Ολοένα και περισσότερα παιδιά μολύνονται από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού στις ΗΠΑ προκαλώντας την ανησυχία των γονιών και τροφοδοτώντας την πολιτική αντιπαράθεση για τη χρήση μάσκας λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Η έξαρση της πανδημίας αυτή την περίοδο επικεντρώνεται στη Φλόριντα, όπου κάποιες σχολικές περιφέρειες ανακοίνωσαν ότι θέλουν να αψηφήσουν την εντολή του κυβερνήτη της πολιτείας βάσει της οποίας απαγορεύεται στα σχολεία να απαιτούν από τους μαθητές να φορούν μάσκα.
“Οι γονείς βρίσκονται σε μια απελπιστική κατάσταση: πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της υγείας, της ζωής των παιδιών τους και την επιστροφή τους στο σχολείο”, διαμαρτυρήθηκαν γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες σε προσφυγή που κατέθεσαν την Παρασκευή κατά της απόφασης του κυβερνήτη.
Η πλειονότητα των παιδιών που μολύνονται από κορονοϊό εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ή ακόμη και καθόλου και μέχρι στιγμής το κομμάτι αυτό του πληθυσμού δεν ανησυχούσε τους ειδικούς.
Όμως με το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό, τα πράγματα αλλάζουν. Σε αυτό οφείλονται σε μεγάλο βαθμό τα 72.000 κρούσματα covid-19 που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ σε παιδιά και εφήβους σε διάστημα μίας εβδομάδας στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρική, αριθμός πενταπλάσιος σε σχέση με τα τέλη Ιουνίου.
Από αυτά τα κρούσματα, τα 20.000 εντοπίστηκαν στη Φλόριντα, σύμφωνα με τα στοιχεία της πολιτείας, όπου καταγράφεται και ο μεγαλύτερος αριθμός νοσηλειών ανηλίκων στη χώρα, 143 μέχρι στιγμής.
“Παρατηρήσαμε χωρίς καμία αμφιβολία μια άνοδο των κρουσμάτων εδώ, στα επείγοντα περιστατικά, και σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου τις δύο ή τρεις τελευταίες εβδομάδες”, επιβεβαίωσε στο AFP ο Μάρκος Μέστρε ιατρικός διευθυντής παιδιατρικού νοσοκομείου στο Μαϊάμι.
Αντιπαράθεση για τις μάσκες
Μόνο το 1% των παιδιών που βρίσκονται θετικά στην covid-19 χρειάζεται να νοσηλευθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, με τις επιπλοκές να είναι πιο πιθανές για τα παχύσαρκα παιδιά και όσα πάσχουν από διαβήτη.
Και παρά το γεγονός ότι οι μελέτες έχουν επιβεβαίωσει ότι το στέλεχος Δέλτα είναι το πιο μεταδοτικό μέχρι στιγμής, δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι προκαλεί πιο σοβαρή μορφή της νόσου.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτό ενδέχεται να ισχύει τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά, όμως η Ροσέλ Βαλένσκι των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) τονίζει ότι για να επιβεβαιωθεί αυτό θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες.
Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: οι βορειοδυτικές περιοχές των ΗΠΑ, όπου το ποσοστό εμβολιασμού κατά της covid-19 είναι υψηλότερο, παρατηρείται χαμηλότερο ποσοστό μολύνσεων στους νέους. Και βάσει άλλων στοιχείων τα παιδιά είναι λιγότερο ασφαλή στις περιοχές όπου το ποσοστό των ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί είναι χαμηλότερο.
Με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να ξεπερνά αυτόν που είχε καταγραφεί στην έξαρση της επιδημίας το περσινό καλοκαίρι, τα CDC συνιστούν πλέον στους μαθητές,τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό των σχολείων να εξακολουθήσουν να φορούν μάσκα, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.
Όμως ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις απειλεί να διακόψει τη χρηματοδότηση των σχολείων που δεν ακολουθούν τις συστάσεις του και επαναφέρουν τη χρήση μάσκας.
Η λύση: το εμβόλιο
Πολλές σχολικές περιφέρειες, ανάμεσά τους και η δεύτερη μεγαλύτερη της Φλόριντα, ανακοίνωσαν ότι θα αψηφήσουν την εντολή του κυβερνήτη.
Η πολιτική διαμάχη έχει φτάσει ως τον Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ζητεί από τους διστακτικούς τοπικούς αξιωματούχους: “Αν δεν βοηθάτε, τουλάχιστον μην θέτετε εμπόδια στον δρόμο μας”.
Η απάντηση δεν άργησε: “Αν πλήξετε τα δικαιώματα των γονιών της Φλόριντα, θα με βρείτε στον δρόμο σας”, τόνισε ο ΝτεΣάντις.
Σύμφωνα με τον γιατρό Μομπίν Ραθόρ, ειδικό στις μολυσματικές ασθένειες στα παιδιά, θα πρέπει να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης και στους ανήλικους.
Τα παιδιά “αρρωσταίνουν, πηγαίνουν στο νοσοκομείο” και κάποια πεθαίνουν από covid-19, υπογράμμισε, ο Ραθόρ που στηρίζει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στο σχολείο.
Όπως και οι ενήλικες, τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν, τόνισε.
Το εμβόλιο της Pfizer έχει λάβει άδεια από τον Μάιο για να χορηγείται στις ΗΠΑ σε παιδιά ήδη από την ηλικία των 12 ετών, όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες για τις μικρότερες ηλικίες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ