Η Ουάσινγκτον επέβαλε σήμερα κυρώσεις σε ακροδεξιούς εθνικιστές στη Ρωσία και τη Σουηδία, υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν απειλή και ότι ένας από αυτούς είχε συγκεντρώσει κεφάλαια για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αφότου στόχευε επί χρόνια πρωτίστως τον ισλαμικό εξτρεμισμό, η Ουάσινγκτον επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στις απειλές από την ακροδεξιά και το 2020 συμπεριέλαβε στη μαύρη λίστα μια ομάδα υπέρμαχων της υπεροχής των λευκών και τρία από τα ηγετικά στελέχη της, στην περίπτωση αυτή το Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε στη λίστα του τον Αντόν Τουλίν, έναν Σουηδό που κατηγορείται ότι ταξίδεψε στην Αγία Πετρούπολη για να λάβει παραστρατιωτική εκπαίδευση από ρωσική οργάνωση.
Καταδικάστηκε σε φυλάκιση το 2017 για τοποθέτηση βόμβας κοντά σε ένα κέντρο προσφύγων στη Σουηδία και, μετά την αποφυλάκισή του, απελάθηκε από την Πολωνία, όπου οι αρχές λένε ότι ήθελε να συνεχίσει την εκπαίδευσή του.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραμένει βαθιά ανήσυχη για την εξελισσόμενη βίαιη εξτρεμιστική απειλή με φυλετικά ή εθνοτικά κίνητρα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις σε ανακοίνωσή του. «Αυτό περιλαμβάνει βίαιους υπερασπιστές των λευκών που ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους για να εκπαιδευτούν και να πολεμήσουν στο πλευρό των ομοϊδεατών τους», πρόσθεσε.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, από την πλευρά του, πάγωσε κάθε περιουσιακό στοιχείο στις Ηνωμένες Πολιτείες άλλων δύο μελών του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Κινήματος, του Στάνισλαβ Σεβτσούκ και του Αλεξάντρ Τζουκόσβσκι, ενώ εμπόδισε την πρόσβασή τους στην αμερικανική αγορά.
Ο πρώτος ταξίδεψε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει δεξιούς εξτρεμιστές, ενώ ο δεύτερος χρησιμοποίησε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακά συστήματα πληρωμών για να αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό για ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε ξεχωριστή ανακοίνωση.
Η οργάνωση είχε διαμαρτυρηθεί για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν το 2020, υποστηρίζοντας ότι βοηθούσε μόνο εθελοντές που πολεμούσαν με φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ