Η σημασία της στενής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο τονίστηκε στο συνέδριο «Μεσόγειος, η δική μας θάλασσα, η δική μας πατρίδα»

Η σημασία της στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο τονίστηκε στο συνέδριο «Μεσόγειος, η δική μας θάλασσα, η δική μας πατρίδα» που φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Συνεδρίων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και στόχος του οποίου ήταν μεταξύ άλλων η περεταίρω ενδυνάμωση των σχέσεων των τριών χωρών, η δικτύωση επαγγελματιών από τους χώρους των Οπτικοακουστικών, του Τουρισμού και της Ναυτιλίας και η αξιοποίηση του διαπολιτισμικού παρελθόντος μέσω τη προβολής των δυνατοτήτων που διανοίγονται για το μέλλον.

Καλωσορίζοντας ως οικοδεσπότης τους παρισταμένους, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς απηύθυνε θερμές ευχαριστίες εκ μέρους της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για να επισημάνει ότι Αίγυπτος, Κύπρος και Ελλάδα συνθέτουν έναν κοινό ιστορικό και γεωγραφικό χώρο με εμπορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς πολλών αιώνων. «Οι χώρες μας συνεργάζονται και αναβαθμίζουν τις υποδομές τους τόσο ως κόμβοι καινοτομίας όσο και ως κόμβοι ενέργειας και μεταφορών» πρόσθεσε ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μνημόνια συνεργασίας που συνυπογράφηκαν από τις κυβερνήσεις της Αθήνας, της Λευκωσίας και του Καΐρου στους τομείς της τεχνολογίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των νεοφυών επιχειρήσεων κλπ.

Για το μέλλον, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι σχεδιάζονται προγράμματα κατάρτισης μέσω κοινοπραξιών από τη βιομηχανία, τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και κυβερνητικούς φορείς, ενώ ενθαρρύνονται συνέργειες μεταξύ μεμονωμένων τομέων σε συγκεκριμένους κλάδους τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών με τη δημιουργία δικτύων. «Η ανάπτυξη τριμερών σχέσεων είναι μια στρατηγική επιλογή για την ανάδειξη του ρόλου των χωρών ως ισχυρών πόλων έλξης των παγκόσμιων τουριστικών ροών σε ειδικές μορφές τουρισμού όπως ο πολιτιστικός, ο καταδυτικός, ο προσκυνηματικός, ο ιατρικός, ο οικοτουρισμός, ο τουρισμός κρουαζιέρας» σημείωσε για να τονίσει ακόμη πως «το 40% της παγκόσμιας ενέργειας διακινείται από τις δικές μας θάλασσες».

Στο σημαντικό έργο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στην κατεύθυνση της συνεργασίας των τριών χωρών αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Φώτης Κουβέλης. «Η Ελλάδα, παραδοσιακή και αδιαμφισβήτητη ναυτιλιακή δύναμη, προσαρμόζεται στις νέες προκλήσεις. Εκσυγχρονίζει το θεσμικό της πλαίσιο, μειώνει την γραφειοκρατία. Η Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο είναι σαφώς αναβαθμισμένη λόγω της σημασίας που έχουν τα λιμάνια μας στη διακίνηση πάσης φύσεως αγαθών» τόνισε. «Λειτουργεί η ναυτιλιακή θυρίδα, το ναυτιλιακό πλέγμα είναι έτοιμο για την παροχή πάσης φύσεως υπηρεσιών που ξεκινούν από την ναυπηγοεπισκευή και φτάνουν ως τα logistics» σημείωσε ακόμη.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην «εργώδη προσπάθεια που καταβάλλεται για την αναζωογόνηση των μεγάλων ναυπηγείων σε Ελευσίνα, Σκαραμαγκά και Νεώριο».  Καταλήγοντας, ο κύριος Κουβέλης τόνισε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προσβλέπει στην περεταίρω ανάπτυξη της τριμερούς συνεργασίας. «Η θέση αυτή δεν έχει μόνο αναπτυξιακό υπόβαθρο αλλά και γεωστρατηγικό» κατέληξε.

Στο πλήθος των παγκόσμιων βραβείων που έχει αποσπάσει η Ελλάδα για τις επιδόσεις της στον κλάδο του τουρισμού αναφέρθηκε η υπουργός Έλενα Κουντουρά. «Αυτή είναι η μόνη κυβέρνηση που αναγνώρισε την άξια του τουρισμού» τόνισε. «Με όραμα και πολιτική βούληση φέραμε θεματικά αποτελέσματα. Η στρατηγική μας βασίστηκε σε συνεργασίες τόσο με τον ιδιωτικό τομέα όσο και με τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και στις σχέσεις με χώρες που μας συνδέει μεγάλη φιλία. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Διευρύνθηκε η θερινή περίοδος και ενισχύθηκε η χειμερινή. Παράλληλα δημιουργήσαμε θεματικά προϊόντα, ανοίξαμε νέες αγορές» υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα κατάφερε να αναπτυχθεί με βιωσιμότητα» τόνισε ακόμη. «Η μεγάλη ζήτηση που δημιουργήσαμε είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουμε όλα τα ρεκόρ με 33 εκατ. τουρίστες και 6,9% ρυθμός ανάπτυξης στην τουριστική οικονομία» είπε.

Ως προς τα οπτικοακουστικά μέσα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος σημείωσε πως ο τομέας αναπτύσσεται συνεχώς και γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικός. Όπως σημείωσε όμως, «ο κλάδος αυτός δεν είναι μόνο λεφτά. Βοηθάει στη διάσωση της γλώσσας, την ανάδειξη του πολιτισμού, είναι σφυρηλάτηση των σχέσεων ανάμεσα στους λαούς. Δίνουμε βήμα σε νέους δημιουργούς για να μπορέσει να ταξιδέψει καλύτερα και πιο ηχηρά το μήνυμα της αλληλεγγύης και της ειρήνης».

Στη συνέχεια, ο κ. Κρέτσος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα μας ως επένδυση στη βιομηχανία του κινηματογράφου. «Γιατί να έρθει κάποιος στην Ελλάδα να γυρίσει μια ταινία, μια τηλεοπτική σειρά ή ένα βιντεοπαιχνίδι» διερωτήθηκε; «Πέρα από τα χρηματοοικονομικά κίνητρα, η Ελλάδα προσφέρει και κάποια αντικειμενικά πλεονεκτήματα όπως είναι η ποικιλομορφία του περιβάλλοντος, η πληθώρα των ιστορικών μνημείων διαφορετικών πολιτισμών, η μικρή απόσταση από το βουνό στη θάλασσα, η υψηλή κατάρτιση του έμψυχου δυναμικού που μπορεί να στηρίξει τέτοιες παραγωγές» είπε.

Το θερμό χειροκρότημα επίσημων και συνέδρων προκάλεσε ο χαιρετισμός του πάπα και πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β΄: «Ήρθα από τη βασίλισσα της Μεσογείου, την Αλεξάνδρεια. Ήρθα για να σας πω ότι είμαι κοντά σας σε αυτή την σπουδαία προσπάθεια από τη Μεσόγειο. Στο τρίκερο που κρατώ βλέπω την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, στο δίκερο που κρατώ στο άλλο, την ειρήνη και την αγάπη. Έμαθα να ταξιδεύω παντού για να μεταφέρω ένα μήνυμα αγάπης» τόνισε. «Η Μεσόγειος δεν είναι νεκροταφείο ψυχών αλλά θάλασσα ειρήνης. Αυτή η όμορφη θάλασσα με τα γαλάζια νερά είναι προορισμένη από τον θεό μια θάλασσα ειρήνης και αγάπης» κατέληξε.

Σε στατιστικά στοιχεία που αναδεικνύουν τη σημασία του τουρισμού αναφέρθηκε από την πλευρά του ο υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου Σάββας Περδίος. Όπως είπε, η αναλογία εισερχόμενου τουρισμού σε σχέση με τους μόνιμους κατοίκους παγκοσμίως είναι 0,17%. Στην Ευρώπη η αναλογία είναι 0,67%, στη Μεσόγειο 1,5%, στην Ελλάδα 3, στην Κύπρο 4,5%, ενώ το 20% του παγκόσμιου εισερχόμενου τουρισμού έρχεται στη Μεσόγειο με το 80% να προέρχεται από την Ευρώπη. «Πρέπει όμως να αντιληφθούμε ότι ανοίγονται νέοι προορισμοί, ανταγωνιστικοί προς εμάς, στη Νότια Αφρική, τις χώρες του κόλπου, τη Λατινική Αμερική. Για να παραμείνουμε στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη πρέπει να προσφέρουμε ένα νέο προϊόν, προσφέροντας νέες κοινές εμπειρίες  ωθώντας τους επισκέπτες να επισκέπτονται και τις τρεις χώρες» επισήμανε.

Στους προαιώνιους κοινούς δεσμούς των τριών χωρών αναφέρθηκε η βουλευτής Χαρά Καφαντάρη μεταφέροντας τον χαιρετισμό του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση. «Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος δημιουργούν ένα τρίγωνο συνεργασίας με προστιθέμενη αξία. Δημιουργούνται προϋποθέσεις συνανάπτυξης σε ενέργεια, τουρισμό και ναυτιλία. Η συνεργασία συμβάλλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ειρήνη όχι μόνο της περιοχής αλλά και παγκοσμίως» σημείωσε, ενώ τόνισε ότι τα κοινοβούλια των τριών χωρών μπορούν να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε με χαιρετισμό της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου η οποία επισήμανε ότι η Μεσόγειος αποτελεί συνδετικό κρίκο τριών ηπείρων καθώς και τη σημαντικότερη περιφερειακή θάλασσα του πλανήτη. «Ο τουρισμός, η ναυτιλία και τα οπτικουαστικά μέσα συνιστούν μια σύγχρονη όσο απαιτητική προσέγγιση όχι απλά μιας θάλασσας, αλλά ενός ζωτικού χώρου για την οικονομική τουριστική, ενεργειακή, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη» σημείωσε για να υπενθυμίσει ότι από τη Μεσόγειο διακινείται το ένα τρίτο των αγαθών του παγκόσμιου εμπορίου και το ένα τέταρτο της παγκοσμίως μεταφερόμενης ποσότητας πετρελαίου.

«Η περιφέρεια Αττικής ως αναπόσπαστο τμήμα της Μεσογείου λαμβάνει υπόψη της τα διακυβεύματα που τίθενται και επιχειρεί να παρέμβει λειτουργώντας συνεκτικά και προωθητικά. Αποδεικνύουμε εμπράκτως το ενδιαφέρον μας με τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει» σημείωσε, μεταξύ των οποίων ανέφερε τον εκσυγχρονισμό ή τη δημιουργία νέων υποδομών στο λιμάνι του Πειραιά. «Πρόκειται για δράσεις που αθροίζουν δυνάμεις με στόχο την ανάδειξη της Μεσογείου σε παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης».

Το επιχειρηματικό Συνέδριο με θέμα «οπτικοακουστικά Μέσα, Τουρισμός, Ναυτιλία», πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες του συνεδρίου, ιδιαίτερο χειροκρότημα απέσπασε ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος όταν αναφέρθηκε στη συναυλία που έδωσε στην πυραμίδα της Γίζας για τα εκατό χρόνια της ελληνικής κοινότητας της Αιγύπτου.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην παρουσίαση του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής»
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ.-Απάντηση στον κ. Τσίπρα