Ημαθία: Συνέντευξη Τύπου της ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) Ημαθίας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων εν μέσω πανδημίας

Πραγματοποιήθηκε στις 11/9, η συνέντευξη Τύπου της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, με κύριο ομιλητή το εκλεγμένο μέλος της ΑΣΕ στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, Αχιλλέα Ζορμπά και θέμα «το Άνοιγμα των σχολείων», αλλά όχι και η αρχικά σχεδιασμένη εκδήλωση (ομιλία-συζήτηση), λόγω του τοπικού lock down.

Ο ομιλητής ανέφερε ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης ν’ αγνοήσει τις προτάσεις του εκπ/κού κλάδου για ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής ασφάλειας στα σχολεία: σπάσιμο των μεγάλων τμημάτων και μείωση του αριθμού των μαθητών στις αίθουσες, μέχρι τους 15, μαζικούς διορισμούς και προσλήψεις του απαραίτητου αριθμού εκπ/κών, για την κάλυψη όλων των κενών (42.000 ήταν οι αναπληρωτές που προσλήφθηκαν πέρσι, αλλά, στο μεταξύ, ανήλθαν στις 3.500 οι συνταξιοδοτήσεις και πρέπει να συνυπολογιστούν και τα κενά που θα προκύψουν από τις άδειες εκπ/κών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες), μονιμοποίηση του προσωπικού καθαριότητας, έκτακτη ενίσχυση των Σχολικών Επιτροπών (για επάρκεια Μέσων Ατομικής Προστασίας).

Αντ’ αυτών, η κυβέρνηση, εν μέσω Πανδημίας, αύξησε τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα, έκανε έναν ελάχιστο αριθμό διορισμών (κυρίως Βοηθητικού Προσωπικού), δεν άνοιξε τις διαθέσιμες αίθουσες συγχωνευμένων σχολείων ή δεν αξιοποίησε κλειστά δημόσια κτίρια, κομπάζει για τις μισές (21.000 περίπου) από τις απαιτούμενες προσλήψεις Αναπληρωτών, παραπληροφορεί ότι το προσωπικό καθαριότητας είναι επαρκές και βρίσκεται στη θέση του.

Τόνισε πως επίσης είναι επιλογή της κυβέρνησης η υπερπροβολή της «ατομικής ευθύνης», για ν’ αποποιηθεί τις δικές της και η λύση των ολιγοήμερων τοπικών lock down (προκειμένου οι γονείς-εργαζόμενοι να βρίσκονται στις δουλειές τους), για να κινηθεί η καπιταλιστική οικονομία και προτίμησε να κατευθύνει τα πακέτα στήριξης στο μεγάλο Κεφάλαιο (αεροπορικές κι ακτοπλοϊκές εταιρείες, τουριστικά γραφεία), αντί να ενισχύσει την Υγεία και την Παιδεία.

Απηύθυνε «κάλεσμα συμπόρευσης» στους εκπ/κούς και τους γονείς (και μετατροπής του θυμού σε συνειδητή δύναμη διεκδίκησης), στο πλαίσιο που βάζει το ΠΑΜΕ, συσπείρωσης στα Σωματεία και συμμετοχής σε αγωνιστικό σχέδιο δράσης (όπως στις 17/9, Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για την Εκπ/ση, με συλλαλητήρια για τους όρους και τις προϋποθέσεις ανοίγματος και ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων). «Κάλεσμα ετοιμότητας» γι απεργιακές κινητοποιήσεις την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Ο Παναγιώτης Χατζησάββας, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας επεσήμανε ότι όλες οι φωνές στον εκπ/κό  κλάδο μιλάνε για ΑΝΟΙΧΤΑ, αλλά ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΕΙΑ. Ότι η κυβέρνηση είχε 4 ολόκληρους μήνες για να προετοιμαστεί για το 2ο κύμα Πανδημίας σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά τελικά, περιορίστηκε/εξαντλήθηκε στην εξαγγελία διανομής ενός δωρεάν παγουρίνου και 2-3 μασκών για κάθε μαθητή, τα οποία ακόμα δεν κατάφερε να στείλει στα σχολεία! Ότι οι αντιφάσεις και οι παλινωδίες της κυβέρνησης οδήγησαν στην ανατροπή του σκηνικού (χαλάρωση, αδιαφορία, άρνηση), για να μπορεί η κυβέρνηση να μας «κουνά το δάχτυλο» επικαλούμενη την «ατομική ευθύνη».

Ότι το Υπουργείο παραπληροφορεί όταν μιλά για «κλειστές ομάδες» στα σχολεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Ολοήμερα Τμήματα, όπου συγκεντρώνονται/συγχρωτίζονται πάνω από 25 μαθητές απ’ όλες τις τάξεις των σχολείων. Κι έθεσε ρητορικά ερωτήματα, όπως «πώς, στα τοπικά lock down, απαγορεύονται οι συναθροίσεις (ακόμη και με μάσκες), άνω των 9 ατόμων σε δημόσιους χώρους, ενώ, επιτρέπεται η πλήρους μαθητικού δυναμικού λειτουργία των σχολικών τάξεων»

Την  συνέντευξη έκλεισε η Κοκοζίδου Άννα, επίσης μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας, προσθέτοντας στα αιτήματα τη διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων διαγνωστικών τεστ και σχολιάζοντας ότι:

  1. 1. Όλα τα αιτήματα που προβάλλονται αυτές τις μέρες είναι διαχρονικά και πάγια (η μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα, οι μαζικοί διορισμοί, η κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών σχολικών μονάδων, η μονιμοποίηση όλων των Αναπληρωτών, η μονιμοποίηση του προσωπικού καθαριότητας, κλπ)
  2. Η Παιδεία, η Υγεία, ακόμη και η Πολιτική Προστασία (θύμισε τις καταστροφές από τις πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς) είναι «μη επιλέξιμα πεδία για κρατικές επενδύσεις», γιατί είναι «κόστος» για τις Αστικές κυβερνήσεις και λαμπρό πεδίο κερδοφορίας για τον Ιδιωτικό Τομέα, που, στο Καπιταλιστικό Σύστημα, αναπτύσσεται σε βάρος του Δημοσίου.

Το βίντεο της συνέντευξης από το verianet.gr

Προηγούμενο άρθροΕΛ.ΑΣ: Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού
Επόμενο άρθροΝάουσα: Διάκριση του Κοκκινίδη Γιάννη, μαθητή του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας