ΗΠΑ: Κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών παρουσίασαν ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών παρουσίασαν χθες Πέμπτη ένα άνευ προηγουμένου σχέδιο για το περιβάλλον προκειμένου να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή, το οποίο έχει στόχο να περιορίσει σε διάστημα μίας δεκαετίας στο μηδέν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των ΗΠΑ χάρη σε δραστικά μέτρα.

Το «Green New Deal» παρουσιάστηκε από τη βουλευτή των Δημοκρατικών Αλεξάντρια Οκάζιο – Κόρτες και τον προοδευτικό γερουσιαστή Εντ Μάρκι και πρόκειται για μια δήλωση προθέσεων η οποία θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στον δρόμο προς μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη.

«Είναι το πρώτο βήμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Οκάζιο – Κόρτες, προσθέτοντας ότι οι σταδιακές λύσεις δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ή των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

«Σήμερα είναι η ημέρα που επιλέγουμε να εκφραστούμε ως παγκόσμιος ηγέτης της 100% μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τόνισε η νεαρή βουλευτής.

Η μη δεσμευτική πρόταση αυτή δεν παρουσιάζει με λεπτομέρειες πώς οι ΗΠΑ, που εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, θα καταφέρουν να τα απαρνηθούν εντελώς ούτε το συνολικό κόστος της «Green New Deal».

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει επικρίνει έντονα αυτό «τον κατάλογο σοσιαλιστικών ευχολογίων», ο οποίος ενδέχεται να κοστίσει έως και 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η «Green New Deal» έχει τη στήριξη πολλών κοινοβουλευτικών, σύμφωνα με την Οκάζιο – Κόρτες, κανενός όμως Ρεπουμπλικάνου.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι «δέχεται τον ενθουσιασμό» που υπάρχει για το σχέδιο, αν και παλαιότερα το είχε χαρακτηρίσει οικολογικό «όνειρο».

«Η πράσινη γενιά έχει ξυπνήσει» και θέλει «να λυθεί αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο Μάρκι. «Αυτό είναι ένα από τα δύο ή τρία σοβαρότερα ζητήματα των εκλογών του 2020», προέβλεψε.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ