Μια χαρά είναι το καφεδάκι μας τι ψάχνουμε τώρα, αφήστε μας να το απολαύσουμε, χωρίς αυτό δεν λειτουργούμε το πρωί, τι να κάνουμε;
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο Ηνωμένο Βασίλειο έγινε μια προσπάθεια να αποσαφηνιστεί ο βιολογικός δεσμός μεταξύ γονιδίων μας και της ανάγκης του οργανισμού μας για κατανάλωση καφέ.
Το αστείο είναι πως σε όλους εμάς που αρέσει το καφεδάκι έχουμε ένα ανορθόγραφο γονίδιο που ευθύνεται γι αυτή μας την ανάγκη.
Ναι μην σας φαίνεται περίεργο, αν υποθέσουμε πως ένα φυσιολογικό γονίδιο δεν θεωρεί απαραίτητο τον καφέ, το δικό μας δεν είναι, έχει μια γενετική παραλλαγή – μια ανορθογραφία που ευθύνεται για την κατανάλωση περισσότερου ή λιγότερου καφέ.
Σύμφωνα με την έρευνα, ακόμα και πόσες κούπες καφέ πίνουμε την ημέρα οφείλετε στο DNA μας.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα γενετικά δεδομένα διαφόρων χωρών μας ενημερώνει πως:
Στην Αμερική, όπου ο καφές υπάρχει στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της, καταναλώνουν κατά μέσο όρο τρεις κούπες την ημέρα.
Στη Ιταλία δειγματοληπτικά από το Βορρά αλλά και από το Νότο, η κατανάλωση καφέ ήταν διαφορετική μεταξύ τους, χαμηλότερη για αυτούς που είχαν το γονίδιο PDSS2, με κατανάλωση μία κούπα καφέ την ημέρα λιγότερη.
Στην Ολλανδία δεν βρέθηκε τόσο ισχυρή επίδραση του γονιδίου αυτού στον καφέ, ίσως γιατί εδώ έχουν διαφορετικές συνήθειες κατανάλωσης καφέ μεταξύ άλλων πληθυσμών με περισσότερη καφεΐνη ανά κούπα.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως η καφεΐνη είναι μια διεγερτική ουσία, με αποτέλεσμα κατά την κατανάλωσή της η γενετική παραλλαγή στο εν λόγω γονίδιο να μειώνει την κυτταρική ικανότητα να την διασπάσει. Έτσι επιμηκύνεται ο χρόνος που παραμένει στο σώμα, με αποτέλεσμα τα άτομα με το μη ανορθόγραφο γονίδιο δεν χρειάζεται να πίνουν πολύ καφέ για να προσλάβουν την ίδια ποσότητα καφεΐνης σε σχέση με αυτά που δεν έχουν αυτή τη γενετική παραλλαγή στο DNA τους.