Ιδού οι επιπτώσεις του 2ου μνημονίου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Είτε αρέσει στους κυβερνώντες τον τόπο είτε όχι, εδώ και λίγες ημέρες  έφεραν στον τόπο ένα νέο μνημόνιο.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Είτε τους αρέσει είτε όχι, η αλήθεια που κρύβουν είναι ότι υποθήκευσαν ακόμη και την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει όποτε κι αν γίνουν εκλογές.

Όπως υποθήκευσαν και τη δημόσια περιουσία για…99 χρόνια!

Κι αντί να σκύβουν τα κεφάλια από ντροπή, αυτοί μας παίζουν στο γήπεδο της επικοινωνίας, στο οποίο είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές!  Αντί να ζητούν συγγνώμη για όσα έφεραν πάλι –και μάλιστα χωρίς να πάρει το παραμικρό η χώρα- εκείνοι μας  παραμυθιάζουν με τα αντίμετρα!

Αν κάποιος ξένος που δεν ζει στην Ελλάδα, παρακολουθούσε την Πέμπτη το βράδυ τα τεκταινόμενα στη Βουλή, θα νόμιζε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε επίπεδο ανάπτυξης.

Όσα έλεγαν ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί του και οι βουλευτές της συγκυβέρνησης, αλλά κι όσα λένε στις τηλεοράσεις και στα ΜΜΕ, σε κάνουν να τσιμπιέσαι για να δεις αν είσαι ξύπνιος…

Μνημόνιο κι επώδυνα μέτρα ψήφιζαν, για αντίμετρα μιλούσαν!

Αντίμετρα που για να εφαρμοστούν πρέπει όλοι να ματώνουμε καθημερινά μέσα στις συμπληγάδες της λιτότητας.

Και σκέφτομαι ότι προτιμήσαμε όλα αυτά, επειδή μας φαινόταν επώδυνο το … email  Χαρδούβελη.

Τα πολλά λόγια, όμως, είναι φτώχεια.

Ιδού, κωδικοποιημένο το 4ο μνημόνιο.

Α.  Κούρεμα συντάξεων.

Από το 2019 καταργείται η προσωπική διαφορά. Τι σημαίνει αυτό; Μείωση 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Επιπλέον, κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Β. Νέα αύξηση φόρων

Από εφέτος κιόλας, σταματούν να υπολογίζονται οι ιατρικές δαπάνες στο αφορολόγητο!

Από το 2018, καταργείται η έκπτωση 15% στην παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις.

Από το 2020 (ίσως και από το 2019) μειώνεται το αφορολόγητο στις 5.681 ευρώ, με άμεσο αντίκτυπο την απώλεια μέχρι και 650 ευρώ ετησίως σε όσους έχουν εισοδήματα από 5.681 ευρώ μέχρι 21.500 ευρώ.

Γ. Ακόμη υψηλότερες εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών

Αυξάνονται και πάλι οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Υπολογίζεται ότι το 2018 θα χάσουν  60 εκ. ευρώ και το 2019 θα χάσουν 138 εκ.

Δ. Ψαλίδι ή κατάργηση επιδομάτων

Περικόπτεται κατά 58 εκ. ετησίως το επίδομα θέρμανσης. Τι σημαίνει αυτό; Είτε θα το λάβουν ελάχιστοι είτε όλοι θα λάβουν το μισό του ποσού που μέχρι τώρα ελάμβαναν.

Καταργείται το επίδομα οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και παιδιά σχολικής ηλικίας.

Καταργείται το επίδομα νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας που καταβαλλόταν για 5 μήνες σε άνεργους νέους μέχρι 29 ετών.

Καταργείται το επίδομα απροστάτευτων τέκνων, που είχε στόχο να μη διαλυθούν οικογένειες και τα παιδιά καταλήξουν σε ιδρύματα.

Καταργείται το επίδομα ένδειας.

Όλα αυτά, συρρικνώνονται και σε ένα επίδομα 200 ευρώ μηνιαίως!

Ε. Απελευθερώνονται οι απολύσεις

Ο ρόλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, καθίσταται πλέον απολύτως διακοσμητικός.

Όπως ήδη έχει διευκρινιστεί « σε περιπτώσεις προσφυγής κατά του κύρους των απολύσεων, η αρνητική απόφαση του ΑΣΕ, μπορεί να ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο, αλλά δεν είναι δεσμευτική». Δηλαδή, αντικαταστάθηκε η προηγούμενη διατύπωση που ανέφερε ότι  «η αρνητική αιτιολογημένη απόδοση του ΑΣΕ, λόγω μη πλήρωσης των σχετικών προϋποθέσεων, συνιστά τεκμήριο ακυρότητας των απολύσεων σε περίπτωση προσφυγής των απολυόμενων στα πολιτικά δικαστήρια».

Δεν σταματούν όμως εκεί οι παρεμβάσεις στα εργασιακά. Επαναδιατυπώθηκε η παράγραφος για την επαναφορά της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, δηλαδή των συλλογικών συμβάσεων. Σύμφωνα με την αρχική διατύπωση, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αναστέλλονται ως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Σύμφωνα με τη νέα διατύπωση, επανέρχονται υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Πρόκειται για μια λεπτομέρεια που κάνει όμως τη διαφορά.

Στ. Προσλήψεις στο δημόσιο!!!!

Την ώρα που η χώρα στενάζει από την υπερμετρη φορολογία προκειμένου να συντηρηθεί το φαύλο, τεμπέλικο και αντιπαραγωγικό δημόσιο, η κυβέρνηση …. έδωσε τη μείωση συντάξεων και όλων των άλλων, προκειμένου να κάνει… προσλήψεις και να δώσει αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους. Οι αμοιβές προσωπικού στο Δημόσιο αυξάνονται από 15,8 δισ. το 2016 σε 16,3 δισ. το 2017 ενώ αναμένεται να φτάσουν τα 17,3 δισ. το 2021. Αυτό σημαίνει αυξήσεις 1,5 δισ. ευρώ σε 5 χρόνια. Την ίδια ώρα, η πραγματική οικονομία στενάζει από την υπερφορολόγηση. Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, προβλέπεται ότι στο στενό δημόσιο  τομέα το 2020 και 2021 θα προσλαμβάνονται περισσότεροι υπάλληλοι από εκείνους που αποχωρούν. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται 9.000 προσλήψεις το 2020 και 8.500 το 2021 ενώ θα φύγουν 8.200 και 7.500 αντίστοιχα. Επίσης, στα ειδικά μισθολόγια, αυξάνονται όσα επιδόματα δεν καταργούνται. Προβλέπεται ότι σε κάθε περίπτωση διατηρείται τουλάχιστον ένα επίδομα. Αν προκύψει αύξηση από το νέο σύστημα αμοιβών τότε χορηγείται σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών. Ειδικά για τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας η προσωπική διαφορά θα αποτελεί μεγάλο μέρος του μισθού τους – από 60 έως 240 ευρώ ή από 7% ή 14% της συντριπτικής πλειοψηφίας όσων υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας – την ώρα που άπαντες γνωρίζουν ποια είναι η τύχη της προσωπικής διαφοράς μετά το προηγούμενο της αντίστοιχης προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.  Η προσωπική διαφορά δίνεται τώρα για να καταργηθεί αμέσως μετά.

Μη στενοχωριέστε όμως.

Θα έρθουν… τα αντίμετρα!