Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί καίριο ζήτημα για την κοινωνία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας της Tetra Pak, σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Ipsos.
Οι ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν τον COVID-19 ως «αληθινή απειλή», ενώ, η ανησυχία τους για το περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά ισχυρή, γεγονός που φέρνει τους καταναλωτές μπροστά στο δίλλημα μεταξύ της προστασίας της προσωπικής υγείας, μέσω της ασφάλειας των τροφίμων που παρέχουν οι κατάλληλες συσκευασίες και της βιωσιμότητας του πλανήτη.
Στην 13η έκδοση της έρευνας Tetra Pak Index, καταγράφεται μια αύξηση δέκα ποσοστιαίων μονάδων στην ανησυχία των καταναλωτών παγκοσμίως σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται στο 40% έναντι του 30% που είχε σημειωθεί το 2019.
Επιπλέον, πάνω από το 50% των καταναλωτών πιστεύουν ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι ευθύνη των παραγωγών και το νούμερο ένα ζήτημα, το οποίο οι εταιρείες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τώρα αλλά και στο μέλλον.
Σύμφωνα με την έρευνα, η υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ζήτημα της ασφάλειας των τροφίμων: τα 2/3 των συμμετεχόντων επισημαίνουν ότι το να είναι κάποιος υγιής σημαίνει να έχει πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα ενώ το 60% υποστηρίζει ότι ανησυχεί αν τα τρόφιμα που αγοράζουν είναι υγιεινά και ασφαλή για κατανάλωση.
Στην ερώτηση τι θεωρούν σημαντικότερο σε μια συσκευασία, οι συμμετέχοντες απάντησαν ότι θα πρέπει να είναι η ασφάλεια των τροφίμων. Εξέφρασαν, επίσης, τον προβληματισμό τους σε σχέση με το αν οι περιβαλλοντικές καινοτομίες στις συσκευασίες επηρεάζουν την ασφάλεια των τροφίμων. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σημείωσε ότι «η χρήση βιώσιμων συσκευασιών» είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά τις εταιρείες τροφίμων και ποτών σήμερα, όσο στο μέλλον.
Η έρευνα Tetra Pak Index 2020, τονίζει, ακόμη, πως η σπατάλη τροφίμων αρχίζει να βρίσκεται ψηλά στο δημόσιο διάλογο, με περισσότερο από τα ¾ των συμμετεχόντων στην έρευνα να δηλώνουν πως είναι ένα θέμα που τους ανησυχεί ιδιαίτερα. Η επίδραση του COVID-19 στις εφοδιαστικές αλυσίδες επέτεινε την ανάδειξη της σπατάλης τροφίμων ως μείζον θέμα, το οποίο χρήζει άμεσης επίλυσης. Πιθανότατα το κρίσιμο αυτό ζήτημα να ενταθεί τα επόμενα χρονιά, καθώς ο πλανήτης θα προσπαθεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού.
Οι καταναλωτές θέτουν τη μείωση της σπατάλης τροφίμων ως το νούμερο ένα περιβαλλοντικό ζήτημα, που τους επηρεάζει, ενώ το ίδιο ζήτημα βρίσκεται και ανάμεσα στις τρεις κορυφαίες προτεραιότητες για τους παραγωγούς. Η μη ξεκάθαρη σήμανση στις ετικέτες των προϊόντων, αποτελεί εμπόδιο, το οποίο όμως μπορεί να λειτουργήσει και ως ευκαιρία για τις εταιρείες τροφίμων προκειμένου να έχουν μια καλύτερη και πιο αναλυτική επικοινωνία με τους καταναλωτές όσον αφορά στα τρόφιμα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ