Ιωάννης Κεφαλογιάννης: Πάνω από 4.000 κατοικίες έως το 2030 για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Μέχρι το 2030 στοχεύουμε στην κατασκευή 4.000-4.500 κατοικιών, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών των στελεχών που μετακινούνται για να αναλάβουν υπηρεσία σε κάποιο άλλο μέρος. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό TALK RADIO 98.9 FM και τον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη.

Η «Ατζέντα 2030», είπε, «περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ένα πλέγμα μέριμνας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, όπου κατασκευάζονται περίπου 1.000 κατοικίες. Μάλιστα, πριν από μία εβδομάδα υπέγραψα την κατακύρωση των διαγωνισμών για τις πρώτες 500, ενώ οι υπόλοιπες θα προκύψουν μέσα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας», πρόσθεσε.

«Οι πρώτες 1.000 προέκυψαν μέσα από ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 100 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε εγκρίνει ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Οικονομικών. Ξεκινήσαμε για ευνόητους λόγους να κατασκευάζουμε στον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για να καλύψουμε τις υπηρεσιακές ανάγκες στις περιοχές όπου υπάρχει περισσότερη ανάγκη και αποτελούν την προμετωπίδα της άμυνας της πατρίδας μας» εξήγησε.

«Σε μία δεύτερη φάση θα πάμε στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Κρήτη που υπάρχουν και εκεί επίσης αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες. Ο στόχος είναι το καλοκαίρι του ’26 οι πρώτες 1.000 να έχουν παραδοθεί. Άρα, μιλάμε για πολύ γρήγορες διαδικασίες. Γι’ αυτό και ο στόχος για το 2030, παρότι είναι φιλόδοξος, θεωρούμε ότι είναι απόλυτα ρεαλιστικός», ανέλυσε ο υφυπουργός.

«Στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, προβλέπεται ότι ένα 15% των κατοικιών θα απευθύνεται σε στελέχη του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κυρίως σε γιατρούς, σε δασκάλους και καθηγητές, οι οποίοι δυστυχώς αντιμετωπίζουν και εκείνοι τεράστιο ζήτημα στην αναζήτηση στέγης, ειδικά σε τουριστικά νησιά», ανέφερε.

«Τον προηγούμενο χρόνο κάναμε την εξής άσκηση. Συγκεντρώσαμε όλα τα στοιχεία, τα οποία θέλαμε, όσον αφορά τις ανάγκες των επιτελείων και των στελεχών, καταγράψαμε που υπάρχουν κοντά στρατόπεδα για να μπορούν να χτιστούν κατοικίες και για αυτό το λόγο αυτή τη στιγμή είμαστε καθ’ όλα ώριμοι να προχωρήσουμε, όχι μόνο στην προκήρυξη διαγωνισμών, αλλά πλέον στην κατακύρωσή τους», υπογράμμισε.

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις καταγραφές, εκτιμούμε ότι οι 4.000-4.500 νέες κατοικίες που θα προστεθούν στις υπάρχουσες, πρόκειται να καλύψουν το σύνολο των αναγκών των στελεχών μας», εξήγησε.

Για τη δημιουργία anti-drone θόλου και τη θωράκιση του Αιγαίου, επισήμανε ότι «στόχος είναι την άνοιξη του 2026 να διαθέτουμε έναν πλήρως λειτουργικό θόλο, ο οποίος θα έχει στην ουσία τετραπλή λειτουργία».

«Ουσιαστικά», συνέχισε, «θα είναι και anti-drone και αντιβαλλιστικός και αντιαεροπορικός, όσον αφορά τις από αέρος απειλές, αλλά και αντιπλοϊκός όσον αφορά τις θαλάσσιες. Θωρακίζουμε το Αιγαίο από κάθε πιθανό κίνδυνο, χωρίς σε μια πρώτη φάση να χρειαστεί να χρησιμοποιούμε τα αεροσκάφη που μέχρι τώρα κάνουν τις αναχαιτίσεις ή ακόμα και τα πλοία που κάνουν αντιστοίχως τις παρακολουθήσεις στη θάλασσα. Προφανώς θα είναι ένα ακριβό σύστημα, δεν θα κοστίσει, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κάτω από 2-2,5 δισεκατομμύρια ευρώ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΠού πας κυρά μου με τη γόβα στα χιόνια; – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΥπ. Οικονομικών: Στις 31/12 λήγει η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας – Ποιες προσαυξήσεις προβλέπονται για την εκπρόθεσμη πληρωμή