Η υποδοχή του ηγέτη μας στην Ρωσία – Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Σκυλάκης

Η γελοιοποίηση και εξευτελισμός της χώρας μας έχει φράσει πλέον σε διεθνή επίπεδα. Δυστυχώς έχει κατανοήσει η διεθνή κοινότητα ότι είμαστε ένα κράτος όχι μόνο αδύναμο αλλά και «ολίγον κωμικό». Δεν μας υπολογίζει κανείς, ακόμα και η Αλβανία και η ΠΓΔΜ μας συμπεριφέρονται ωσάν να είμαστε οι παλιάτσοι και οι παρείσακτοι της Βαλκανικής.

Λάζαρος Σκυλάκης
Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Σκυλάκης

Σε αυτό το πλαίσιο της διπλωματικής απαξίωσης πραγματοποιήθηκε και η πρόσφατη υποδοχή – επίσκεψη του ικανότατου πρωθυπουργού μας στην Μόσχα. Μια υποδοχή που απαξίωσε πλήρως τον ίδιο, αλλά κυρίως της Ελλάδα. Έδειξε με τον πιο δεικτικό τρόπο τη σημασία που μας αποδίδουν οι Ρώσοι, οι οποίοι είτε το θέλουμε, είτε όχι διαδραματίζουν σημαντικό έως και καθοριστικό ρόλο στην περιοχή μας. Άλλωστε δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι εξαρτώμεθα ενεργειακά από την Μόσχα, καθώς εισάγουμε από αυτήν το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου.

Ο κ. Τσίπρας εάν και πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα στο αεροδρόμιο της Μόσχας δεν τον υποδέχθηκε κανείς. Ούτε ένας επίσημος Ρώσος, έστω χαμηλόβαθμος, δεν σπατάλησε τον χρόνο του για να υποδεχθεί τον Αλέξη. Στο παγωμένο ρωσικό αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν, όπως αναφέρουν και τα γλαφυρά σχόλια «Ο πρέσβης, ο πρόξενος, ο στρατιωτικός ακόλουθος και… ίσως ο καφετζής της πρεσβείας μας!!!». Ούτε αγήματα, ούτε σημαίες, ούτε εθνικοί ύμνοι, ούτε κόκκινα χαλιά, ούτε επίσημοι Ρώσοι διπλωμάτες, έστω ένας υφυπουργός, κανείς. Μόνο οι «δικοί μας», που εάν εξαιρέσουμε τον Ακόλουθο Αμύνης που φορούσε την στολή του, η πλειονότητα των υπολοίπων δεν φορούσαν ούτε κοστούμια.

Εάν κάποιος ταξιδεύσει στη Μόσχα για τουρισμό είναι βέβαιο ότι θα τύχει καλύτερης υποδοχής. Κατά την έξοδο του Αλέξη από το προεδρικό αεροσκάφος ένα «τσούρμο» όχι παραπάνω από δέκα «ατάκτους» κουκουλωμένους με παλτά, μπουφάν και σκουφιά πλησίασε δίκην αγέλης τον Έλληνα πρωθυπουργό για να τον χαιρετίσει. Πάλι καλά που υπήρχαν και αυτοκίνητα και δεν πήρε και κανένα ταξί. Καμία τάξη, κανένα τυπικό, καμία ιδιαίτερη σημασία για μια σοβαρή επίσκεψη ενός πρωθυπουργού, έστω της δύστυχης Ελλάδος.

Είναι προφανές γιατί κανένα κρατικό ή μεγάλης εμβέλειας ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι δεν έδειξε, ούτε σχολίασε την υποδοχή του Αλέξη στη Μόσχα. Μόνο το ρωσικό Sputnik κυκλοφόρησε μέσω διαδικτύου τις σκηνές απείρου κάλους που εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο. Και εδώ ακριβώς έρχεται στο νου μας η μοιραία σύγκριση, μεταξύ της συγκεκριμένης υποδοχής και της υποδοχής του επιφυλάχτηκε στον Ερντογάν κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα. Συνέβησαν ακριβώς τα αντίθετα, δηλωτικά της σημασίας που αποδίδει  ο Πούτιν στην Άγκυρα και των στενών σχέσεων των δύο χωρών. Όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάται ένας Έλληνας πρωθυπουργός, ακόμα και εάν αυτός είναι ο Αλέξης.

Βέβαια πώς να μην μας υποτιμήσει ο Πούτιν, όταν το μόνο που ουσιαστικά ζήτησε ο Τσίπρας ήταν να μην εμποδίσει η Μόσχα την περίφημη Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να ξεπουλήσουμε με την ησυχία μας την Μακεδονία στους φίλους μας τους Σκοπιανούς, ενώ ευθυγραμμιζόμενος απόλυτα με τον αμερικανικό παράγοντα παρακάλεσε να μην πωληθούν τα S-400 στους Τούρκους, λες και θα σωθούμε εάν δεν έχουν οι Τούρκοι το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα. Η γελοιότητα έφρασε στην αποκορύφωσή της με το δώρο του Πούτιν στον Αλέξη μας, που ήταν τι άλλο, από μια γραβάτα. Φυσικά δεν παρέλειψε ο Βλαδίμηρος να υπενθυμίσει στον Τσίπρα ότι η χώρα μας εξαρτάται ενεργειακά σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία. Το οποίο μεθερμηνευόμενο σημαίνει «κάτσε καλά και μην μιλάς» γιατί θα παγώσετε και θα κυκλοφορείτε με φακούς τη νύκτα.

Προηγούμενο άρθροΟι αλλαγές στον νέο ΕΝΦΙΑ – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Επόμενο άρθροΓαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως
O αντιστράτηγος Λάζαρος Σκυλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 4 Οκτωβρίου 1961. Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Ευελπίδων (1979-1983) ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού και συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Σχολή Πυροβολικού. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις του όπλου του, μεταξύ των οποίων διετέλεσε διοικητής υπομονάδων και μονάδων πυροβολικού μάχης και αντιαεροπορικού πυροβολικού, αξιωματικός τακτικού ελέγχου, επιχειρήσεων και πληροφοριών. Επίσης τοποθετήθηκε σε θέσεις επιτελείων σχηματισμών, διευθυντής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Υπηρέτησε στο ΓΕΕΦ (Κύπρο), στο Αφγανιστάν, ως αξιωματικός μελλοντικών επιχειρήσεων, και Ακόλουθος Άμυνας στην Κίνα. Αποστρατεύτηκε το 2016, ως διοικητής του Πεδίου Βολής Κρήτης. Έχει αποφοιτήσει από όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του όπλου του, την ΑΔΙΣΠΟ και την ΣΕΘΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του τμήματος Ιστορίας Χωρών Χερσονήσου του Αίμου και Τουρκολογίας, καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου στις Στρατηγικές Σπουδές του τμήματος του Γαλλικού Πανεπιστημίου στην Αθήνα, Pari 2.