Ιω. Κεφαλογιάννης: Απαραίτητη για την εθνική επιβίωση η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων με την «Ατζέντα 2030»

Η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι απαραίτητη για την εθνική επιβίωση, ιδίως όσον αφορά στα μεγάλα ζητήματα, την προάσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η «Ατζέντα 2030», όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δένδιας, αποτελεί ένα πλέγμα ολικής αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Κανάλι Ένα 90.4 FM».

«Αφ’ ενός στο επίπεδο των οπλικών συστημάτων, πάντα σύμφωνα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες, γιατί καλούμαστε να ακολουθήσουμε μια υπεύθυνη πολιτική, να δούμε πώς θα ξοδέψουμε με έξυπνο τρόπο και με βάση τις ανάγκες των επιτελείων» επισήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης και συνέχισε: «Αφ’ ετέρου υλοποιούμε ένα πλέγμα δράσεων που αφορά στη μέριμνα του προσωπικού, όπως το οικιστικό πρόγραμμα, αναβαθμίζοντας, παράλληλα, τις Στρατιωτικές Σχολές. Πριν από έξι μήνες θεσμοθετήσαμε την εξίσωση των στρατιωτικών σχολών Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων με πανεπιστήμια, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παράγουν διδακτορικά προγράμματα και να προσελκύουν το καλύτερο δυναμικό όσον αφορά στην εκπαίδευση. Θα υπάρξει μέριμνα για τα υγειονομικά του Στρατού, για τα στρατιωτικά νοσοκομεία».

 Για τον θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών, ανέφερε ότι «είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς καλύπτουν κρίσιμες ειδικότητες μέσα στο στράτευμα».

«Με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, μόλις συμπληρώσουν το πεντηκοστό έτος παύει η εργασιακή τους σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Υπάρχουν σκέψεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το πώς μπορούμε να κρατήσουμε μια σειρά από πολύ χρήσιμα στελέχη, παρατείνοντας αυτό το χρονικό όριο. Απαιτείται μια νομοθετική ρύθμιση, την οποία θα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα» συμπλήρωσε.

Για το οικιστικό πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπογράμμισε ότι «το λειτούργημα που επιτελούν οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι αναμφίβολα πολύ δύσκολο, καθώς καλούνται να μετακινηθούν ανά τρία, περίπου, χρόνια, πολλές φορές μάλιστα σε περιοχές που λόγω της τουριστικής ανάπτυξης δεν βρίσκουν κατοικία ή που τα ενοίκια είναι ιδιαίτερα υψηλά».

«Για το λόγο αυτό», είπε, «ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχουμε ξεκινήσει ένα μεγάλο οικιστικό πρόγραμμα. Σε πρώτη φάση θα κατασκευαστούν 700 κατοικίες στον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σε περιοχές όπου, με βάση τα στοιχεία των επιτελείων, οι αιτήσεις υπερβαίνουν τις υπάρχουσες θέσεις και με αυτό τον τρόπο ερχόμαστε να καλύψουμε αυτή την ανάγκη».

Για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, εξήγησε ότι από την έναρξη της θητείας του, «περίπου 200 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν διατεθεί ως οδηγοί ΕΚΑΒ και στελεχώνουν πληρώματα ασθενοφόρων σε όλη την επικράτεια» και πρόσθεσε: «Περίπου 180 στρατιωτικοί γιατροί στελεχώνουν δημόσια νοσοκομεία, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, σε πόλεις όπως Ξάνθη, Κομοτηνή, Σέρρες, σε κρίσιμες ειδικότητες, που αν έλειπαν, ενδεχομένως ολόκληρες κλινικές δεν θα λειτουργούσαν».

«Ταυτόχρονα», επισήμανε, «διαθέτουμε μια σειρά από γιατρούς-οπλίτες θητείας που καλύπτουν κάποιες ανάγκες, κυρίως υπαίθρου, σε αγροτικά ιατρεία και παραμεθόριες περιοχές. Θα ήθελα, με την ευκαιρία, να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλα αυτά τα στελέχη, γιατί πραγματικά το κάνουν με αυταπάρνηση και διάθεση προσφοράς, γνωρίζοντας και οι ίδιοι ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής κοινωνίας».

Για την πορεία του μεταναστευτικού, ξεκαθάρισε ότι «φέτος έχουμε αυξημένες ροές σε σχέση με το 2023, και μάλιστα από διαδρομές που μέχρι πρότινος δεν μας έδιναν περιστατικά, όπως νότια της Κρήτης, ξεκινώντας από περιοχές της Λιβύης ή της Αιγύπτου».

«Το πρόβλημα», εξήγησε, «είναι ότι όσο συνεχίζεται η αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής οι ροές θα είναι αυξημένες και επιβάλλεται συνολικά να δώσει λύσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ανέφερε ότι η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τις διαδικασίες εισόδου, «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το οικοδόμημα Σένγκεν και προφανώς προβληματίζει τις χώρες πρώτες υποδοχής».

«Είναι εκτός του πνεύματος της συνεργασίας που διέπει τη συμφωνία αυτή και γενικότερα των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για σπασμωδική κίνηση της κυβέρνησης Σολτς να περάσει μήνυμα, κυρίως στο εσωτερικό και όχι στο εξωτερικό, σε μια συγκυρία ανόδου της Ακροδεξιάς σε ορισμένα κρατίδια της Γερμανίας» τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Για τη συνεργασία με την Τουρκία, είπε ότι το θετικό κλίμα «που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (τουλάχιστον σε επίπεδο συνομιλιών – γιατί η προκλητική ρητορική από πλευράς Τουρκίας δεν έχει πάψει να υπάρχει) έχει αποδώσει καρπούς σε μια σειρά από ζητήματα, μεταξύ των οποίων είναι και το μεταναστευτικό».

 «Οφείλω να σας πω», συνέχισε, «ότι το τελευταίο διάστημα, παρά τις αυξημένες ροές, υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως σε επίπεδο Ακτοφυλακών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η συνεργασία αυτή αποδίδει πάντα».

«Η φύση του φαινομένου είναι τέτοια», πρόσθεσε, «που πολλές φορές και οι ίδιες οι τουρκικές αρχές δεν το προλαβαίνουν. Υπάρχει μια αναβάθμιση, δυστυχώς, όσον αφορά το modus operandi των λαθροδιακινητών. Παρατηρείται μια αυξημένη ροή κυρίως μέσω ταχυπλόων».

«Μπορεί αρχικώς να ακούγεται παράδοξο ότι έχουν αυξηθεί οι αριθμοί των μεταναστευτικών ροών, τη στιγμή που υπάρχει καλύτερη συνεργασία, αλλά όταν υπάρχει μια αναβάθμιση του τρόπου επιχείρησης εκ μέρους των λαθροδιακινητών, αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί» κατέληξε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΟ εκλογικός νόμος & το … μαξιλάρι του Μητσοτάκη – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΙσραήλ- Νετανιάχου προς Ιρανούς: “Δεν υπάρχει περιοχή στη Μέση Ανατολή” στην οποία δεν μπορεί το Ισραήλ να φθάσει