Το Ισραήλ επέκρινε σήμερα την απόφαση της κυβέρνησης της Αυστραλίας να πάψει να αναγνωρίζει τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του και κάλεσε για εξηγήσεις τον Αυστραλό πρεσβευτή.
Σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ χαρακτήρισε την απόφαση της Καμπέρας «βιαστική απάντηση σε μια λανθασμένη πληροφορία του Τύπου».
«Δεν μπορούμε παρά να ευχόμαστε η αυστραλιανή κυβέρνηση να διευθετεί τα άλλα ζητήματά της με πιο σοβαρό και επαγγελματικό τρόπο», πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποια «λανθασμένη» αναφερόταν.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσε τον Αυστραλό πρεσβευτή για εξηγήσεις.
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως παύει να αναγνωρίζει πλέον τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ, ακυρώνοντας το διάβημα στο οποίο προχώρησε το 2018 η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση.
«Το ζήτημα του τελικού καθεστώτος της Ιερουσαλήμ οφείλει να επιλυθεί στο πλαίσιο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στον παλαιστινιακό λαό», εξήγησε η αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ.
«Σήμερα, η κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την προηγούμενη και μακρόχρονη θέση» της Αυστραλίας για το ζήτημα αυτό, υπογράμμισε.
Με αυτόν τον τρόπο, «ακυρώνει την αναγνώριση από την κυβέρνηση Μόρισον της Δυτικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ».
Η Ιερουσαλήμ παραμένει άλυτο πρόβλημα στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη. Ο ισραηλινός στρατός κυρίευσε το ανατολικό της τμήμα στον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967) και το έχει προσαρτήσει, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει. Το Ισραήλ χαρακτηρίζει την ιερή για τους πιστούς τριών θρησκειών πόλη «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του. Οι Παλαιστίνιοι, από την άλλη, βλέπουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ την πρωτεύουσα του μελλοντικού κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους τους.
Το 2018, η δεξιά κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον ανακοίνωνε την απόφασή της να αναγνωρίσει τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, δεσμευόμενη ταυτόχρονα να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης μετά την επίτευξη λύσης δύο κρατών.
Μόνο τέσσερις χώρες έχουν μεταφέρει τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ: οι ΗΠΑ, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα και το Κόσοβο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ