«Η ψυχική υγεία αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ζήτημα πρώτης γραμμής»

Ανακοίνωση της Ράνιας Θρασκιά, υπεύθυνης Κ.Τ.Ε. Ψυχικής Υγείας και βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Τις τελευταίες μέρες στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου έχουν τεθεί ζητήματα που αφορούν στην άσκηση του επαγγέλματος του ψυχολόγου. Κι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ο διάλογος αυτός επιβεβαιώνει, για ακόμη μία φορά, πως η ψυχική υγεία έρχεται για την κυβέρνηση πάντα σε δεύτερη μοίρα, παραγνωρίζοντας ότι αυτή συνιστά αναπόσπαστο μέρος της συνολικής ευημερίας και της ποιότητας της ζωής μας και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Η κυβέρνηση που, με την κατ’ ευφημισμό ψυχιατρική «μεταρρύθμιση», έγραψε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης στη χώρα μας. Που τεμάχισε τα θεραπευτικά προγράμματα και κατήργησε το δικαίωμα των χρηστών να επιλέγουν τη θεραπεία τους. Που έχει αποτύχει στην παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους πολίτες. Και, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την παντελή έλλειψη ενσυναίσθησής της, δεν μερίμνησε σχετικά ούτε για όλους εκείνους των οποίων οι ζωές επηρεάστηκαν με τρόπο δραματικό από το έγκλημα των Τεμπών. Που δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία των πολιτών από επαγγελματίες που αυτοπροσδιορίζονται ως ειδικοί ψυχικής υγείας και ασκούν επικίνδυνες πρακτικές, χωρίς την κατάλληλη πιστοποίηση και εποπτεία. Που, παρά την νομοθετική κατοχύρωση του επαγγέλματος του ψυχολόγου, αφήνει ένα κενό ως προς τη σαφή θεσμική κατοχύρωση του επαγγέλματος του ψυχοθεραπευτή και του συμβούλου ψυχικής υγείας, δημιουργώντας ένα καθεστώς δυσπιστίας και σύγχυσης. Η κυβέρνηση που αδυνατεί να αναλάβει την ευθύνη για την στήριξη της ψυχικής υγείας, αφήνοντας τους ιδιωτικούς φορείς «να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά», με αποτέλεσμα τα άτομα και οι οικογένειες να νιώθουν ανασφάλεια και να μη γνωρίζουν πού να απευθυνθούν. Που αδυνατεί, να προστατεύσει τους νέους και τους εφήβους, που καθημερινά μαστίζονται από τη βία και παραμένουν εκτεθειμένοι σε ψυχολογικές και κοινωνικές προκλήσεις, επειδή η ίδια τους στερεί τις ευκαιρίες και τις διεξόδους.

Απέναντι σε αυτή την αδράνεια, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θέτει την ψυχική υγεία ως ζήτημα πρώτης γραμμής κι όχι ως μία αόριστη εξαγγελία. Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια κοινωνική επιταγή πρώτης προτεραιότητας και με αποκλειστικό οδοδείκτη την ασφάλεια των πολιτών και την ουσιαστική στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καταθέτουμε σαφείς θέσεις και προτάσεις. Για την ενίσχυση των δημόσιων δομών προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη, άμεση και δωρεάν πρόσβαση όλων σε αυτές, καθώς και η πληρέστερη κάλυψη των αναγκών ψυχικής υγείας, από άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες, με διαφανείς διαδικασίες πιστοποίησης. Ταυτόχρονα, είναι υποχρέωση της πολιτείας, με σεβασμό στη σημαντική συμβολή των ιδιωτικών φορέων που διαχρονικά προστατεύουν και προασπίζουν το επάγγελμα, να ανταποκριθεί στην ανάγκη θεσμοθέτησης ενός σαφούς και επικαιροποιημένου πλαισίου, που θα προστατεύει τους πολίτες από κακοπροαίρετες ή ανεπαρκείς πρακτικές, εναρμονισμένο με τις σύγχρονες ανάγκες και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, καθώς και στην ανάγκη σύστασης ενός ενιαίου μητρώου ψυχολόγων στη διάθεση των πολιτών.

Ήρθε η ώρα για μια πραγματική ψυχιατρική μεταρρύθμιση, για ένα σύγχρονο, δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα ψυχικής υγείας, στο ύψος των προκλήσεων της εποχής μας, που θα έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Προηγούμενο άρθροΕπιμόρφωση γονέων & εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Μαρτίου στο Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση Βιβλίου Παντελή Περιβολάρη