Ίση μεταχείριση των εργαζομένων του “Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον τομέα της Υγείας”

Την ίση μεταχείριση των εργαζομένων του «Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον τομέα της Υγείας», ζητούν με ερώτησή τους στη Βουλή, 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

 

Την ίση μεταχείριση των εργαζομένων του «Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον τομέα της Υγείας», ζητούν με ερώτησή τους στη Βουλή 32 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ύστερα από πρωτοβουλία του Παναγιώτη Κουρουμπλή, βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι μέσα από το «Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον τομέα της Υγείας» και το «Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης 1.135 μακροχρόνια ανέργων στον τομέα της Υγείας», εδώ και 6 χρόνια οι εργαζόμενοι του προγράμματος έχουν στελεχώσει θέσεις στο τομέα της Υγείας και έχουν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία και εξειδίκευση πολύτιμη για τους φορείς και τις δομές Υγείας. Υπογραμμίζουν δε, ότι «τα εργασιακά δικαιώματα των εν λόγω εργαζομένων τους καθιστούν σε μια συνθήκη εργαζόμενους δύο ταχυτήτων σε σχέση με άλλους συναδέλφους τους αφού δεν δικαιούνται μια σειρά παροχών όπως είναι η μισθολογική ωρίμανση, τα οικογενειακά επιδόματα, το επίδομα παραμεθορίου, η αναγνώριση μεταπτυχιακών και διδακτορικών, η υπερωριακή απασχόληση και οι αμοιβαίες μετακινήσεις.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνουν ότι «η αδιάλειπτη εργασία των εν λόγω εργαζομένων για πάνω από έξι έτη θα έπρεπε να συνεπάγεται και την αντίστοιχη μισθολογική ωρίμανση αλλά στην περίπτωσή τους οι απολαβές τους βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο από το 2017. Το ποσό που δεσμεύεται από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για το εν λόγω πρόγραμμα και το οποίο είναι 60 εκ. αφορά μισθολογικές δαπάνες για 4.000 εργαζόμενους, ενώ οι εργαζόμενοι στην πραγματικότητα είναι περίπου κατά 25% λιγότεροι λόγω αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων άρα υπάρχει το κονδύλι για να καλυφθούν οι αυξήσεις στους μισθούς τους και να καλυφθεί το δίκαιο αίτημά τους. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να καλυφθεί και η υπερωριακή τους απασχόληση ειδικά όλο αυτό το διάστημα που οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας  έχουν υπερφορτωθεί με ώρες και όγκο εργασίας για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξανόμενες ανάγκες για παροχές υγείας».

Στην ίδια λογική, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα πρέπει να αναγνωριστούν και μισθολογικά τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα των εργαζομένων αλλά και να μπορούν σε περιπτώσεις πολύ σοβαρών λόγων να δύνανται να κάνουν αμοιβαίες μετακινήσεις ούτως ώστε να μην μένει ακάλυπτος κανένας φορέας υγείας που τους απασχολεί. Σημειώνουν δε, ότι «η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή του Ειδικού Προγράμματος 4.000 Εργαζομένων στην Υγεία» με επιστολές της προς όλους τους αρμόδιους φορείς έχει θέσει τα προβλήματά τους αλλά δυστυχώς ουδείς δεν έχει ανταποκριθεί στα σοβαρά αιτήματά τους.

Καταλήγοντας στην ερώτησή τους οι βουλευτές, ερωτούν τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εάν θα προχωρήσει στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στο «Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον τομέα της Υγείας» ούτως ώστε να καλυφθούν οι μισθολογικές τους ωριμάνσεις, οι υπερωρίες τους και τα ακαδημαϊκά τους προσόντα καθώς και μια σειρά άλλων εργασιακών τους παροχών.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κουρουμπλής Παναγιώτης, Αλεξιάδης Τρύφων, Βαγενά Άννα, Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Γκαρά Αναστασία, Γκιόλας Γιάννης, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Θραψανιώτης Μανόλης, Καλαματιανός Διονύσης, Κασιμάτη Νίνα, Καφαντάρη Χαρά, Κόκκαλης Βασίλης, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χαράλαμπος, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μιχαηλίδης Αντρέας, Μπαλάφας Γιάννης, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μπουρνούς Γιάννης, Μωραΐτης Θάνος, Παπαδόπουλος Σάκης, Παπαηλιού Γεώργιος, Πούλου Παναγίου, Ραγκούσης Ιωάννης, Σκούφα Μπέττυ, Συρμαλένιος Νίκος, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Φάμελλος Σωκράτης, Χατζηγιαννάκης Μίλτος, και Ψυχογιός Γιώργος.

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για την 24ωρη απεργία την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023 για το εγκληματικό δυστύχημα στο Δήμο Ξυλοκάστρου.
Επόμενο άρθροΔιακοπή νερού αύριο Δ.Κ. Ξεχασμένη – Επισκοπή και Καλοχώρι