Η νέα μεταρρύθμιση για τη διαφάνεια των φυτοφαρμάκων – Της Ειρήνης Αιμονιώτη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε πιο διαφανείς επιστημονικές εκτιμήσεις για τις άδειες κυκλοφορίας στα φυτοφάρμακα. Μια μεταρρύθμιση που είχε αποφασιστεί μετά τη διαμάχη για τη glyphosate.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη ΑΙμονιώτη

Με 603 ψήφους υπέρ και 17 κατά, οι ευρωβουλευτές, που συνήλθαν για τελευταία φορά στο Στρασβούργο πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές στα τέλη Μαΐου, ενέκριναν νέους κανόνες που αποσκοπούν να καταστήσουν την ευρωπαϊκή διαδικασία αξιολόγησης “πιο αξιόπιστη, διαφανή και αντικειμενική” με λιγότερους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η μεταρρύθμιση αυτή έχει τις ρίζες της στην ανανέωση της άδειας για το glyphosate την άνοιξη του 2018. Με αυτή την ευκαιρία πολλοί αντίπαλοι της ουσίας, που ανέπτυξε η Monsanto, είχαν καταγγείλει την απαγόρευση πρόσβασης στις μελέτες που παρείχε η βιομηχανία.

Ένα άλλο βήμα πριν από την επικύρωση

Με την ψήφιση της νομοθεσίας, η οποία πρέπει να εγκριθεί επισήμως από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κράτη μέλη) πριν τεθεί σε ισχύ, θα δημιουργηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων με μελέτες που θα αναλάβουν την πρωτοβουλία για διαφάνεια.

Η Efsa, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, θα έχει τη δυνατότητα να δημοσιοποιεί τις μελέτες που υποβάλλονται προς εξέταση από τρίτους. Αυτή η νομοθεσία της δίνει τη “νομική βάση για να καταστήσει την επιστήμη μας πιο διαφανή και πιο βιώσιμη”, λέει ο διευθυντής της Bernhard Url, που τώρα επιθυμεί να έχει “τους πόρους που απαιτούνται για την εφαρμογή αυτών των νέων μέτρων”.

Οι αιτούντες για  άδεια θα πρέπει επίσης να αποκαλύψουν “όλες τις σχετικές πληροφορίες” για να αξιολογηθεί η ασφάλεια ενός προϊόντος. Για ανταγωνιστικούς λόγους, μόνο ορισμένες πληροφορίες, όπως η διαδικασία κατασκευής, μπορεί να παραμείνουν μυστικές.

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για διακίνηση απομιμητικών προϊόντων μέσω διαδικτύου με στοιχεία νεκρού
Επόμενο άρθροΜικρότερος ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού για τις εγκύους που κόβουν το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης