Κάθε χρόνο από το 2000, στις 22 Σεπτεμβρίου, καθιερώθηκε με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.
Οι δημοτικές αρχές πολλών ευρωπαϊκών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους στα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους, ώστε να επιτευχθεί η βιώσιμη κινητικότητα έστω και για μία ημέρα.
Όμως, η βιώσιμη κινητικότητα απαιτεί πολλά περισσότερα από απλές εορταστικές εκδηλώσεις, καθώς προσεγγίζει θέματα περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας με παρεμβάσεις και σχεδιασμούς σε πολεοδομικό, κυκλοφοριακό και περιβαλλοντικό επίπεδο.
Πάγια σχετικά αιτήματα της Οικολογίας – Πράσινης Λύσης είναι:
- Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας,
- Η αξιοπρεπής, οικονομική και ασφαλής μετακίνηση των πολιτών με «πράσινα» Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,
- Ο σχεδιασμός εκτενούς, λειτουργικού και ασφαλούς δικτύου ήπιας μετακίνησης για πεζούς και ποδήλατα,
- Η ανάπτυξη διαδρομών για περιπάτους με κατοικίδια ζώα,
- Ο περιορισμός της κίνησης των αυτοκινήτων στο κέντρο των πόλεων και η προώθηση των «πράσινων» οχημάτων, όπου κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Όλα τα παραπάνω σημεία αποτελούν πάγιες και διαχρονικές διεκδικήσεις της Οικολογίας – Πράσινης Λύσης, τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο βιώσιμες πόλεις στις οποίες θα είναι πραγματικά άξιο να ζει κανείς, με υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής και υγείας για όλους.