Η υπολειτουργία του δημοσίου “παγώνει” την αγορά ακινήτων – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Δραματικό SOS εκπέμπουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων και κατασκευών λόγω ελλειμμάτων στη λειτουργία κομβικών υπηρεσιών του δημοσίου σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Χρήστος Παγώνης
Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Πιο συγκεκριμένα:

Α) καταγράφεται αδικαιολόγητη άρνηση σε κάποια Γραφεία Κτηματογράφησης για εγγραφές νέων συμβολαίων που αφορούν αγοραπωλησίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμβολαιογράφοι και άλλοι εμπλεκόμενοι με σχετικό υπόμνημά τους έχουν επισημάνει το γεγονός ότι δεν προχωρούν οι διαδικασίες εγγραφών με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει επενδύσεις, αλλά και να υπάρχει περίπτωση υπονόμευση της ασφάλειας δικαίου καθώς με τη μη εγγραφή πολλών συμβολαίων υπάρχει περίπτωση  πχ προσημειώσεων σε ιδιοκτησίες που έχουν αλλάξει χέρια.

Το θέμα ειδικά αφορά σε κάποια συγκεκριμένα Γραφεία Κτηματογράφησης όπου υπάρχει επίκληση της νομοθεσίας covid -19, με βάση την οποία γίνονται πράξεις μόνο για επείγοντα θέματα. Ουσιαστικά αφήνεται στην «ευχέρεια» υπαλλήλων να κρίνουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει άρνηση μετεγγραφών συμβολαίων,  συσσώρευση φακέλων, που συμπαρασύρει όμως σειρά ζητημάτων π.χ. έκδοση πολεοδομικών αδειών, δανείων ενώ όπως προαναφέρθηκε δημιουργείται κίνδυνος νομικού χάους. Πχ ένας παλιός ιδιοκτήτης που έχει πουλήσει, εφόσον δεν έχει μετεγγράψει το ακίνητο μπορεί να το υποθηκεύσει.

Όπως αναφέρεται Συμβολαιογραφικούς και Δικηγορικούς κύκλους  καταγράφεται σε κάποια σημεία της επικράτειας «άρνηση καταχώρησης, η απόρριψη καταχώρησης ή ακόμα και η απαίτηση από μέρους της προισταμένης  προς τους συμβολαιογράφους με την απειλή της απόρριψης καταχώρησης, για παραίτηση από την αίτηση καταχώρησης μεταγραπτέων πράξεων. Όλα αυτά με την πρόφαση της πανδημίας και της ύπαρξης επείγοντα λόγου για τη μεταγραφή των πράξεων.» Σύμφωνα με όσα αναφέρουν  παράγοντες της αγοράς ακινήτων, το πρόσχημα που χρησιμοποιείται είναι δίνει η σχετική ΚΥΑ για τη λειτουργία Κτηματολογικών γραφείων και Υποθηκοφυλακείων, αν και όπως τονίζεται «καμμία ΚΥΑ και καμμία πανδημία δεν έχει επιφέρει αναστολή των διατάξεων του Αστικού Κώδικα.»

Σε άλλες περιπτώσεις, πάντως,  γραφείων κτηματογράφησης, με βάση σχετική έρευνα, ακολουθείται άλλη τακτική και οι αγοραπωλησίες ακινήτων χαρακτηρίζονται ως «επείγουσες» δημιουργώντας έτσι εύλογες απορίες για τις πολλαπλές ταχύτητες στη δημόσια διοίκηση.

β) Σε σχέση με τις Δ.Ο.Υ., λόγω των αδειών ειδικού σκοπού και της έλλειψης προσωπικού δεν διεκπεραιώνονται πιστοποιητικά που αφορούν διάφορες υποθέσεις.

Εδικά δε το κομβικό τμήμα κεφαλαίου και το τμήμα ΕΝΦΙΑ, παρά το φιλότιμο των υπαλλήλων σε πολλές ΔΟΥ, έχει αποδυναμωθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μείνουν εκκρεμότητες και πάλι σε σχέση με κυοφορούμενες επενδύσεις.

 Γ) Σε Ειρηνοδικεία  απαιτούνται επείγοντες λόγοι για την έκδοση πιστοποιητικών, που στην ουσία είναι στην κρίση του αρμόδιου Ειρηνοδίκη ενώ δεν εκδίδονται ηλεκτρονικά σχετικά πιστοποιητικά, παρά το ότι υπάρχει σχετική βάση δεδομένων.

Προηγούμενο άρθροΗ Βρετανία είναι αποκομμένη από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης εξαιτίας των φόβων που προκαλεί το νέο στέλεχος
Επόμενο άρθροΗΠΑ: Ο ημερήσιος ρυθμός θνητότητας αντιστοιχεί σε συντριβή 15 Airbus 320