H πανδημία ξαναέφερε στο προσκήνιο την βιοτεχνολογία και εκατοντάδες μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις που ασχολούνται παγκοσμίως με αυτόν τον άγνωστο κόσμο. Μιλάμε για νέους τρόπους διάγνωσης ασθενειών και εξατομικευμένες θεραπείες μέσα από την χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων και ανοσοπροσδιορισμού, δημιουργία καινοτόμων φαρμάκων.
H βιοτεχνολογία ως κλάδος, έχει πλήθος εφαρμογών στις επιστήμες της υγείας πρωτίστως, την Γεωπονική επιστήμη, την χρήση της στη διαχείριση αποβλήτων, στην αγροτική παραγωγή, στην κτηνοτροφία, την διατροφή του ανθρώπου, τα τρόφιμα και στην βιομηχανία. Από κοινού με τη βιοϊατρική τεχνολογία η οποία αφορά την ανάπτυξη τεχνολογιών με εφαρμογές στην ιατρική, η βιοτεχνολογία αποκαλείται ορισμένες φορές βιολογική μηχανική. Η βιοτεχνολογία της υγείας αποκαλείται συνήθως, “κόκκινη βιοτεχνολογία” και είναι αυτή που το τελευταίο διάστημα συγκέντρωσε την προσοχή επιστημόνων, φαρμακευτικών κολοσσών, αλλά και επενδυτών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεκάδες επιχειρήσεις κυρίως στις ΗΠΑ, μπήκαν στο στόχαστρο επενδυτών το τελευταίο δωδεκάμηνο, κεφαλαιοποιώντας τις προσδοκίες για νέα μονοπάτια εξερεύνησης του ανθρώπινου οργανισμού, για την αντιμετώπιση χρονίων προβλημάτων της υγείας, πολλών ασθενειών, αλλά και αναζητώντας απάντηση στα αρχέγονα μυστήρια της λειτουργίας της ζωής.
Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την βιοτεχνολογία, αναφέρει η DW, ελπίζουν να δικαιωθούν και να δουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την προώθηση της βιοτεχνολογίας. «Η δημόσια αντίληψη της ύπαρξής της και η εκτίμηση στον συγκεκριμένο κλάδο έχει αισθητά αυξηθεί» υποστηρίζει η Βιόλα Μπρόνζεμα, διευθύντρια του Συνδέσμου Βιοτεχνολογίας Γερμανίας, με έδρα στο Βερολίνο. Θεωρεί την εξέλιξη πολύ θετική, αν και, όπως προσθέτει, θα ήθελε να είχε συμβεί χωρίς την πανδημική κρίση. Η επιτυχία της Biontech με έδρα το Μάιντς, που σε ένα χρόνο ανέπτυξε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και κατάφερε να το προωθήσει στην αγορά, δείχνει τις δυνατότητες του συγκεκριμένου κλάδου. Ιδιαίτερα όταν διαθέτει κονδύλια. Και εδώ ακριβώς έγκειται το κεντρικό πρόβλημα της ιατρικής έρευνας.
Δει δή χρημάτων λοιπόν και σε αυτόν τον τομέα.
Η πανδημία, υπενθυμίζει αυτές τις ημέρες, που η ζωή και ο θάνατος διασταυρώνουν τον βιολογικό και τον μεταφυσικό τους χαρακτήρα, ότι ο άνθρωπος και τα χαρίσματα του νου, της φύσης και της αγάπης για τη ζωή, μπορεί να αξιοποιήσει ένα ικανό μέρος από τον παραγόμενο πλούτο, στην αντιμετώπιση του κινδύνου που αφορά το πιο απλό ερώτημα: την ίδια την ζωή!