Ιωάννινα: Τις σημαντικές δυνατότητες της μελισσοκομίας επισήμανε ο αναπλ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης

Με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, καθώς και με  τη συμμετοχή πολλών επιστημόνων από ερευνητικά κέντρα της χώρας, ξεκίνησαν το πρωί στα Ιωάννινα οι εργασίες  του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Eπαγγελματικής Μελισσοκομίας, το οποίο διοργανώνει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ιωαννίνων ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννίνων.

Ο κ. Τσιρώνης σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε, πως η Μελισσοκομία είναι ενας κλάδος με μεγάλες δυνατότητες και ότι το ελληνικό μέλι είναι απαράμιλλο. Ωστόσο αναγνώρισε πως δυστυχώς στην Ελλάδα το μέλι δεν έχει αξαιποιηθεί παρά το γεγονός πως η ζήτηση του είναι πολλαπλάσια της προσφοράς, εξαιτίας παραγοντων όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το μέλι ΜΑΝΟΥΚΑ του οποίου η τιμή φτάνει και 250 ευρώ το κιλό, την ώρα που ελληνικά μέλια είναι αντίστοιχα ή και καλυτερα από αυτό και δεν αγγίζουν τα 10 ευρω χονδρική.

Τα προβλήματα ο αναπληρωτής υπουργός τα εντοπίζει «στην έλλειψη συνεργατικότητας που ταλανίζει τον πρωτογενή τομέα, δηλαδή την κατάρρευση των Συνεταιρισμών, καθώς οι μικροί μελισσοκόμοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα της τυποποίησης μελιού, με αποτέλσμα η χέρι-χέρι πώληση, η ανοργάνωτη πώληση, να επιτρέπει και τις ελληνοποιήσεις, με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να δυσφημούν το προϊόν με την παρανομη εισαγωγή».

Ο κ. Τσιρώνης επισήμανε πως γίνεται σοβαρή προσπάθεια να συγκροτηθεί μια καλή Διεπαγγελματική που να καλύψει όλη την αλυσίδα του κλάδου. Η πολιτική του αρμόδιου υπουργείου στο θέμα κινειται σε δύο κατευθύνσεις. «Ολοκληρώσαμε την αρχιτεκτονική του προγράμματος Ενίσχυση Μελισσοκομίας και νομίζω φέτος για πρώτη φορα φτιάξαμε το πρόγραμμα, μαζί με τους μελισσοκόμους και τους εμπλεκόμενους παράγοντες της αγοράς», είπε.

Στο χαιρετισμό του στο Συνέδριο ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, τόνισε πως κυβέρνηση στηρίζει τον κλάδο της μελισσοκομίας και ότι τα τελευταία χρόνια έχει ανοδική πορεία. Αναγνώρισε τα προβλήματα του κλάδου και είπε ότι με τη συνδρομή και διαβούλευση θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα, ενώ διαβεβαίωσε τους μελισσοκόμους πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών για την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου. Ολοκληρώνοντας  κάλεσε τους μελισσοκόμους να επωφεληθούν από το νέο θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση των παραγωγών και τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων.

Σήμερα αναμένεται να γίνουν συνολικά 21 ανακοινώσεις και οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν πάνω σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούν το κλάδο τους. Οι ανακοινώσεις εστιάζονται κυρίως στην καλύτερη εκμετάλλευση των μελιττοεκκρίσεων, τη διάσωση και βελτίωση των ελληνικών φυλών μελισσών, τις μεθόδους παραγωγής βασιλικού πολτού και δηλητηρίου της μέλισσας, την αντιμετώπιση της βαρρόα και των άλλων ασθενειών των μελισσών, τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία των μελισσών.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Η ταινία “Λούφα και παραλλαγή” του 1984 προβάλλεται ξανα στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου ως…έκθεση αρχείων
Επόμενο άρθροΑσθένειες, ατμοσφαιρική ρύπανση και καύσωνας οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής