ΗΠΑ: Το αεροπλανοφόρο USS Nimitz αποχωρεί από τον Κόλπο, πιθανή ένδειξη αποκλιμάκωσης με το Ιράν

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το αεροπλανοφόρο USS Nimitz και η δύναμη συνοδείας του αποχωρούν από τον Κόλπο, έπειτα από εννέα μήνες που βρίσκονταν στη θάλασσα, απόφαση που μοιάζει να σηματοδοτεί τη βούληση της Ουάσινγκτον να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης με το Ιράν, που είχε φθάσει στο κόκκινο το προηγούμενο διάστημα.

Η αεροναυτική δύναμη του Νίμιτς «αποχώρησε από τον τομέα ευθύνης της κεντρικής διοίκησης» (USCENTCOM, το στρατηγείο που είναι υπεύθυνο για τη Μέση Ανατολή), ανακοίνωσε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Το Νίμιτς αναπτύχθηκε στην περιοχή τον Σεπτέμβριο, για να επιτηρεί τις κινήσεις του Ιράν και να εγγυηθεί την αποτροπή επιθετικών ενεργειών της Τεχεράνης εναντίον αμερικανικών δυνάμεων ή συμφερόντων.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν «θεωρεί ότι διαθέτουμε επαρκώς ισχυρή παρουσία για να αντιδράσουμε» σε οποιαδήποτε επίθεση, εξήγησε ο κ. Κέρμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ερωτηθείς εάν η αποχώρηση της αεροναυτικής δύναμης αποτελεί ένδειξη αποκλιμάκωσης των εντάσεων με το Ιράν, ο εκπρόσωπος είπε πως «ο υπουργός είχε κατά νου το γεωστρατηγικό περιβάλλον όταν ενέκρινε την μετακίνησή της».

Πρόσθεσε ότι η απόφαση υπαγορεύθηκε επίσης από την εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια της ανάπτυξης του αεροπλανοφόρου και των σκαφών συνοδείας του και την ανάγκη συντήρησης και ανεφοδιασμού των πλοίων.

Ο κ. Κέρμπι δεν διευκρίνισε εάν το Νίμιτς θα αντικαταστήσει κάποιο άλλο αεροπλανοφόρο στον Κόλπο. «Αποτιμάμε μόνιμα το επίπεδο της απειλής. Προσπαθούμε μόνιμα να ανταποκρινόμαστε σε κάθε απειλή διαθέτοντας επαρκείς δυνατότητες», περιορίστηκε να πει.

Το Νίμιτς και τα σκάφη συνοδείας του βρίσκονταν εν πλω για ασυνήθιστα μακρύ χρονικό διάστημα — 270 ημέρες —, αρχικά στην περιοχή κοντά στη βάση του, στον Ειρηνικό, κατόπιν στη Μέση Ανατολή. Έπλευσε στον Κόλπο και στα ανοικτά της Σομαλίας κατά τη διάρκεια της αποχώρησης αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα αυτή στο Κέρας της Αφρικής.

Ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί ότι η χώρα του θα επανενταχθεί στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που υπογράφτηκε το 2015.

Ο προκάτοχός του, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε μονομερώς την Ουάσινγκτον από τη συμφωνία, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), το 2018, παρά τις εκκλήσεις συμμάχων του να μην προχωρήσει, προτού επαναφέρει σε ισχύ και διευρύνει τις αμερικανικές κυρώσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΟύτε Ράμπο μα ούτε και κοτούλες – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΑνακοινώνεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, παρουσία του πρωθυπουργού