Με τη ρήση του Βίκτωρος Ουγκώ «τα κτήνη είναι δημιουργήματα του Θεού και οι κτηνωδίες είναι δημιουργήματα κάποιων ανθρώπων», ξεκίνησε την ομιλία του ο ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό και τη θλίψη του για τη στυγερή δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη.
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι «ενώ η κυβέρνηση υποσχέθηκε τόσα πολλά περί νόμου και τάξης, η εγκληματικότητα συνεχίζει να βαίνει δυστυχώς αυξανόμενη».
Εισερχόμενος στη συζήτηση για τον «Νέο Αναπτυξιακό Νόμο» τόνισε ότι «για την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου απαιτείται η έκδοση 26 εξουσιοδοτικών διατάξεων, τη στιγμή μάλιστα που τα τελευταία δέκα χρόνια παραμένουν αδημοσίευτες εξουσιοδοτικές διατάξεις που αφορούν σε 3.000 διατάγματα και 50.000 υπουργικές αποφάσεις». Για το ζήτημα αυτό ανέφερε, «θα έπρεπε να προβλεφθεί συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας έκδοσης των σχετικών ΚΥΑ».
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «πριν αρκετούς μήνες σε σχετική συζήτηση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα άλλαζε το προφίλ που έχουν οι τράπεζες για τους πελάτες προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα δανεισμού σε περισσότερες επιχειρήσεις, χωρίς όμως αυτό να γίνει μέχρι σήμερα». «Με αυτόν τον τρόπο οι χρηματοδοτήσεις για ακόμη μία φορά κατευθύνονται στις λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις και όχι στις μικρομεσαίες οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι «το 95% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν έχει καμία πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με συνέπεια να αποκλείονται και από τον νέο αναπτυξιακό νόμο». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι δεν έχει αξιοποιήσει όπως θα έπρεπε την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία ιδρύθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν στηρίζονται από τις συστημικές τράπεζες.
Ο βουλευτής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για τον αποκλεισμό του κλάδου ρυμουλκών από το νομοσχέδιο, με συνέπεια να μην υπάρχει η δυνατότητα επενδυτικών σχεδίων για τα πλωτά μέσα που παρέχουν υπηρεσίες στα λιμάνια. Συγκεκριμένα ανέφερε «πως τα περισσότερα πλωτά μέσα που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι πεπαλαιωμένα και χρήζουν ανανέωσης» σημειώνοντας «πως η ανανέωση αλλά και κατασκευή νέου στόλου μπορεί να γίνει στα ελληνικά ναυπηγεία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου, να προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις του νόμου για να είναι επιλέξιμος και αυτός ο κλάδος, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία έχει ήδη ναυπηγήσει 8 σύγχρονα ναυαγοσωστικά σκάφη για να διεκδικήσει μελλοντικά μερίδιο από το Αιγαίο στην έρευνα και διάσωση και η όποια αδυναμία της Ελλάδας σε τέτοιου είδους στόλο θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα».
Στη συνέχεια επεσήμανε «ότι το υπόψη νομοσχέδιο διευρύνει τις ενδοπεριφερειακές και περιφερειακές ανισότητες», αναφέροντας ως παράδειγμα τη Δυτική Αθήνα όπου η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες χωρίς να έχουν καμία επί της ουσίας στήριξη. Ειδικά για τη Δυτική Αθήνα, ανέφερε ότι «θα έπρεπε ο αναπτυξιακός νόμος να προβλέπει την ένταξη έργων που θα δώσουν αναπτυξιακή πνοή στην περιοχή όπως λ.χ. η κατασκευή του νέου σταθμού υπεραστικών λεωφορείων στον Ελαιώνα».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην καλπάζουσα ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια που έχουν γονατίσει και οδηγήσει σε απόγνωση την πλειοψηφία των νοικοκυριών, χωρίς η κυβέρνηση να λαμβάνει ουσιαστικά και απτά μέτρα για την ανακούφισή τους.