Με ιρλανδική συνταγή ο νέος ΕΝΦΙΑ – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Τη δυσεπίλυτη εξίσωση των νέων αντικειμενικών αξιών, καλείται να λύσει ο βορειοϊρλανδός οικονομολόγος Δρ. Γουίλιαμ Μακλάσκι, ο οποίος είναι σε ανοιχτή γραμμή με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Ο έμπειρος τεχνοκράτης, αν και έχει δώσει το παρών στις συσκέψεις του υπουργείου Οικονομικών 3 με 4 φορές, έχει αφήσει το στίγμα του για όλες τις επικείμενες αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο αντικειμενικών τιμών. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι για την τεράστια εμπειρία στην φορολόγηση ακινήτων έχει επιλεχθεί για τη θέση του τεχνικού συμβούλου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και στην Παγκόσμια Τράπεζα. Ουσιαστικά πρόκειται για… τα μάτια και τα αυτιά του ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομικών, στην δαιδαλώδης διαδικασία για τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα υπολογισθεί εφόσον προσδιορισθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα. Ο «γκουρού» στην φορολόγηση και στην εκτίμηση ακινήτων έχει έρθει στη χώρα μας στο πλαίσιο των συμφωνιών με τους Θεσμούς για τεχνική βοήθεια.

Το βιογραφικό του θα το ζήλευαν πολλοί. Η Ελλάδα είναι μια από τις δεκάδες χώρες από τις οποίες κλήθηκε για να συνδράμει στην φορολόγηση ακινήτων. Ο βορειοϊρλανδός καθηγητής Οικονομικών έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας στην Αλβανία, στις Βερμούδες, στην Μποτσουάνα, στην Γκάμπια, στην Γεωργία, στην Τζαμάικα, στο Καζακστάν, στην Κένυα, το Κοσσυφοπέδιο, την Βόρεια Ιρλανδία, τις Φιλιππίνες, την Πολωνία, τον Μαυρίκιο, την Σλοβενία, την Νότια Αφρική, την Τανζανία, στην Ουγκάντα, κ.α.. Σε όλες αυτές τις χώρες συμμετείχε στις ομάδες που διαμόρφωσαν την φορολογική πολιτική στα ακίνητα.

Στην χώρα μας έχει αναλάβει να δημιουργήσει εκείνον τον αλγόριθμο ο οποίος θα συγκρίνεται με τα αποτελέσματα που θα προκύπτουν από τις 325 τοπικές επιτροπές που έχει συστήσει το υπουργείο Οικονομικών. Ουσιαστικά από την μια πλευρά οι κατά τόπους επιτροπές θα βγάζουν τις τιμές των ακινήτων βάσει των αγοραπωλησιών που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, τα μισθώματα και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο βορειοϊλανδός καθηγητής θα προσδιορίζει τις τιμές βάσει ενός πολύπλοκου αλγορίθμου και εάν οι τιμές που βγάζουν οι επιτροπές και αυτές που προκύπτουν από τον αλγόριθμο απέχουν σημαντικά τότε θα υπάρχει ένας εκτιμητής ακινήτων ο οποίος θα καλείται να γεφυρώσει αυτές τις διαφορές.

Σε αυτή την διαδικασία ο ρόλος του βορειοϊρλανδού είναι καταλυτικός. Διότι, θα είναι αυτός που θα έχει τον τελευταίο λόγο στην διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών, που σημειωτέον σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα πρέπει να είναι ακόμη και κατά 30% χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που ισχύουν σήμερα. Ωστόσο δεν θα λείψουν και εκείνες οι περιπτώσεις όπου οι αντικειμενικές τιμές θα πρέπει να αυξηθούν, όπως για παράδειγμα σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε οικόπεδα που βρίσκονται πλησίον των εθνικών οδών και χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον για την εγκατάσταση επιχειρήσεων.

Προηγούμενο άρθροΣημάδια ολοκληρωτισμού – Από τη Θεσσαλονίκη γράφει ο Μιχάλης Δεμερτζής
Επόμενο άρθροΗΠΑ: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση της Τρίτης στη Νέα Υόρκη
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ