Η “Ο” εγείρει νέες αβεβαιότητες για τον τουρισμό

Νέα δεδομένα βλέπουν οι αναλυτές και οι ξένοι οίκοι για τον τουρισμό και τις οικονομίες, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορόυν την πορεία της πανδημίας.

Ετσι, τις νέες προκλήσεις που εγείρει η μετάλλαξη Όμικρον για τον διεθνή τουρισμό, μετά την ανάκαμψη που εμφάνισε το φετινό καλοκαίρι, επισημαίνει σε ανάλυσή της η DBRS, όπου εξετάζει τις επιδόσεις του τουριστικού και ταξιδιωτικού κλάδου στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, σε προηγούμενη ανάλυσή του αξιολογήθηκε ο αντίκτυπος της πανδημίας στις εν λόγω αγορές της ΝΑ Ευρώπης το 2020, όταν δεν υπήρχαν εμβόλια και διαδικασίες για τα ταξίδια. Μετά από ένα δύσκολο έτος το 2021 αλλά με εξάπλωση των εμβολιασμών και χαλάρωση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων μέχρι τις τελευταίες ημέρες, ο διεθνής τουρισμός στη Νότια Ευρώπη εμφάνισε σημάδια ανάκαμψης. Αυτό έγινε ιδιαίτερα έκδηλο το καλοκαίρι, καθώς οι επιπτώσεις της εμφάνισης της μετάλλαξης Δέλτα στην αρχή του έτους πέρασαν, και τα ταξίδια άνοιξαν ξανά από τα τέλη Μαΐου.

Τα αρχικά στοιχεία κάνουν λόγο για ισχυρές επιδόσεις και τον Οκτώβριο. Η πρόσφατη άνοδος των κρουσμάτων του κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη και η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, θέτουν προκλήσεις και αβεβαιότητες για τον τουρισμό την επικείμενη περίοδο των εορτών. Συνολικά, ο ταξιδιωτικός και ο τουριστικός κλάδος στη Νότια Ευρώπη παρουσίασαν ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης το καλοκαίρι του 2021.

Ήδη, πάντως, οι προκρατήσεις για την επόμενη σεζόν  κινούνται σε καλά, δεδομένων των συνθηκών, επίπεδα.

«Η ζήτηση για τον κλάδο δείχνει να είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 750 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν στις τουριστικές επιχειρήσεις.

 Την προοπτική αυτή σηματοδοτούν οι προκρατήσεις για το 2022, οι οποίες ήδη ανέρχονται στο 40% και εκτιμάται ότι αν δεν ανακοπούν από την νέα μετάλλαξη και συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, θα φτάνουν μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου στο 70% των συνολικών δωματίων και κλινών των τετράστερων και πεντάστερων ξενοδοχείων της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε η Eurobank σε 140 ξενοδοχεία πελάτες της, στις κατηγορίες 4 και 5 αστέρων, τα οποία διαθέτουν 36.600 κλίνες. Για μια τάξη μεγέθους να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας υπήρχαν το 2020, 651 μονάδες πέντε αστέρων και 1.708 μονάδες τεσσάρων αστέρων (2.359 μονάδες) οι οποίες διέθεταν συνολικά 438.689 κλίνες.

Προηγούμενο άρθροΥποβολή Αίτησης – Δήλωσης Συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις Γενικών Λυκείων 2021
Επόμενο άρθροΜήνυμα του Δημάρχου Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία