ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο που δείχνει την αναχαίτιση του αμερικανικού drone που καταρρίφθηκε επάνω από την Μαύρη Θάλασσα

Σε μία σπάνια κίνηση, το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε στην δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένο βίντεο που δείχνει την  αναχαίτιση από την Ρωσία του αμερικανικού drone παρακολούθησης που καταρρίφθηκε επάνω από την Μαύρη Θάλασσα πριν από δύο ημέρες.

 

Στο βίντεο, εμφανίζεται ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 να πλησιάζει σε πολύ μικρή απόσταση το αμερικανικό drone  MQ-9 και να ρίχνει καύσιμα κοντά του, μία κίνηση που, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ήταν προσπάθεια για να προκληθεί βλάβη στο αμερικανικό σκάφος που πετούσε επάνω από την Μαύρη Θάλασσα.

Στο βίντεο φαίνεται επίσης απώλεια της τροφοδοσίας οπτικού υλικού έπειτα από άλλον κοντινό ρωσικό ελιγμό, ο οποίος, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, είχε ως  αποτέλεσμα την πρόσκρουση του ρωσικού αεροσκάφους στο drone. Το βίντεο τελειώνει με τις εικόνες της κατεστραμμένης προπέλας του drone, που προκλήθηκε από την σύγκρουση, καθιστώντας  το drone ανεπίδεκτο χειρισμού.

Το βίντεο έχει διάρκεια 40 δευτερολέπων, έχει τύχει επεξεργασίας για να περικοπεί η διάρκειά του, αλλά δείχνει τα γεγονότα κατά την χρονική τους αλληλουχία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Η Ρωσία αρνήθηκε τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον για την ριψοκίνδυνη συμπεριφορά των αεροσκαφών της την Τρίτη στον εναέριο χώρο επάνω από την Μαύρη Θάλασσα και αντίθετα επέρριψε την ευθύνη για την κατάρριψη στους «απότομους ελιγμούς » του drone, ισχυριζόμενη ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος δεν ήρθε σε επαφή με το αμερικανικό.

Η δημοσίευση του βίντεο ακολουθεί τις τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στον αμερικανό στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, και τον ρώσο ομόλογό του Βαλέρι Γκερασίμοφ και ανάμεσα στον αμερικανό υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν και τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού.

Ο στρατηγος Μίλεϊ δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ότι είναι σαφές πως η αναχαίτιση και η παρενόχληση του drone από τα ρωσικά αεροσκάφη ήταν σκόπιμη, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο αν οι ρώσοι πιλότοι είχαν την πρόθεση να πλήξουν το αμερικανικό αεροσκάφος- μία κίνηση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και το ρωσικό αεροσκάφος.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΑυτοκίνητο: Ένας στους δύο πολίτες της ΕΕ δεν είναι έτοιμος για την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση μέχρι το 2035, σύμφωνα με έρευνα της ΑΒΒ
Επόμενο άρθροΣυμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην άσκηση «Noble Dina 2023»