Ας δούμε τα δεδομένα στο Σκοπιανό από τον χρονικό ορίζοντα μετά τα συλλαλητήρια κι αφού η κυβέρνηση το έβαλε στην τελική του ευθεία.
Όπως αναφέρεται στα διπλωματικά παρασκήνια αλλά και στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, όταν συναντήθηκαν στο Σούνιο ο Κοτζιάς με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ντομιτρόφ, έπεσε στο τραπέζι από πλευράς των βόρειων γειτόνων η ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν».
Ο Κοτζιάς δεν απάντησε, ενώ όπως αναφέρουν διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου δεν το ανέφερε καν στον Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος όταν συνάντησε τον Ζάεφ, όχι μόνο δεν ήξερε το παραμικρό αλλά ίσως και να μην ήξερε καν τι ήταν η επανάσταση του Ίλιντεν. Εξ ου και άφησε ανοικτό παράθυρο στους Σκοπιανούς. Μέχρι που γύρισε στην Αθήνα, περιέφερε το συγκεκριμένο όνομα στα κόμματα, δέχθηκε την εθνική κατακραυγή κι ανέκρουσε πρύμναν…
Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι σ’ αυτή την κυβέρνηση ο καθένας κάνει ότι θέλει κι ισχυρίζεται ότι θέλει. Με μοναδικό υπεύθυνο τον πιο ανερμάτιστο πρωθυπουργό που είχε ποτέ η Ελλάδα. Τον οποίο στήριξαν και στηρίζουν οι… πατριωτάρες της Δεξιάς.
Πάμε παρακάτω.
Πριν λίγες ημέρες, μετά τις συνεχεία διαβουλεύσεις Κοτζιά και Ντιμιτρόφ υπό τη στοργή και το προδέρμ των ΗΠΑ και της Γερμανίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ουσιαστικά προανήγγειλε συμφωνία, ισχυριζόμενος ότι «τελειώσαμε, συμφωνήσαμε, τώρα αναλαμβάνουν οι πρωθυπουργοί».
Τότε, συνέβη το πρωτοφανές άδειασμα του υπουργού Εξωτερικών μ’ ένα προσβλητικό κι απαξιωτικό non papers από το Μέγαρο Μαξίμου! Στο οποίο αναφερόταν ότι ««ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι» και συνιστούσε «υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου»!
Ο Κοτζιάς σιώπησε και σιωπά στην ανείπωτη προσβολή. Περί ευθιξίας και παραίτησης ούτε λόγος.
Την ίδια ώρα, όπως μάθαμε από τα ΜΜΕ των Σκοπίων για το «Ίλιντεν», έτσι μάθαμε από εκεί και τη συμφωνία που έκαναν οι δυο υπουργοί Εξωτερικών αναφορικά με το όνομα., στις Βρυξέλλες.
«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Χωρίς να έχει γνωστό αν θα υιοθετηθεί με τη σλάβικη εκδοχή Severna Macedonija ή με την αγγλική North Macedonia.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιθαγένεια θα είναι Citizen of Northern Macedonian και η γλώσσα θα παραμείνει Μακεδονική (Makedoniski), χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν ο όρος θα παραμείνει αμετάφραστος. Πληροφορίες από τα Σκόπια κάνουν λόγο για ένταση στο εσωτερικό τους, αφού ο πρόεδρος Ιβανόφ ανέφερε ενοχλημένος ότι δεν έχει ενημερωθεί από την κυβέρνησή του για τις εξελίξεις.
Πάντως, ενώ αναμένεται η τυπική και συμβολική συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ για την επισημοποίηση της λύσης, αυτή περιέχει πολλά θολά σημεία. Με πρώτο και κυριότερο την σαλαμοποίηση του θέματος που φαίνεται ν’ αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση, προσφέροντας περιθώριο 12 μηνών στα Σκόπια, για την ολοκλήρωση όλων εκείνων των διαδικασιών που θ’ απαλείψουν τον αλυτρωτισμό τους (ψήφιση νέου Συντάγματος, δημοψήφισμα κλπ).
Προσέξτε: Εδώ υπάρχει ένα λεπτό σημείο: Τι θα γίνει αν η ελληνική κυβέρνηση θα έχει συμφωνήσει, το έγγραφο θα έχει κυρωθεί από τη σκοπιανή Βουλή και θα έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη, άρα τα Σκόπια θα οδεύσουν ή θα έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και το δημοψήφισμα των Σκοπίων έχει αρνητικό αποτέλεσμα;
Προσέξτε κάτι ακόμη: Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να μη φέρει το θέμα στην ελληνική Βουλή, πριν γίνει το σκοπιανό δημοψήφισμα (φθινόπωρο) και νικήσει ο Ζάεφ. Έτσι, δεν θα διακυβευτεί η συνοχή της από τον Καμμένο και θα κερδίσει μήνες εξουσίας. Από την άλλη πλευρά, ακόμη κι αν έρθει τώρα το ζήτημα στη Βουλή, εξ αιτίας πίεσης της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης, στο Μέγαρο Μαξίμου ισχυρίζονται ότι έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία να το ψηφίσουν, ακόμη κι οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν ή δηλώσουν «απόντες» ή «παρών». Υπονοώντας ότι θα ψηφίσουν υπέρ της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του Ποταμιού κι οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ, ενώ θεωρούν πιθανή και την θετική ψήφο του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, που φλερτάρει με την προσχώρησή του στον ΣΥΡΙΖΑ.