Ιράκ: Τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο βόρειο Ιράκ

Τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα σε μια συμπλοκή στο βόρειο Ιράκ, όπου ο στρατός της Άγκυρας διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση κατά Τούρκων Κούρδων ανταρτών, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

«Τρεις από τους ηρωικούς συντρόφους μας έπεσαν μάρτυρες και άλλοι τέσσερις (…) τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκής με τρομοκράτες στην περιοχή της επιχείρησης Claw-Lock», διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, χωρίς να διευκρινίζει την ακριβή τοποθεσία.

Σύμφωνα με το επίσημο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, οι Τούρκοι στρατιώτες πολεμούσαν μαχητές του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), οργάνωση που κατατάσσεται ως τρομοκρατική από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Το PKK, το οποίο έχει βάσεις και στρατόπεδα εκπαίδευσης στην αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν, διεξάγει εξέγερση κατά του τουρκικού κράτους από το 1984. Αυτή έχει σκοτώσει περισσότερους από 40.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων.

Η Άγκυρα έχει ξεκινήσει πολυάριθμες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Τουρκία, το Ιράκ και τη Συρία εναντίον Κούρδων ανταρτών που είναι μέλη ή συνδέονται με το PKK. Η τελευταία, με την ονομασία “Claw-Lock”, εξαπολύθηκε τον Απρίλιο στο βόρειο Ιράκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την έναρξη προσεχώς νέας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία με στόχο να παράσχει στην Άγκυρα μια «ζώνη ασφαλείας» πλάτους 30 χιλιομέτρων στα σύνορά της.

Η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει από το 2016 τρεις στρατιωτικές εισβολές στη βόρεια Συρία κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας κουρδικής πολιτοφυλακής που θεωρείται από την Άγκυρα παρακλάδι του PKK.

Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της δημιουργίας «ζωνών ασφαλείας», κυρίως για να κρατήσει τις Κούρδους πολιτοφυλακές μακριά από τα σύνορά της και να εγκαταστήσει εκεί ορισμένους από τους 3,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που ζουν σήμερα στην Τουρκία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου κόπηκαν περισσότερα χρυσά και αργυρά νομίσματα από ποτέ μέχρι σήμερα στην ιστορία
Επόμενο άρθροΣε λειτουργία το mySynigoroslive για τον προγραμματισμό ραντεβού με τον Συνήγορο του Πολίτη