Βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί το ιδιωτικό χρέος, το οποίο «κυνήγα» το Δημόσιο. Αποτέλεσμα, της δραματικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων τα τελευταία μνημονικά χρόνια και της αδυναμίας να αντεπεξέλθει η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών στις φορολογικές, τραπεζικές, ασφαλιστικές και λοιπές υποχρεώσεις του.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το ιδιωτικό χρέος στην χώρα μας το 2015 ανήλθε στα 222 δισ. ευρώ. Σήμερα, οι Έλληνες πολίτες χρωστούν σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΗ 240 δισ. ευρώ. Οφειλές που είναι αδύνατον να πληρωθούν στο σύνολό τους σύμφωνα με οικονομολόγους. Και το πρόβλημα μάλιστα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο αν δεν ληφθούν μέτρα από το Δημόσιο, τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ έτσι ώστε να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να αποπληρώσουν μέρος των οφειλών τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιδιωτικό χρέος υπερτριπλασσιάσθηκε το διάστημα από το 2000 έως το 2007 φτάνοντας από τα 74,6 δισ. ευρώ στα 236,2 δισ. ευρώ. Το 2009 το ιδιωτικό χρέος έσπασε όλα τα ρεκόρ και διαμορφώθηκε στα 289,5, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, για να φτάσει σήμερα στα 222 δισ. ευρώ. Μείωση του ιδοωτικούς χρέους που οφείλεται στο γεγονός ότι αποπληρώθηκαν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ύψους 30 δις. ευρώ ενώ διαγράφτηκαν και ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 20 δις. ευρώ την τελευταία επταετία.
Ετσι, μετά από 9 χρόνια ύφεσης η κρίση βαθαίνει, με την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ακόμη και οι τελευταίες καταθέσεις οδηγούνται για την αποπληρωμή οφειλών στο Δημόσιο. Μάλιστα, σύμφωνα μάλιστα με το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής το υψηλό ιδιωτικό χρέος είναι πολύ πιθανόν να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.