«Αρχίζει και δημιουργείται κάτι καινούργιο στη χώρα μας και είναι χρέος μας αυτό το οικοσύστημα να το στηρίξουμε με κάθε τρόπο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της επίσημης έναρξης του Elevate Greece, της διαδικτυακής πύλης εισόδου στο οικοσύστημα καινοτομίας της Ελλάδας.
«Τα ανήσυχα πνεύματα, που τόσα υπάρχουν στην Ελλάδα σήμερα, πρέπει να έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την επιτυχία» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι μολονότι ουδείς μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία οποιουδήποτε επιχειρηματικού εγχειρήματος, «δουλειά της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει το περιβάλλον. Να χτίσει το οικοσύστημα».
«Εμείς δημιουργούμε την υποδομή, το θέατρο. Οι ηθοποιοί όμως, αυτοί οι οποίοι θα παίξουν την παράσταση είναι άλλοι, είστε εσείς όλοι. Και εσείς τελικά είστε αυτοί που θα διακριθείτε και θα μπορέσετε τελικά να σπρώξετε την Ελλάδα με τη δική σας ορμή, με τη δική σας δύναμη, σε αυτό το νέο, μεγάλο άλμα που θέλει να κάνει στο μέλλον», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι με τη δημιουργία του Elevate Greece γίνεται πράξη μία ακόμα προεκλογική δέσμευση, καθώς η πολιτεία προσφέρει στήριξη στις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, και έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα που εργάστηκε με την υποστήριξη του Υφυπουργού Ανάπτυξης Χρίστου Δήμα και ευρύτερα της ηγεσίας του Υπουργείου.
Τόνισε επίσης ότι η στήριξη του οικοσυστήματος των start-ups στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στις νέες και τους νέους που μετανάστευσαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης.
«Αρχίζουν να σκέφτονται πια για πρώτη φορά ότι μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Διότι η πατρίδα τους έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης και να καλύψει τις επαγγελματικές τους ανησυχίες. Όχι μόνο τις οικονομικές τους φιλοδοξίες αλλά κυρίως τη διάθεση να δουλεύουν σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο θα ανταμείβει τη συνεργασία, την ευρηματικότητα, θα επιβραβεύει τις νέες ιδέες», είπε ο Πρωθυπουργός.
Η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σηματοδότησε τη σύνδεση της Έρευνας και της Καινοτομίας με τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Στο πλαίσιο πλαίσιο αναπτύχθηκαν ο θεσμός του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Elevate Greece, με σκοπό να αναδειχθούν οι start-ups, στη βάση ενός διαφανούς και αξιόπιστου συστήματος αξιολόγησης.
H νέα πύλη έχει στόχο να προωθήσει τη δικτύωση των νεοφυών επιχειρήσεων μεταξύ τους και τη δυνατότητα ενίσχυσης της εξωστρέφειάς και της ανάδειξής σε διεθνές επίπεδο. Τα κριτήρια και η διαδικασία αξιολόγησης σχεδιάσθηκαν σε συνεργασία με το ΕΣΕΤΕΚ, ώστε να διαμορφωθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων.
Παράλληλα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα μπορούν να συμμετέχουν στα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και να έχουν πρόσβαση σε οφέλη και χορηγίες από τους Επίσημους Υποστηρικτές του Elevate Greece.
Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις που πληρούν δύο βασικά χαρακτηριστικά: Της καινοτομίας και της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος ενώ θα κρίνονται από αξιολογητές εγνωσμένου κύρους στους τομείς της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
Το Elevate Greece είναι «η διαδικτυακή πύλη εισόδου όπου όλες οι εταιρείες που έχουν καινοτομία, που κάνουν έρευνα, θα μπορούν να καταγράφονται και να γίνονται αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής», δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Σημείωσε πως με τη βοήθεια αυτού του νέου εργαλείου η Ελλάδα θα μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει, τα «λαμπρά μυαλά που έχουν μείνει εδώ και πρέπει να παλέψουμε για να μείνουν εδώ, με καλές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, και τα λαμπρά μυαλά που έφυγαν και δίνουμε αγώνα για να γυρίσουν πίσω».
«Σήμερα η πολιτεία δεν γνωρίζει πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιον κλάδο δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους έχουν, τι κύκλο εργασιών κάνουν. Με το Elevate Greece αυτά τα ερωτήματα θα έχουν πλέον απάντηση και η Πολιτεία θα έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει κομμένα και ραμμένα μέτρα, σύμφωνα με τις ανάγκες του οικοσυστήματος», σημείωσε από την πλευρά του ο Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία.
Ο σκοπός του Elevate Greece είναι «να αναδείξουμε ένα ισχυρό σύστημα καινοτομίας το οποίο, ενώ υπάρχει, τα τελευταία χρόνια δεν το είχαμε αναδείξει και δεν υπήρχε αυτή η απαιτούμενη εξωστρέφεια», προσέθεσε.
«Μαζί με το Elevate Greece στήνουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και δράσεις προκειμένου αυτές οι επιχειρήσεις να χρηματοδοτηθούν», ανέφερε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης.
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι εντός του Νοεμβρίου θα βγει η πρόσκληση για δράση υποστήριξης start-ups που προβλέπει «χρηματοδότηση του 50% του μισθολογικού κόστους της νεοφυούς εταιρείας που θα ενταχθεί και έως το ποσό των 100.000 ευρώ». «Έχουμε προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, αν όλα πάνε καλά θεωρώ ότι 1.200 νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα θα ενισχυθούν από αυτή την δράση», ανέφερε.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, «Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παππά», μίλησε επίσης ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Θανάσης Κυριαζής, ενω παρών ήταν και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.
Στην παρουσίαση συμμετείχαν επίσης ο προεδρεύων Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) Αρίστος Δοξιάδης, εκπρόσωποι του οικοσυστήματος καινοτομίας από όλη την Ελλάδα καθώς και οι εκπρόσωποι των Επίσημων Υποστηρικτών (Official Partners) του Elevate Greece.
Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού
Ευχαριστώ Χρίστο και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που εσύ και η ομάδα σου έχεις κάνει, με την υποστήριξη του Χρίστου και βέβαια με την πολιτική κάλυψη της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Σήμερα πρέπει να σας πω ότι είμαι διπλά χαρούμενος ως Πρωθυπουργός, διότι υλοποιούμε ακόμα μία κεντρική προεκλογική μας δέσμευση για τη δημιουργία του μητρώου νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων, το Elevate Greece, το οποίο σας παρουσίασε ο Χρίστος Δήμας.
Είμαι όμως πολύ ικανοποιημένος για έναν ακόμα λόγο. Ως ένας άνθρωπος ο οποίος είχε ασχοληθεί στον επαγγελματικό του βίο, πριν μπει στην πολιτική, με το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, ως χρηματοδότης νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, βλέπω με μεγάλη χαρά να αρχίζει πια να κλείνει ένας κύκλος τον οποίο κάποιοι από εμάς επιχειρήσαμε να ανοίξουμε πριν από αρκετά χρόνια. Βλέπω τον Αρίστο Δοξιάδη και θέλω να τον ευχαριστήσω για την εξαιρετική δουλειά την οποία κάνει στο ΕΣΕΤΕΚ.
Πριν από 20 περίπου χρόνια ήμασταν λίγοι αυτοί οι οποίοι πιστεύαμε στη δύναμη της καινοτομίας να αλλάξει τις δομές της ελληνικής οικονομίας. Χρειάστηκε να περάσουμε μέσα από μία βαθιά, μέσα από μία τραυματική κρίση, για να μπορέσουμε να επαναξιολογήσουμε προτεραιότητες και για να μπορέσει να ξεπηδήσει μέσα από αυτή την βαθιά ύφεση ένα οικοσύστημα νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων, το οποίο αρχίζει πια να αποκτά ουσιαστική υφή, να αποκτά σάρκα και οστά και καταφέρνει μάλιστα να έχει και πολύ μεγάλες επιτυχίες -επιτυχία οριζόμενη ως την πώληση μίας εταιρείας η οποία ιδρύθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα σε μια ξένη επιχείρηση ή σε ένα ξένο επιχειρηματικό κεφάλαιο.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι αυτό το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων έρχεται τώρα και το αγκαλιάζει και το στηρίζει η ελληνική πολιτεία στο μέτρο πάντα των δυνατοτήτων της. Δεν είναι η δουλειά του κράτους να υποκαταστήσει την επιχειρηματικότητα, την ευρηματικότητα, που βρίσκεται στο κέντρο της ίδιας της έννοιας της καινοτομίας.
Όμως αυτή η δημόσια υπηρεσία την οποία παρέχουμε σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντική διότι για πρώτη φορά θα μπορούμε να έχουμε ως πολιτεία, ως Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας -αύριο και Καινοτομίας κ. Γενικέ Γραμματέα- στη διάθεσή μας ένα μητρώο επιχειρήσεων που θα πληρούν έναν βασικό, τολμώ να πω χαλαρό ορισμό του τι συνιστά νεοφυής καινοτόμος επιχείρηση. Η οποία όπως είπε και ο Χρίστος πρέπει να πληροί βασικά δυο προϋποθέσεις. Να είναι καινοτόμος όπου καινοτομία δεν ορίζεται κατ’ ανάγκη μια επιχειρηματική προσπάθεια η οποία έχει στον πυρήνα της την ίδια την τεχνολογία, αν και πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιεί νέα τεχνολογικά εργαλεία.
Καινοτομία είναι ένας διαφορετικός τρόπος να κάνουμε τα πράγματα. Και αυτό να βρίσκει μια επιχειρηματική έκφραση. Και βέβαια ταυτόχρονα να είναι και μια επιχειρηματική πρωτοβουλία που -όπως είπε και ο Χρίστος- θα μπορεί να μεγαλώσει γρήγορα. Θα είναι scalable δηλαδή, δεν θα απευθύνεται κατ΄ ανάγκη μόνο στην ελληνική αγορά αλλά θα μπορεί να απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή, γιατί όχι και στην παγκόσμια αγορά.
Υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες επιχειρήσεις οι οποίες πληρούν αυτά τα κριτήρια και τις οποίες ενθαρρύνουμε να περάσουν μέσα από αυτή την εύκολη διαδικασία και να ενταχθούν πια στο μητρώο του Elevate Greece. Γιατί το μητρώο αυτό θα έχει αξία και δύναμη μόνο αν αποκτήσει μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων. Διότι αυτή είναι η ομορφιά των δικτύων: Όσο πιο πολλοί συμμετέχουν τόσο πιο ισχυρά είναι αυτά τα δίκτυα τα οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε.
Και το χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο ανακοίνωσε ο Υφυπουργός, ο Γιάννης Τσακίρης, πιστεύω ότι θα είναι ένα επιπρόσθετο κίνητρο για επιχειρήσεις να θέλουν να ενταχθούν στο μητρώο του Elevate Greece για να μπορέσουν να καλύψουν ένα μέρος των μισθοδοτικών τους αναγκών, ειδικά εν μέσω Covid όπου όλες οι επιχειρήσεις εκ των πραγμάτων πιέζονται.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω πόσο σημαντικό είναι για εμάς το γεγονός ότι αυτή η επιχειρηματική πρωτοβουλία δρομολογήθηκε από μια ελληνική start-up. Από την Mantis την οποία εμπιστεύθηκε το Υπουργείο και η οποία μπόρεσε και διαμόρφωσε μία πλατφόρμα, η οποία, πιστεύω, ότι θα είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμια κλίμακα και θα μπορέσει να προβάλει αυτή τη νέα εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό. Μιας χώρας η οποία πιστεύει στη δύναμη της καινοτομίας, η οποία έχει ένα δυναμικό οικοσύστημα επιχειρήσεων οι οποίες ξεκίνησαν τη διαδρομή τους στην Ελλάδα και στη συνέχεια μεγάλωσαν κι επεκτάθηκαν πέραν των ελληνικών συνόρων.
Ένα οικοσύστημα το οποίο είναι πια σε θέση να προσελκύσει πολύ σημαντικά κεφάλαια και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, και με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει πολλές, νέες θέσεις απασχόλησης, εκμεταλλευόμενο το βασικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα ως χώρα, το οποίο δεν είναι ο ήλιος, η θάλασσα, ο πολιτισμός μας, η ομορφιά του φυσικού μας περιβάλλοντος, αυτά τα θεωρώ δεδομένα.
Είναι ο πλούτος, το ταλέντο, η ευρηματικότητα, η ποιότητα των ανθρώπων μας. Των νέων ανθρώπων, οι πιο πολλοί εκ των οποίων είναι προϊόντα του δημόσιου πανεπιστημίου, του εκπαιδευτικού μας συστήματος, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικοί και οι οποίοι αποτελούν και το βασικό λόγο για τον οποίο μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έρχονται πια στην Ελλάδα και ιδρύουν εδώ παραρτήματα ή κέντρα έρευνας, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το δικό τους αποτύπωμα στην πατρίδα μας.
Έχουμε κάνει πολλά ως κυβέρνηση μέχρι σήμερα για να στηρίξουμε αυτό το νέο οικοσύστημα της καινοτομίας. Μίλησαν λίγο οι Υπουργοί για τις υπεραποσβέσεις, υπερεκπτώσεις τις οποίες δίνουμε σε δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας, για τα νέα κίνητρα που δίνουμε για τους angel investors, για αυτούς οι οποίοι θα μπουν και θα επενδύσουν σε μία εταιρεία στα πολύ πρώτα στάδια της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.
Θα ήθελα επίσης να αναφέρω συνολικά τη χρηματοδότηση, μέσα από το ΕΣΠΑ και μέσα από το EquiFund, κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών. Η συνολική δύναμη πυρός σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών σήμερα στην Ελλάδα ξεπερνάει το μισό δισεκατομμύριο, και να είστε απολύτως βέβαιες και βέβαιοι, αυτοί που μας ακούτε, ότι αν έχετε μία εξαιρετική επιχειρηματική ιδέα είναι βέβαιο ότι θα μπορέσετε να προσελκύσετε και κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών από το εξωτερικό, γιατί πολύ απλά πια η Ελλάδα μπαίνει στο χάρτη της παγκόσμιας τεχνολογίας και της παγκόσμιας καινοτομίας.
Να πω, όμως, ότι θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό και το γεγονός ότι ως κυβέρνηση, κεντρικά, έχουμε πάρει πια την πρωτοβουλία να μειώσουμε συνολικά το κόστος εργασίας. Αυτό αφορά προφανώς όλες τις επιχειρήσεις, αφορά όμως ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις εντάσεως γνώσης, τις επιχειρήσεις τεχνολογίας, τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καινοτομία. Γιατί πολλές φορές άκουγα από νεοφυείς επιχειρήσεις ότι έχαναν ταλέντο, έχαναν εξαιρετικούς ανθρώπους οι οποίοι έφευγαν για το εξωτερικό διότι προφανώς ήταν περιζήτητοι, για τον απλούστατο λόγο ότι δυστυχώς δεν συνέφερε φορολογικά τους εργαζόμενους αλλά και τους εργοδότες να κρατούν αυτόν τον κόσμο στην Ελλάδα.
Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 αλλά και η δρομολόγηση της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών είναι δύο πάρα πολύ σημαντικά βήματα στη μείωση του κόστους εργασίας ιδιαίτερα σημαντικά για εργαζόμενους στον κλάδο των νεοφυών επιχειρήσεων.
Και προφανώς, αγαπητέ Χρίστο, αγαπητέ Υπουργέ, αγαπητέ Γενικέ Γραμματέα, έχουμε πολλά πράγματα ακόμα να κάνουμε για να στηρίξουμε αυτό το οικοσύστημα.
Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα -και αναφέρθηκαν κάποιοι εκ των ιδρυτών των εξαιρετικά επιτυχημένων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που ακούσαμε πριν από λίγο στο βίντεο- το κομμάτι που αποκαλείται technology transfer. Πώς δηλαδή η εφαρμοσμένη έρευνα στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά μας ιδρύματα μπορεί να μεταλαμπαδεύεται σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες χωρίς περιττή γραφειοκρατία και δίνοντας επαρκή κίνητρα στον εφευρέτη, στον κάτοχο μιας πατέντας ο οποίος θα θελήσει να κάνει το βήμα και από ερευνητής να γίνει επιχειρηματίας.
Είναι μία πτυχή μόνο της καινοτομίας που με απασχολεί ιδιαίτερα. Όπως με απασχολεί ιδιαίτερα και η εξοικείωση της νέας γενιάς με την έννοια της επιχειρηματικότητας. Έχουμε μιλήσει εκτενώς με την Υπουργό Παιδείας και η επιχειρηματικότητα θα ενταχθεί πια ως μάθημα στα διευρυμένα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να μπορούν τα νέα παιδιά να εξοικειώνονται με το τι σημαίνει πραγματικά να στήνεις, να φτιάχνεις μία επιχείρηση και να μπορείς να δημιουργείς με αυτό τον πολύ όμορφο τρόπο.
Θέλω να κλείσω κάνοντας μία αναφορά στην εμβληματική επένδυση την οποία ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η Microsoft, με τελικό σκοπό να δημιουργήσει τρία υπερσύγχρονα data centers στη χώρα μας. Είναι μία επένδυση η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο διότι ένας τεχνολογικός κολοσσός έρχεται και επενδύει στις υποδομές του μέλλοντος αλλά διότι όταν μία εταιρεία της εμβέλειας της Microsoft έρχεται και επενδύει στην Ελλάδα σημαίνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη συνολική στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας.
Και αυτό νομίζω ότι είναι μία εξαιρετικά σημαντική ένδειξη για το τι μπορεί η χώρα να πετύχει συνολικά στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, της καινοτομίας, που είναι αναπόφευκτα συνυφασμένος με το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων.
Είναι επίσης και ένα πολύ σημαντικό μήνυμα σε όσα νέα παιδιά έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης και αρχίζουν να σκέφτονται πια για πρώτη φορά ότι μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Διότι η πατρίδα τους έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης και να καλύψει τις επαγγελματικές τους ανησυχίες. Όχι μόνο τις οικονομικές τους φιλοδοξίες αλλά κυρίως τη διάθεση να δουλεύουν σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο θα ανταμείβει τη συνεργασία, την ευρηματικότητα, θα επιβραβεύει τις νέες ιδέες.
Αρχίζει και δημιουργείται κάτι καινούργιο στη χώρα μας και είναι χρέος μας αυτό το οικοσύστημα να το στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Και επειδή κανείς ποτέ δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει μια νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία η οποία μπορεί πια να αναπτυχθεί οπουδήποτε γιατί όχι και στην Ελλάδα.
Ανοίγω μια παρένθεση, η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα σε μια εποχή όπου μπορεί κανείς όπως απέδειξε και ο Covid να δουλεύει από οπουδήποτε. Μια χώρα η οποία είναι ασφαλής, έχει εξαιρετικές υποδομές και αυτό το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον θα έπρεπε να αποτελεί προφανή τόπο συγκέντρωσης ταλέντων. Και προφανώς πολλά από αυτά τα ταλέντα, νέοι άνθρωποι, θα απασχοληθούν και στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων και της επιχειρηματικής καινοτομίας.
Επειδή όμως κανείς ποτέ δεν ξέρει μια νέα ιδέα που μπορεί να φτάσει και επειδή το παράδειγμα της Microsoft είναι σχετικά πρόσφατο, θυμήθηκα αυτήν εδώ τη φωτογραφία, την οποία μπορεί κάποιοι από εσάς να έχετε δει. Είναι μια φωτογραφία των ιδρυτών της Microsoft το 1978, μουσάτοι, σχετικά απεριποίητοι, ανήσυχα πνεύματα με μια ερώτηση από κάτω: Θα είχατε επενδύσει ποτέ σε αυτή την ομάδα; Ε, αυτοί που επένδυσαν σας διαβεβαιώνω ότι έβγαλαν πάρα πολλά χρήματα και ίσως η καλύτερη απόδειξη γιατί όλα αυτά τα ανήσυχα πνεύματα τα οποία τόσα υπάρχουν στην Ελλάδα σήμερα, πρέπει να έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την επιτυχία.
Κανείς δεν εγγυάται ποτέ την επιχειρηματική επιτυχία στα πρώτα βήματα μιας επιχείρησης. Ούτε είναι δουλειά μιας Κυβέρνησης να μπορεί να εξασφαλίσει σε κάθε επιχειρηματία ότι τελικά αυτός θα πετύχει. Αυτό εξαρτάται από το ταλέντο του, από τη δουλειά του, από την τύχη όπως πολύ καλά ειπώθηκε, από το επιχειρηματικό του σχέδιο, από το πόσο μπορεί τελικά να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς στην οποία απευθύνεται. Δουλειά όμως της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει το περιβάλλον. Να χτίσει το οικοσύστημα.
Αν πρέπει να χρησιμοποιήσω, κλείνοντας, μια αναλογία για το χώρο που βρισκόμαστε, εμείς δημιουργούμε την υποδομή, το θέατρο. Οι ηθοποιοί όμως, αυτοί οι οποίοι θα παίξουν την παράσταση είναι άλλοι, είστε εσείς όλοι. Και εσείς τελικά θα είστε αυτοί που θα διακριθείτε και που θα μπορέσετε τελικά να σπρώξετε την Ελλάδα με τη δική σας ορμή, με τη δική σας δύναμη σε αυτό το νέο, μεγάλο άλμα το οποίο θέλει να κάνει στο μέλλον.
Καλή επιτυχία, αγαπητέ Χρίστο, στο Elevate Greece και ενθαρρύνω πραγματικά όλες τις νεοφυείς επιχειρήσεις, και είναι πολλές, που πληρούν αυτά τα βασικά κριτήρια τα οποία αναφέρθηκαν στην παρουσίαση να κάνουν αίτηση, να ενταχθούν στο οικοσύστημα. Όσο πιο γερό και όσο πιο δυναμικό είναι το οικοσύστημα, τόσο περισσότερα βήματα θα έχουμε κάνει στην κατεύθυνση στην οποία όλοι προσδοκούμε και στην οποία θέλουμε να πάμε τη χώρα.