Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει σταδιακά να χαλαρώσει το υγειονομικό πάσο, μολονότι ήταν μια από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσε το σύστημα αυτό για την καταπολέμηση της πανδημίας της Covid-19.
Από την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, το υγειονομικό πάσο που δίνεται στους εμβολιασμένους ή όσους έχουν αποθεραπευτεί από τον κορονοϊό, δεν θα ζητείται πλέον για την είσοδο στα καφέ, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τις αθλητικές αίθουσες ή τα ξενοδοχεία, υπογράμμισε το υπουργείο Υγείας.
Η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει έναν πλήρη κατάλογο με τους χώρους όπου θα συνεχίσει να ζητείται το υγειονομικό πάσο, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.
Η χαλάρωση των μέτρων λαμβάνει χώρα τη στιγμή που το εβραϊκό κράτος, το οποίο είχε αρχίσει τον Δεκέμβριο του 2020 μια μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού και εισήγαγε από τον Φεβρουάριο του 2021 το υγειονομικό πάσο, καταγράφει ρεκόρ μολύνσεων που οφείλονται στη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον.
Σχεδόν 60.000 νέα κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και 2.618 ασθενείς νοσηλεύονται, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Ναντάβ Νταβίνοτβιτς, μέλος της επιτροπής των ειδικών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, “η διατήρηση του ‘υγειονομικού πάσου’ υπό την παρούσα μορφή του μπορεί να δημιουργήσει ψεύτικες εγγυήσεις” για την υγεία.
Το υγειονομικό πάσο “δεν μειώνει τις μολύνσεις στους κλειστούς χώρους όπως τα θέατρα. Πρέπει να χρησιμοποιείται πρωτίστως για τα μέρη υψηλού κινδύνου όπως είναι τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία ή οι εκδηλώσεις όπου μπορείτε να φάτε, να τραγουδήσετε και να χορέψετε”, πρόσθεσε.
Ωστόσο, η κατάργησή του θα ήταν “λάθος”, εκτιμά ο Νταβίντοβιτς, που είναι επίσης διευθυντής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν, που βρίσκεται στην έρημο Νεγκέβ, στον νότο.
Το υγειονομικό πάσο θα ζητείται για την είσοδο στις εκδηλώσεις “υψηλού κινδύνου”, όπως οι γιορτές, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, δηλώνοντας ότι τα μοριακά τεστ PCR δεν θα είναι υποχρεωτικά πλέον για τους ταξιδιώτες που αναχωρούν από το Ισραήλ.
Εκτός από το Ισραήλ, οι μολύνσεις καταγράφουν επίσης αύξηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων επί 10 ημέρες αρχής γενομένης από την Πέμπτη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ