Οι συνταξιούχοι πολλαπλασίασαν χθες Σάββατο τις κινητοποιήσεις τους σε πολλές πόλεις της Ισπανίας με αίτημα την αύξηση των συντάξεων, καλώντας μερικές φορές τους διαδηλωτές να προβούν στην κατάληψη δρόμων κατά το πρότυπο των “κίτρινων γιλέκων” στη Γαλλία.
Το συντονιστικό όργανο των συνταξιούχων για την υπεράσπιση των συντάξεων του δημοσίου COESPE και άλλες ενώσεις είχαν καλέσει τους συνταξιούχους σε κινητοποιήσεις σε εκατό δήμους με αίτημα “αξιοπρεπείς συντάξεις”.
Στην Γκραν Βία, την κύρια λεωφόρο της Μαδρίτης, πολλές χιλιάδες συνταξιούχοι είχαν συγκεντρωθεί χθες το βράδυ για να δηλώσουν δημοσίως ότι οι συντάξεις δεν μπορεί να είναι κατώτερες των 1.080 ευρώ μηνιαίως.
“Σήμερα ακόμη, κάποια από τα παιδιά μου που έχουν φύγει από το σπίτι παίρνουν βοήθεια από μένα μολονότι η σύνταξή μου δεν φτάνει τα 900 ευρώ”, δηλώνει η 73χρονη συνταξιούχος οδηγός ταξί Μαρί Κάρμεν Βελάρντε.
“Η κόρη μου παίρνει 500 ευρώ για μια απογευματινή δουλειά και πληρώνει ενοίκιο 450 ευρώ, οπότε όταν ψωνίζω, φτιάχνω δύο καλάθια με προμήθειες, και ζω με έναν από τους γιους μου”, λέει.
“Θα ήθελα οι Ισπανοί να είναι πιο επαναστατικοί, όπως οι Γάλλοι, αλλά χωρίς επιθετικότητα: θα φορούσα το κίτρινο γιλέκο, αλλά δεν θα έσπαγα καμία τζαμαρία”, διαβεβαιώνει.
Πολλοί από τους διαδηλωτές θέλησαν να υπενθυμίσουν στους πολιτικούς ότι οι συνταξιούχοι στην Ισπανία είναι εννέα εκατομμύρια και αποτελούν μια μεγάλη εκλογική δύναμη.
Η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τον Ιούνιο, έχει τη μειοψηφία στο κοινοβούλιο και προβλέπεται διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών ήδη από το 2019.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η μέση σύνταξη έφτασε τον Νοέμβριο τα 1.106 ευρώ το μήνα, σημειώνοντας αύξηση 3,40% σε σχέση με πέρυσι.
Ωστόσο “εδώ υπάρχουν περισσότερα από τρία εκατομμύρια συνταξιούχοι που παίρνουν λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα, γι’αυτό ζητάμε κατώτερη σύνταξη 1.080 ευρώ το μήνα”, εξήγησε ο 62χρονος Άνχελ Λουίς Πάρα, πρώην εργάτης οικοδομών, ο οποίος κρατούσε το πανό του συνδικάτου του Co-Bas, στο οποίο αναγραφόταν “όπως και στη Γαλλία, ο αγώνας γίνεται στον δρόμο”.
Ο Άνχελ Λουίς Πάρα επέμεινε την ίδια ώρα στο γεγονός ότι είναι σημαντικό να αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας των νέων: “Ο Πέδρο Σάντσεθ δεν τήρησε την υπόσχεσή του να καταργήσει την μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου (του 2012) και το δράμα σήμερα στην Ισπανία είναι ότι οι άνθρωποι έχουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης για άθλιους μισθούς”.
ΑΠΕ-ΜΠΕ