Ισχυρός πρωθυπουργός, ισχυρή Ελλάδα – Γράφει ο Χρόνης Ακριτίδης

Οι αναλύσεις κι οι προσεγγίσεις της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και των διθυράμβων που απέσπασαν οι επαφές του με τον πρόεδρο Μπάιντεν κι η τοποθέτησή του στο Κογκρέσο, δεν έχουν αναδείξει κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό.

Γράφει ο Χρόνης Ακριτίδης

Ότι ο πρωθυπουργός πήγε στις ΗΠΑ και μίλησε με διαφορετικό λόγο και ύφος απ’ ότι διεξάγεται η συζήτηση για τα εθνικά  θέματα στο εσωτερικό της χώρας μας. Δεν πήγε να «κλάψει», να καταγγείλει, να ζητήσει βοήθεια για να κατατροπώσει τον εχθρό αλλά προσάρμοσε τους λόγους του στο εκεί ακροατήριο. Ουσιαστικά δηλαδή, μίλησε στη γλώσσα εκείνων που τον φιλοξένησαν. Τους είπε πράγματα (ειδικά στο Κογκρέσο) που πολλοί ίσως μα μη γνώριζαν ή έστω τα γνώριζαν επιδερμικά. Άσκησε εξωτερική πολιτική για τη χώρα κι όχι για τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Ο Μητσοτάκης πήγε στις ΗΠΑ και έδειξε τι σημαίνει ισχυρή Ελλάδα, αξιόπιστη Ελλάδα! Ελλάδα της συνέπειας κι όχι της διγλωσσίας, Ελλάδα του φωτός του Ελύτη, της επιστήμης, της συνέπειας, της δίψας για καλύτερο μέλλον. Αυτά άφησε παρακαταθήκη στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.  Όπως άφησε να αιωρούνται κι οι διαφορές κι οι συγκρίσεις.

Μπορεί ο εγχώριος λαϊκισμός να θέλησε να μας πει ότι οι Αμερικανοί χειροκρότησαν τον Μητσοτάκη επειδή τους διασκέδασε, αλλά την αλήθεια τη γνωρίζουν πια οι πάντες. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποκαταστήσει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, έχει επεκτείνει την εξωτερική πολιτική με την καλλιέργεια εξαιρετικά χρήσιμων συμμαχιών (ειδικά με Γαλλία και ΗΠΑ), ενώ έχει ισχυροποιήσει την άμυνα της χώρας. Ταυτοχρόνως, καθιστά την Ελλάδα μέγιστο ενεργειακό κόμβο, στην προσπάθεια της Δύσης να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία. Ειδικά η συμφωνία για την Αλεξανδρούπολη προσφέρει στη χώρα σημαντικό γεωστρατηγικό πλεονέκτημα και εν πολλοίς αποτρέπει το … κακό μάτι των γειτόνων…

Ο Θουκυδίδης έλεγε ότι «πρέπει να γνωρίζεις τον εαυτό σου όσο τον αντίπαλό σου. Τότε και μόνο θα κερδίζεις τις μάχες».  Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε πολλά για την Ελλάδα.

Κατέδειξε την προσήλωση στις αξίες της Δύσης που υπηρετεί η Ελλάδα, τον ξεκάθαρο τρόπο που τις υπερασπιζόμαστε και άφησε το αποτύπωμα μιας ισχυρής χώρας, εξωστρεφούς και με ιστορικά εμπεδωμένες συμμαχίες.

Ο Χρόνης Ακριτίδης είναι τοπογράφος/μηχανικός & συγκοινωνιολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», Πολιτευτής Νομού Κοζάνης με τη ΝΔ
Προηγούμενο άρθροΠάνος Τσακλόγλου: Το 2023 θα αυξηθούν οι συντάξεις για πρώτη φορά, μετά από 12 χρόνια
Επόμενο άρθροΟυκρανία: 78 γυναίκες ανάμεσα στους αιχμαλώτους που παραδόθηκαν στην Αζοφστάλ