Το Ισραήλ από σήμερα επιτρέπει επισήμως στους πολίτες της χώρας να ταξιδεύουν στη Σαουδική Αραβία, για θρησκευτικούς ή επαγγελματικούς λόγους, ένδειξη της προσέγγισης των δύο μεγάλων περιφερειακών δυνάμεων, που τις ενώνει η αντιπαράθεσή τους με το Ιράν.
Οι Ισραηλινοί πολίτες, εβραίοι και μουσουλμάνοι, μπορούσαν ήδη να επισκέπτονται στη Σαουδική Αραβία για θρησκευτικούς ή εμπορικούς λόγους, περνώντας από τρίτες χώρες, όπως η ιορδανία. Όμως η κυβέρνηση επισήμως δεν ενέκρινε αυτά τα ταξίδια.
Το Ριάντ δεν διατηρεί επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, ωστόσο οι δύο χώρες το τελευταίο διάστημα ενδυναμώνουν τους δεσμούς τους, κυρίως επειδή έχουν ως κοινό εχθρό στην περιοχή το Ιράν. Και οι δύο κατηγορούν την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή και να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το Ισραήλ έχει επίσης ξεκινήσει μια προσέγγιση και με άλλες χώρες του Κόλπου, όπως με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Πρόκειται για «μικρά βήματα εξομάλυνσης, όχι μιας πλήρους εξομάλυνσης», εκτίμησε ο Γιοέλ Γκουζάνκσι, πρώην διευθυντής του τμήματος των «Χωρών του Κόλπου» στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αριέ Ντερί υπέγραψε νωρίτερα σήμερα το διάταγμα που επιτρέπει στους Ισραηλινούς πολίτες να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του χατζ ή για να συμμετάσχουν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι σε αυτήν τη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να «οργανώσουν εκ των προτέρων» την είσοδό τους στη Σαουδική Αραβία και να διαθέτουν πρόσκληση από κάποια κυβερνητική υπηρεσία.
Οι σαουδαραβικές αρχές δεν έχουν προς το παρόν αντιδράσει σε αυτήν την εξέλιξη. «Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα απαντήσουν οι Σαουδάραβες, αν θα χορηγούν βίζα στους Ισραηλινούς εβραίους που έχουν ισραηλινά διαβατήρια», σχολίασε ο Γκουζάνσκι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ