Η Οικολογία – Πράσινη Λύση για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Η Οικολογία – Πράσινη Λύση για
την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Η προστασία τους είναι χρέος όλων μας

Η περιφερειακή παράταξη ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΥΣΗ, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα υγροτόπων, καλεί όλους τους πολίτες να αναλογιστούν την μεγάλη σημασία αυτών των οικολογικά ευαίσθητων οικοσυστημάτων και να συμμετέχουν ενεργά στην προστασία τους, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι υγρότοποι έχουν τεράστια οικολογική, αλλά και οικονομική αξία. Αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας, για την ανάσχεση των καταστροφικών πλημμυρών, της ξηρασίας και της διάβρωσης των ακτών.  Είναι φυσικές δεξαμενές νερού και φυσικά εργαστήρια βελτίωσης της ποιότητας του πόσιμου νερού (μέσω της συγκράτησης ιζημάτων, οργανικών ρυπαντών και τοξικών ουσιών). Επίσης, δημιουργώντας συνθήκες πολλαπλασιασμού χρήσιμων οργανισμών επικονίασης και φυτικής προστασίας, αποτελούν βασικό παράγοντα ενίσχυσης της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας και του τουρισμού.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων 2023, ο Φίλιππος Γκανούλης, Περιφερειακός σύμβουλος, έκανε την παρακάτω δήλωση:
“Η παγκόσμια Ημέρα υγροτόπων είναι ημέρα προβληματισμού για την στάση μας απέναντι στο φυσικό περιβάλλον. Στην περιφέρειά μας, δυστυχώς, καθυστερεί ακόμα, η ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης για την προστασία των περιοχών Natura, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) για να γνωρίζουμε την έκταση και το επιτρεπόμενο εύρος των ανθρώπινων επεμβάσεων σ΄ αυτές, ενώ η μεταφορά αρμοδιοτήτων των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στις γραφειοκρατικές διαδικασίες του Υπουργείου  μας έστειλε πολλά βήματα πίσω. Είναι χρέος όλων να προστατεύσουμε τους υγρότοπους  της περιφέρειάς μας που δέχονται ισχυρές απειλές, τόσο από ανθρώπινες δραστηριότητες όσο και από την ραγδαία εξελισσόμενη κλιματική κρίση. Η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί την κρίσιμη συμβολή των υγροτόπων στην διατήρηση της φυσικής, κοινωνικής και οικονομικής ισορροπίας και να τους προστατεύσει πολύ πιο αποτελεσματικά”.

Προηγούμενο άρθροΗ εισαγωγική τοποθέτηση από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου
Επόμενο άρθροΣχεδόν μία βδομάδα με κινητοποιήσεις των αγροτών του νομού και η κυβέρνηση τηρεί «σιγή ιχθύος»