Η Τουρκία, εμείς και τα κοιτάσματα – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Γυρίζουμε λοιπόν από τις ολιγοήμερες διακοπές. Από αυτή τη μικρή ανάσα μακριά από την καθημερινότητα και την αναγκαιότητα προσέγγισης και σχολιασμού της.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Σκεφτόμουν αυτή την εβδομάδα που πέρασε χωρίς να επικοινωνήσουμε, ότι δεν θ’ αργήσει η ώρα που το πρόβλημα Τουρκία (ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο, εξορύξεις υδρογονανθράκων κλπ) θα βρεθεί στην κορυφή της επικαιρότητας . Σκεφτόμουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει να χειριστεί ένα εθνικό ζήτημα μπροστά στο οποίο το Σκοπιανό θα ωχριά!

Ακούστε:

Το Ορούτς Ρέις, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος είναι ήδη στα πέριξ του Καστελόριζου. Για να τρυπήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα για να υποχρεώσει την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι να συζητήσει αυτό που ζητούν οι Τούρκοι: Τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων του αρχιπελάγους!

Προσέξτε:

  1. Πιστεύει κάποιος ότι ο Ερντογάν θα κάτσει να βλέπει εμάς και τους Κύπριους να εκμεταλλευόμαστε μόνοι μας τον πλούτο της περιοχής;
  2. Πιστεύει κάποιος ότι ο Ερντογάν θα σεβαστεί διεθνείς συνθήκες και δεν θα «τρυπήσει» στο Αιγαίο;
  3. Πιστεύει κάποιος νοήμων ότι οι Αμερικανοί θα εγκαταλείψουν την Τουρκία στα χέρια του Πούτιν για να υπερασπιστούν τα ελληνικά συμφέροντα;
  4. Πιστεύει κάποιος ότι η Ευρώπη –πλην κάποιων δηλώσεων και χλιαρών μέτρων- θ’ αντιταχθεί στον Ερντογάν για να μη τρυπήσει στο Αιγαίο;

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μεγάλες εξελίξεις. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Τουρκία είναι μια τεράστια περιφερειακή δύναμη. Οι μεν Ευρωπαίοι (κυρίως Γερμανοί και Γάλλοι) έχουν εκεί τεράστιες επενδύσεις σε όλους τους τομείς της τουρκικής οικονομίας. Οι δε ΗΠΑ υφίστανται τους εκβιασμούς του σουλτάνου, κυρίως με τα οικονομικά και οπλικά ανοίγματα προς τη Ρωσία, με στόχο το κρατικό μόρφωμα των Κούρδων αλλά και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Κύπρο και Αιγαίο.

Προσέξτε κι αυτό: Τι λέει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας; Λέει ότι η Τουρκία βρέχεται κι εκείνη από το Αιγαίο. Άρα… μισά-μισά!

Συνεπώς, η ώρα της αλήθειας δεν θ’ αργήσει.

Ερώτηση: Τι είπαν και τι έχουν συμφωνήσει Ερντογάν και Τσίπρας στην τελευταία τους συνάντηση στην Τουρκία; Τότε που απομονώθηκαν οι δυο τους σχεδόν τρεις ώρες; Τι ξέρουν επί τούτου ΗΠΑ, Γερμανοί, Γάλλοι και λοιποί Ευρωπαίοι;

Ερώτηση: Τι θα κάνει η Ελλάδα κι η κυβέρνησή της, την κρίσιμη στιγμή; Θα παρακολουθεί τον Ερντογάν να την τρυπάει στο Καστελόριζο χωρίς αντίδραση; Θα στείλει δυνάμεις να βυθίσουν το Ορούτ Ρέις, με ανυπολόγιστες συνέπειες από τις πύλες της κολάσεως που θ’ ανοίξουν;

Ερώτηση: Θα συρθεί η χώρα μας σε διαπραγματεύσεις; Αν συμβεί αυτό θα είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι το Αιγαίο δεν είναι όλο δικό μας και πάμε σε συνεκμετάλλευση του…

Ερώτηση: Τι θα συμβεί σε όσους πολιτικούς εμπλακούν σ’ αυτή την ιστορία; Φοβάμαι ότι οι πολλοί θα φωνάζουν –πάλι- για κρεμάλες των προδοτών!

Εν κατακλείδι: Αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν θ’ αργήσει να «σκάσει»! Στα χέρια του Κυριάκου! Φοβάμαι ότι όσα συμφώνησε ο Τσίπρας στο Μακεδονικό, θα μοιάζουν παιδική χαρά μπροστά σε όσα προκύψουν.

Μακάρι να κάνω λάθος…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 21 Αυγούστου 2019
Επόμενο άρθροΓαλλία-G7: Οι αρχές κινητοποιούν 13.200 αστυνομικούς και στρατιώτες για τη σύνοδο στο Μπιαρίτς
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.