Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί μέσω του ΕΣΠΑ την ανάπλαση του πάρκου Ν. Παπάζογλου του Δήμου Θεσσαλονίκης

Η αναβάθμιση ενός από τους σημαντικότερους χώρους πρασίνου υπερτοπικής κλίμακας της Θεσσαλονίκης εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και θα χρηματοδοτηθεί με 830.000 ευρώ, μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, μετά την υπογραφή της σχετικής πρότασης από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Πρόκειται για την ανάπλαση του πάρκου Ν. Παπάζογλου (πρώην Αγ. Θεράποντα) στην Τούμπα, το οποίο θα αναβαθμιστεί πλήρως, ώστε σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης να δημιουργηθεί ένας σημαντικός πυρήνας πρασίνου, ο οποίος μάλιστα καταγράφει μεγάλη επισκεψιμότητα, ενδεικτική της αξίας του χώρου για την περιοχή και τους πολίτες.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπέβαλε το αίτημα χρηματοδότησης της ανάπλασης του πάρκου, το οποίο εγκρίθηκε από τον Περιφερειάρχη και έτσι προχωρά η υλοποίηση των παρεμβάσεων, οι οποίες θα γίνουν σε δυο ενότητες:

-Στο διαμορφωμένο χώρο πρασίνου, στη συμβολή των οδών Ανατολικής Θράκης – Αρτάκης – Ιλισού – Πόντου (χαρακτηρισμένος χώρος κοινόχρηστου πρασίνου).

-Στον πεζόδρομο της οδού Παλιγγενεσίας (επίσης χαρακτηρισμένος χώρος).

Όλη η περιοχή όπου θα γίνουν οι παρεμβάσεις της ανάπλασης, δηλαδή ο πεζόδρομος και το κοινόχρηστο πράσινο ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την περιγραφή στη μελέτη της ανάπλασης, «Βορειοανατολικά του πάρκου βρίσκεται το 19ου Δημοτικό Σχολείο, ο Ιερός Ναός Αγ. Θεράποντα και ο πεζόδρομος της οδού Παλιγγενεσίας. Είναι ένα αστικό πάρκο με μεγάλη επισκεψιμότητα καθώς βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Συνολικά το μέγεθος της επιφάνειας παρέμβασης της περιοχής είναι περίπου 3.500 τ.μ.».

Οι βασικοί στόχοι που τέθηκαν κατά την εκπόνησή της μελέτης είναι

αναβάθμιση του υπαίθριου χώρου με εκσυγχρονισμό του σχεδιασμού του, χρήση νέων δομικών υλικών, φύτευση επιπλέον δένδρων (26 νέα δέντρα), θάμνων (388 νέοι θάμνοι) και προσαρμογή του στις νέες απαιτήσεις της Δημοτικής Κοινότητας για δημιουργία χώρου διεξαγωγής μουσικών και άλλων εκδηλώσεων σε τοπική κλίμακα.

αύξηση της έκτασης του πρασίνου σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση και της φύτευσης σε κατάλληλες θέσεις, λαμβάνοντας υπόψη τον προσανατολισμό του πάρκου και τον σκιασμό του από υπάρχοντα δένδρα και γειτονικά κτίρια ώστε, να εξασφαλίζεται επαρκώς ο επιθυμητός ηλιασμός και σκιασμός του πάρκου κατά τη διάρκεια του έτους.

εκσυγχρονισμός των κοινόχρηστων χώρων με την κατασκευή όλων εκείνων των στοιχείων που θα τους καταστήσουν λειτουργικούς και προσβάσιμους.

δημιουργία κατάλληλων συνθηκών παραμονής, με την τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού, νέων φωτιστικών, νέας φύτευσης και νέων υλικών πλακόστρωσης.

«Κεντρικό στοιχείο κατά το σχεδιασμό της όλης διαμόρφωσης ήταν να υπάρξει αύξηση κατά το δυνατόν του πρασίνου και παράλληλα να μην υπάρξει μείωση των ελεύθερων επιφανειών με κατασκευές και σφράγιση του εδάφους. Η άρδευση θα γίνεται με την εγκατάσταση αυτόματου αρδευτικού δικτύου, το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει τόσο την ορθολογική διαχείριση του νερού, όσο και την ικανοποίηση των υδατικών αναγκών του φυτευτικού υλικού. Σε αρκετά σημεία χρησιμοποιήθηκε υπόγειο σύστημα άρδευσης, με τη μορφή υπόγειων κυλίνδρων με στόχο τη μείωση της εξατμισοδιαπνοής και την καλύτερη εξοικονόμηση νερού», επισημαίνεται στη σχετική μελέτη.

Προηγούμενο άρθροΣήμερα η κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Δημοτικών Συμβουλίων της Κεντρικής Μακεδονίας για τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων
Επόμενο άρθροΕρώτηση Νίκου Χουντή σε Επίτροπο Μοσκοβισί: Θα κόψετε συντάξεις και αφορολόγητο