Η Τζάκι, η Μαλβίνα κι ιστορίες γυναικών στο Άγιο Όρος – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Φαντάζομαι να έχετε μάθει για την είδηση που «έσκασε» εδώ και μια εβδομάδα περίπου κι αναφέρει την εύρεση γυναικείων οστών στο δάπεδο του Βυζαντινού ναού του Αγίου Αθανασίου, που ανήκει στο οικοδομικό συγκρότημα της Μονής Παντοκτράτορος  στο Άγιο Όρος! Τα οστά είναι σχεδόν βέβαιο ότι ανήκουν σε γυναίκα (λόγω μεγέθους  και εκλεπτυσμένων χαρακτηριστικών) κι εστάλησαν για εξέταση προκειμένου να εξακριβωθούν επακριβώς το φύλλο, η ηλικία και η περίοδος ταφής. Το γεγονός, όμως, ξύπνησε θρύλους και διάφορες δοξασίες για την παρουσία –κατά καιρούς- γυναικών στο μέγιστο «Περιβόλι της Παναγιάς».

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Το άβατο
Το άβατο στο Άγιο όρος ισχύει από τα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Καθιερώθηκε το 539 και δεν αφορά τον αποκλεισμό μόνο γυναικών αλλά και κοτών, με αποτέλεσμα να εισάγονται στο Όρος … αυγά!!! Μάλιστα ένας θρύλος αναφέρει ότι αν κάποια γυναίκα παραβιάσει το άβατο, η ίδια η Παναγία θα την συλλάβει και θα την τιμωρήσει ακριβά. Αφού το Άγιο Όρος κι όλη η περιοχή της χερσονήσου του Άθω ανήκει στην ιδιοκτησία της, χαρισμένη από τον Υιό της.

Παραβιάσεις

Πολλές είναι οι ιστορίες που καταδεικνύουν ότι γυναίκες βρέθηκαν στο Άγιο Όρος κατά το πέρασμα των αιώνων. Οι πιο ηλικιωμένοι σήμερα ασφαλώς θα θυμούνται τον μοναχό που πέθανε το 1978, ενώ είχε γεννηθεί εντός του Αγίου Όρους. Σάλος είχε ξεσπάσει! Επιπλέον, παλαιότεροι μοναχοί δεν δίσταζαν να ομολογούν ότι το άβατο «έσπασε» πολλές φορές για προστασία γυναικών σε πολέμους. Ένας λαϊκός θρύλος αναφέρει και μια από τις περιπτώσεις της Τουρκοκρατίας. Όπου, Τούρκοι επιχείρησαν να μείνουν εντός του Όρους με τις οικογένειές τους έχοντας άδειες διαφόρων τοπικών ή μη Οθωμανικών αρχών. Οι μοναχοί αντέδρασαν στη θέα γυναικών και τους παρακαλούσαν επί ματαίω ν’ αποχωρήσουν. Ώσπου πέθανε ακαριαία ένας Τούρκος που παρακολουθούσε τις αντιδράσεις τους πίνοντας τον καφέ του. Κι αφού τον έθαψαν εκεί, άνοιξαν οι ουρανοί, η βροχή τον ξέθαψε και τα νερά μετέφεραν το άψυχο σώμα εκτός Αγίου Όρους. Δείγμα, όπως λέει ο μύθος, ότι η Παναγιά δεν θέλει στον χώρο της ούτε νεκρούς εκείνους που τον παραβιάζουν…

Οι 12 φορές

Επισήμως στην πορεία των αιώνων το άβατο έχει παραβιαστεί 12 φορές. Πρώτη φορά ήταν το 382, πριν καν την ύπαρξη οργανωμένης μοναστικής ζωής, από την Πλακεντία, κόρη του Θεοδόσιου. Αργότερα έχουν καταγραφεί παραβιάσεις από ολόκληρες οικογένειες βοσκών, ενώ το 1350 από την Ελένη, σύντροφο του αυτοκράτορα των Σέρβων Στεφάνου Δουσάν, την, που πήγε στη σερβική Μονή Χιλανδαρίου. Αργότερα, το 1404 από τη σύζυγο του Ιωάννη Παλαιολόγου, που επισκέφτηκε τη Μονή της Μεγίστης Λαύρας ενώ  το 1850 είχε ξεσπάσει μέγας σάλος  αφού επισκέφθηκε το Άγιο Όρος ο Άγγλος πρέσβης στην Τουρκία, ο Στράτφορντ Κάνινγκ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Οι μοναχοί είχαν διοργανώσει μέχρι και δεξίωση προς τιμή της και ανάγκασαν την επίσημη εκκλησία να ζητήσει να μη συμβεί άλλην φορά κάτι αντίστοιχο. Όμως, 4 χρόνια αργότερα, το 1854 μπήκε στο Άγιο Όρος μια ομάδα πολλών γυναικών μετά την  εξέγερση της Χαλκιδικής, ενώ  το 1878 το «ρώσικο μοναστήρι», η Μονή Παντελεήμονος πήρε φωτιά. Με τον θρύλο ν’ αναφέρει την ύπαρξη εκεί με συνοδεία εραστών της Ρωσσίδας πριγκίπισσας….

Η Ελένη Διπλαράκου

Η Ελένη Διπλαράκου υπήρξε Ελληνίδα καλλονή που εξελέγη Μις Ευρώπη το 1930 στον διαγωνισμό ομορφιάς στο Παρίσι. Λίγο μετά, ο τύπος της εποχής έγραφε για σκάνδαλο αφού η ομορφιά της έσπασε το άβατο και πέρασε στο Άγιο Όρος και στη Μονή Βατοπεδίου,  ντυμένη ναύτης μια θαλαμηγού ενός εφοπλιστή που έπλεε στις ακτές.  Λίγο αργότερα νοσηλεύτηκε στην Ελβετία και ενώ κινδύνευε η ζωή της αποφάσισε να γράψει ένα γράμμα στον ηγούμενο της Μονής Διονυσίου εκφράζοντας την ειλικρινή της μεταμέλεια και συνδέοντας την ξαφνική ασθένειά της με την παράβαση των κανόνων του Αγίου Όρους.

Η Μαρί Σουάτι και η Τζάκι

Λίγο μετά από τη Μις Ευρώπη, την ίδια εποχή έσπασε το άβατο η Γαλλίδα δημοσιογράφος Μαρί Σουάτι. Η οποία είναι η μοναδική γυναίκα στην ιστορία αιώνων που κατάφερε να μείνει έναν ολόκληρο μήνα στο Άγιο Όρος!! Μάλιστα, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Ένα μήνα με τους άνδρες»!!

Αργότερα υπήρξαν κι άλλες γυναίκες, όπως μια Γαλλίδα φιλόλογος και δυο Ιταλίδες, ενώ μοναχοί ανέφεραν ότι επισκέφθηκε τη Μονή Μεγίστης Λαύρας η Τζάκι Κένεντι συνοδευόμενη από τον Ωνάση. Μάλιστα ισχυρίζονται ότι μόλις βγήκε από τη Μονή, έπεσε και κτύπησε το πόδι της και την μετέφεραν άρον άρον στη «Χριστίνα» που έπλεε εκεί κοντά!

Η Μαλβίνα
Δεν υπάρχει μοναχός, ειδικά οι φανατικοί και λιγότερο μορφωμένοι, που δεν ισχυρίζεται ότι όσες γυναίκες πήγαν αντίθετα στη θέληση της Παναγίας κι έσπασαν το άβατό της, βρήκαν άσχημο τέλος. Είναι χαρακτηριστική μάλιστα η χαιρέκακη δήλωση μοναχού όταν έγινε γνωστός ο θάνατος της Μαλβίνας Κάραλη: «Μπήκε κρυφά στο Όρος κι είδατε που κατέληξε. Της έστειλε η Παναγιά καρκίνο»!!!! Η αλήθεια είναι ότι όντως η Μαλβίνα είχε παραβιάσει το άβατο, την ανακάλυψαν και την απέπεμψαν. Με τις … ευλογίες της … Λιάνας Κανέλλη που είχε γράψει πύρινο άρθρο υπέρ του άβατου.

Τα ΜΑΤ, τα δακρυγόνα κι οι Μολδαβές πόρνες

Λίγο μετά την πρωτοχρονιά του 2008 και στον απόηχο της ιστορίας που είχε προηγηθεί με τα οικόπεδα της Μονής Βατοπεδίου που συντάραξε συθέμελα την κυβέρνηση Καραμανλή, μια ομάδα γυναικών από την Χαλκιδική με την καθοδήγηση του ΣΥΡΙΖΑ, έφτασαν στην Ουρανούπολη, έσπασαν φράκτες, εισήλθαν στην περιοχή του αβάτου κι έκαναν καθιστική διαμαρτυρία. Στην άρνησή τους να εξέλθουν δημιουργήθηκε τεράστια ένταση, επενέβησαν τα ΜΑΤ να τις απομακρύνουν… Σπρωξιές εδώ, σπρωξιές εκεί, βγήκαν τα κλομπς, έπεσαν και μερικά δακρυγόνα κι όλα τέλειωσαν…  Λίγο αργότερα βρέθηκαν να περιφέρονται μέσα στο Άγιο Όρος τέσσερις πόρνες από τη Μολδαβία. Δημιουργήθηκε νέος σάλος εντός του Όρους και τελικά ειπώθηκε ότι οι Μολδαβές ήταν θύματα trafficking που είχαν ξεφύγει από τους δουλεμπόρους/σωματεμπόρους τους…

Τι κρύβουν λοιπόν τα γυναικεία οστά που βρέθηκαν θαμμένα στο Άγιο Όρος; Μην έχετε αμφιβολία ότι πολλές φορές υπάρχει άβατο και στην αλήθεια… Μακάρι όμως να μάθουμε κάποια στιγμή…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 28 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο άρθροΓερμανία: Σε επίπεδο ρεκόρ οι εξαγωγές όπλων που εγκρίθηκαν το 2019
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.