Νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη
Ι. Μπούγας: Κοινωφελής εργασία για ποινές έως 2 έτη-1600 θέσεις ήδη από φορείς του Δημοσίου
Δικαστική αστυνομία εντός του Α’ εξαμήνου του 2024-Επιστρέφουν στα αστυνομικά τους καθήκοντα 2.500 αστυνομικοί
Εντός Φεβρουαρίου η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου
Για το νέο νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη που θα κατατεθεί προς ψήφιση «μέσα στο Φεβρουάριο» μίλησε στην εκπομπή «ΤΑ ΛΕΜΕ», στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα, ο υφυπουργός δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας. Ο κ. Μπούγας αναφέρθηκε εκτενώς στη δημιουργία ενός δικαστικού χάρτη, απέρριψε τον όρο «συγχώνευση» πρωτοδικείων ενώ εξήγησε την εφαρμογή της κοινωφελούς εργασίας καθώς και της δικαστικής αστυνομίας εντός του Α’ εξαμήνου του 2024.
Κοινωφελής εργασία για πλημμελήματα έως 2 χρόνια
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη διαβάθμιση που υπάρχει για τα πλημμελήματα διευκρινίζοντας πως για ποινές μέχρι 12 μήνες κι εφόσον ο ίδιος δράστης δεν έχει τιμωρηθεί κατά το παρελθόν για άλλο πλημμέλημα «τότε δικαιούται και θα παίρνει αναστολή». Για ποινές όμως από 1 έως 2 έτη, που αφορούν σοβαρότερα πλημμελήματα όπως εξήγησε, ο δράστης δε μπορεί να πάρει αναστολή αλλά ο ίδιος θα επιλέξει είτε να εξαγοράσει την ποινή του ή να προσφέρει κοινωφελή εργασία στο δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Ο ίδιος σημείωσε πως δεν πρόκειται για έναν νέο θεσμό αλλά τώρα θα αρχίσει να εφαρμόζεται με πρωτοποριακό τρόπο μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Εξηγώντας ο κ. Μπούγας σημείωσε πως έχει ήδη γίνει κατηγοριοποίηση 300 φορέων και υπάρχουν ήδη 1600 θέσεις κοινωφελούς εργασίας που προσφέρουν οι φορείς αυτοί (νοσοκομεία, ιδρύματα, κέντρα υγείας, δήμοι κ.α.). Οι καταδικασμένοι θα δίνουν συνέντευξη σε υπάλληλο του υπουργείου δικαιοσύνης (υπάλληλος κοινωνικής αρωγής) ώστε να διαμορφώνεται το προφίλ τους (ηλικία, δεξιότητες, γνώσεις) και ο οποίος από κοινού με τον εισαγγελέα θα αποφασίζει που θα εκτίσει την ποινή του. Έτσι θα εργάζεται στον φορέα και τις υπόλοιπες ώρες θα είναι σπίτι του.
Με την δικαστική αστυνομία «αποδεσμεύονται» 2.500 αστυνομικοί
«Στο σχεδιασμό μας είναι να έχουμε ολοκληρώσει την εκπαίδευση των δικαστικών αστυνομικών που ήδη έχουμε προσλάβει και να τους έχουμε στείλει στις εισαγγελίες εφετών και πρωτοδικών εντός του Α’ Εξαμήνου του 2024» είπε ο κ. Μπούγας τονίζοντας πως μαζί με τους ένστολους θα υπάρχει και το πολιτικό προσωπικό της δικαστικής αστυνομίας (150 επιστήμονες με μεταπτυχιακά και διδακτορικά οι οποίοι θα εκτελούν έργα προανακριτικά βοηθώντας δικαστές και εισαγγελείς στην εκτέλεση των καθηκόντων τους). «Με την λειτουργία της δικαστικής αστυνομίας 2 με 2.500 αστυνομικοί υπάλληλοι που απασχολούνται στην ελληνική δικαιοσύνη (π.χ. φυλάσσουν κτίρια) θα «απαλλαγούν» και θα επιστρέψουν στα αμιγώς αστυνομικά τους καθήκοντα» υπογράμμισε ο ίδιος.