Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η λειτουργία του gov.gr wallet. Πρόκειται για μία εφαρμογή για smartphone, στην οποία ο πολίτης μπορεί να εισάγει με ευκολία έγγραφα όπως την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησής του. Όπως διευκρίνισε κι ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Πιερρακάκης, η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι στην ουσία ένα σύστημα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιείται «σε όποιους φορείς χρειάζεται η επίδειξη της ταυτότητας. Θα δημιουργείται ψηφιακό ίχνος αντί για αντίγραφα ταυτότητας κι έτσι πλέον θα μπορεί να γίνει με ψηφιακό τρόπο κάτι που μας έχει ταλαιπωρήσει με το χαρτί σε φυσική μορφή».
Για τις νεότερες γενιές, αυτή πιθανόν να μην είναι κάποια ιδιαιτέρως σημαντική είδηση. Ωστόσο, όσοι είμαστε αρκετά μεγάλοι ώστε να θυμόμαστε την Ελλάδα των τελευταίων τουλάχιστον 30 χρόνων, βλέπουμε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας ένα θαύμα. Δεν υπερβάλλουμε καθόλου… Για αυτή τη χώρα πρόκειται για ένα κανονικό θαύμα, το οποίο αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα και των συναλλαγών μας με σημαντικούς φορείς, όπως λ.χ. τράπεζες. Ένα απλό παράδειγμα: Μέχρι πριν δύο χρόνια, για να κάνει ο πολίτης μία εξουσιοδότηση σε τρίτο πρόσωπο, έπρεπε να πάει σε αστυνομικό τμήμα ή σε ΚΕΠ ή, σε περίπτωση που αδυνατούσε να βγει από το σπίτι του, να κανονίσει ώστε να τον επισκεφθεί κατ’ οίκον ένας αστυνομικός. Τώρα, μπορούμε να κάνουμε όλοι εξουσιοδότηση με το κινητό από τον καναπέ μας, μες σε ένα πεντάλεπτο.
Με δυο λόγια, ως προς την εξυπηρέτηση των πολιτών του, το ελληνικό δημόσιο μέχρι το 2020 ήταν σαν το ελληνικό δημόσιο του 1950 και με τις αλλαγές της σημερινής διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής κατάφερε να καλύψει όλη αυτή τη χρονική απόσταση μες σε λίγους μήνες! Πρόκειται για μία ψηφιακή επανάσταση, τα αποτελέσματα της οποίας έγιναν αισθητά αμέσως: Η διαφορά στην εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος για όλους μας είναι τεράστια. Εάν, δε, συνυπολογίσουμε και την προστασία της ψυχικής μας υγείας από το τέρας που λέγεται «ουρά σε δημόσια υπηρεσία», μιλάμε αναμφίβολα για δραματική βελτίωση στην ποιότητα ζωής μας.
Αντιπαραβάλλετε τώρα αυτήν τη βελτίωση και αυτήν την επανάσταση, με τη βελτίωση και την επανάσταση όπως τις εννοούν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου που θέλουν να λέγονται «προοδευτικές». Θυμηθείτε για παράδειγμα το σύνθημά τους το 2015 «Αλλάζουμε την Ευρώπη» και το πόσο πολύ αυτή η αλλαγή όντως θα καλυτέρευε τη ζωή του Έλληνα πολίτη. Θυμηθείτε τον αρχηγό τους να λέει «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», τον υπουργό τους των Οικονομικών να κατηγορεί τους Ευρωπαίους ότι έχουν εμμονή με τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη(!) και τον αντίστοιχο της Ψηφιακής Πολιτικής να βάζει στόχο την αποστολή ελληνικού οχήματος στο φεγγάρι!
Το πρώτο πρόβλημα όλων αυτών και, σε μεγάλο βαθμό, των ψηφοφόρων τους είναι ότι η μόνη «μεταρρύθμιση» που καταλαβαίνουν είναι η επανάσταση και το δεύτερο και ακόμα χειρότερο πρόβλημά τους είναι ότι όταν λένε «επανάσταση», εννοούν μόνο τη βίαιη εξέγερση. Αδυνατούν να καταλάβουν ότι οι επαναστάσεις δεν συμβαίνουν μόνο στους δρόμους και τις πλατείες… Συμβαίνουν και μέσα σε γραφεία και εργαστήρια. Πρόκειται για όλες αυτές τις καινοτομίες που έφεραν τα πάνω κάτω στο πεδίο τους και αύξησαν κατακόρυφα το βιοτικό επίπεδο ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Γιατί, όσο περίεργο κι αν μπορεί να φανεί σε όσους μεγάλωσαν με καταλήψεις και διαδηλώσεις, υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να εισφέρουν κάτι νέο ή να αλλάξουν κάτι που δεν τους αρέσει στο σύστημα με τρόπους ειρηνικούς, συνεπικουρούμενοι συνήθως από κάποιους λίγους στενούς συνεργάτες, πάντα με πολύ κόπο και σίγουρα χωρίς κραυγές. Οι δικές τους επαναστάσεις είναι πολύ πιο ουσιαστικές από φλεγόμενα οδοφράγματα και ξύλο με τα ΜΑΤ. Μία τέτοια επανάσταση, λοιπόν, συμβαίνει τώρα και στη χώρα μας.