Η Οικολογία στην πράξη: ΔΕΘ, ΕΛΠΕ, ΚΠΕ, Δήμος Παύλου Μελά

Πραγματοποιήθηκαν χθες για πολλοστή φορά τα εγκαίνια της ΔΕΘ με την παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας.

 Μετά τις πρόσφατες καταστροφικότατες πυρκαγιές στη Νότια Ελλάδα, την έντονη ξηρασία στην Κεντρική Μακεδονία, τα έντονα καιρικά φαινόμενα του καλοκαριού και τη σαφώς καθοδική αγροτική παραγωγή, όλα απόρροια της ανθρωπογενούς κλιματικής κρίσης, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε κατά τα συνήθη δέσμη μέτρων “οικονομικής ελάφρυνσης”.  Ούτε μισή κουβέντα για την προστασία της βάσης κάθε εθνικής οικονομίας :  του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής.

Καμία αναφορά στην επιλογή της ανάπλασης της ίδιας της ΔΕΘ, την ώρα που το οικολογικό κίνημα της πόλης μαζί με πληθώρα πανεπιστημιακών αντιπροτείνουν το αυτονόητο : την μετεγκατάσταση της έκθεσης και τη μετατροπή της έκτασης σε μητροπολιτικό πάρκο ανακούφισης του κέντρου της πόλης.  Ούτε μια λέξη για το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού, τη βάση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην πόλη μας, που απειλείται με έξωση και λειτουργεί οριακά από ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό.  Πολύ δε περισσότερο για τα δύο νέα ΚΠΕ που ανακοινώθηκαν από το 2015 και ακόμη δεν έχει γίνει προκήρυξη των θέσεων προσωπικού.  Και φυσικά αγνόησε πλήρως τις πρωτοβουλίες πολιτών των Δυτικών Συνοικιών που αγωνίζονται εδώ και χρόνια για να “πείσουν” τα ΕΛΠΕ να σταματήσουν να δηλητηριάζουν την ΑΝΑΠΝΟΗ τους.

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα σοβαρά και χρονίζοντα, τα διαπίστωσε για πολλοστή φορά και ο ίδιος ο συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Κεντρική Μακεδονία.  Δεν θα είχαμε, ίσως, τίποτε θετικό να επιδείξουμε ως πόλη, εάν δεν είχαμε και  τη συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του Δήμου Παύλου Μελά κ. Σάκη Λαζαρίδη.

Κατά τη συνάντηση  αναλύθηκαν τα θέματα της αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδων Παύλου Μελά και η πρόοδος των εργασιών για τη μετατροπή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο, αλλά και οι θετικές εξελίξεις για το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, που σύμφωνα με το πρόσφατα εγκεκριμένο Γ.Π.Σ. χαρακτηρίζεται Μητροπολιτικό Πάρκο με 75% κατ΄ ελάχιστον πράσινο και το υπόλοιπο 25% κοινωφελείς και δημόσιες χρήσεις υπερτοπικής σημασίας.

 Άλλα θέματα που αναλύθηκαν διεξοδικά στη συνάντηση ήταν το πρόγραμμα για καθημερινή παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η απευθείας ενημέρωση των δημοτών, ο έλεγχος των ρυπογόνων βιομηχανιών και η διαχείριση των απορριμμάτων. Στον Δήμο Παύλου Μελά, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τα γραφειοκρατικά εμπόδια, ο δήμος κατόρθωσε τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα να εφαρμόσει Περιβαλλοντικά Προγράμματα ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή σε χωριστά ρεύματα και να φτάσει σε πραγματικό ποσοστό ανακύκλωσης που αγγίζει το 20%, διπλάσιο από το μέσο όρο της χώρας και παράλληλα να ενεργοποιήσει θετικά τουλάχιστον τους μισούς κατοίκους του δήμου.

Είναι η οικολογία στην πράξη, που λειτουργεί με θετικό πρόσημο, ήσυχα και αποδοτικά, χωρίς τις μεγαλοστομίες και τις κενές εξαγγελίες με την ευκαιρία μιας έκθεσης που κάθε χρόνο ταλαιπωρεί τους κατοίκους ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζουν τέτοιες πολιτικές και επιδιώκουν, με την ενοποίηση του πράσινου οικολογικού χώρου στην Ελλάδα, να εξασφαλίσουν και τη στήριξη της Κεντρικής Διοίκησης της χώρας.  Με εφαρμοστέα μέτρα, όχι με εξαγγελίες.

Προηγούμενο άρθροEurobank Factors: Στaθερά πρώτη στις υπηρεσίες factoring στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κου Γεωργίου Σταμάτη στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Αλεξάνδρειας