Ικανοποιημένοι δηλώνουν εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις προχθεσινές αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση της υπερφορολόγησης.
«Ένας εξορθολογισμός των φορολογικών βαρών θα δημιουργήσει θετικό κλίμα στην αγορά θα βοηθήσει σημαντικά στην προσέλκυση επενδύσεων και θα αλλάξει την ψυχολογία πολιτών και επιχειρηματιών», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης σημειώνει, «κάλιο αργά παρά ποτέ».
Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: «Ακούσαμε από τον πρωθυπουργό, από τα πλέον επίσημα χείλη δηλαδή, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε μείωση της υπερφορολόγησης. Είμαστε ικανοποιημένοι από την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, ενώ ταυτόχρονα αισθανόμαστε δικαιωμένοι, καθώς το ΕΕΑ έχει επισημάνει εδώ και πολύ καιρό την ανάγκη μείωσης των φόρων, εάν θέλουμε να κινηθούμε προς μία αναπτυξιακή πορεία. Όσο υπάρχουν τόσες πολλές επιβαρύνσεις για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, όπως οι υψηλοί φόροι, τόσο πιο δύσκολη είναι η οριστική έξοδος από την κρίση, καθώς πρόκειται για υφεσιακά μέτρα που σταματούν κάθε κίνηση στην αγορά και την πραγματική οικονομία. Ήδη οι περισσότεροι συνάδελφοι μας έχουν ξεπεράσει το όριο της φοροδοτικής τους δυνατότητας και είναι επείγουσα ανάγκη να αλλάξει το μίγμα της πολιτικής. Ένας εξορθολογισμός των φορολογικών βαρών θα δημιουργήσει θετικό κλίμα στην αγορά, θα βοηθήσει σημαντικά στην προσέλκυση επενδύσεων και θα αλλάξει την ψυχολογία πολιτών και επιχειρηματιών. Πρέπει, όμως, να γίνει άμεσα και να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος καθώς κάθε μέρα που περνά με την υπάρχουσα κατάσταση, δυσκολεύει την προσπάθεια επιβίωσης μικρομεσαίων και επαγγελματιών».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, αναφέρει: «Δυστυχώς ένα στοιχείο που καθόρισε την περίοδο της κρίσης και τη σχέση του κράτους με την αγορά είναι η πλήρης οικονομική εξάντληση των Μμε επιχειρηματιών από τις υπερβολικές απαιτήσεις των μνημονίων. Σαν ΕΣΕΕ επανειλημμένα καταγγείλαμε τη συνεχιζόμενη «φοροεπιδρομή» ως αντιαναπτυξιακή και ως υπονομευτική κάθε προσπάθειάς ανάκαμψης. Δείξαμε κατανόηση στην προσπάθεια επίτευξης μιας δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν κάθε φορά να λειτουργεί τιμωρητικά προς τη Μμε επιχείρηση και τη μεσαία τάξη. Βιώσαμε μια δαιμονοποίηση ως άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας ότι δήθεν εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τη «χρεοκοπία» της χώρας, και ότι δεν αποδίδουμε τους φόρους που μας αναλογούν. Η μόνη αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζουμε ένα ασταθές φορολογικό σύστημα, το οποίο είχε μόνο απαιτήσεις, χωρίς να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Οι ΜμΕ σε κάθε αξιολόγηση, βαδίζουμε σε «κινούμενη άμμο» και προσπαθούμε να αντέξουμε τα μέτρα για να επιβιώσουμε.
Η υπερφορολόγηση έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο «φορολογικής φαντασίας», αφού από τα 100 ευρώ που εισπράττουμε αποδίδουμε από 55 έως 73 ευρώ σε φόρους και εισφορές Αυτή είναι η συμπεριφορά του κράτους απέναντι μας και σίγουρα δεν είναι ούτε φιλική στο επιχειρείν, ούτε αποτελεσματική για τα δημόσια έσοδα. Το λάθος της υπερφορολόγησης, μπορεί να αναγνωρίστηκε ως άδικο για τους συνεπείς πριν τη λήξη των μνημονίων, όμως δεν σταμάτησε εγκαίρως, ενώ δυστυχώς θα αποκατασταθεί μετά το τέλος τους. Το μόνο που μπορώ να πω είναι, κάλιο αργά παρά ποτέ!»
ΑΠΕ-ΜΠΕ