Η μολότοφ … Αταμάν – Γιαννακόπουλου – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Είμαι εξ εκείνων που θα προτιμούσε τον Λάσο ή τον Σάρας για τον «πράσινο πάγκο» ή και την επιστροφή του Πασκουάλ, που η κυκλοθυμία της διοίκησης κακώς απομάκρυνε. Μα για μια ομάδα που από τη φυγή του Ομπράντοβιτς και μετά ταλαιπωρήθηκε τα μάλα, η επιλογή του Αταμάν μπορεί να αποδειχτεί λίρα εκατό. Ο άνθρωπος αυτός, είτε μας αρέσει είτε όχι, δημιούργησε την καλύτερη ομάδα της Ευρωλίγκα εδώ και 3-4 χρόνια. Κι είναι ένας άνθρωπος που κουβαλάει γνώση κι επιτυχίες.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Όσοι ασχολούνται από κοντά με το μπάσκετ γνωρίζουν ότι ο Αταμάν είναι ένας ιδιοφυής άνθρωπος  που έχει κτίσει και χαρίσει τίτλους σε 6 διαφορετικές ομάδες. Κατά σύμπτωση, όταν τις ανέλαβε βρίσκονταν στην παρακμή τους. Κάποιες και με περιορισμένα οικονομικά.

Όσοι ασχολούνται από κοντά με το μπάσκετ, γνωρίζουν επίσης ότι ο Αταμάν είναι ένας «φιλελεύθερος» προπονητής που δεν καταπιέζει τους παίκτες του, δεν τους κάνει να ασφυκτιούν στο παρκέ και κυρίως τους αφήνει να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους. Δεν χρησιμοποιεί πολλά και πολύπλοκα συστήματα, δεν σκαρφίζεται σύνθετα plays, αλλά ταυτοχρόνως δεν συμβιβάζεται με ονόματα και μπασκετικές προσωπικότητες αν βρεθούν έξω από τις δικές του αρχές παιγνιδιού.

Πρέπει να πούμε κι αυτό: Ο Αταμάν δεν έρχεται στην Ελλάδα και στον Παναθηναϊκό για τα χρήματα. Άλλωστε η οικογένειά του διαθέτει τη μεγαλύτερη ίσως βιομηχανία κατασκευής καλτσών και καλσόν, της Τουρκίας. Έρχεται επειδή είναι άνθρωπος των προκλήσεων και ως τέτοια βλέπει τους «πράσινους».

Ποιο είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του Αταμάν; Ότι γνωρίζει να κτίζει ομάδες. Να επιλέγει παίκτες για την ομάδα, εργαλεία που του κάνουν τη δουλειά του, ακόμη κι αν διαθέτουν το ταλέντο ενός Μίσιτς ή ενός  Κλάιμπερν, Λάρκιν ή Πετρούσεφ.

Άλλο μεγάλο πλεονέκτημά του είναι η επικοινωνιακή φύση του.  Δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίζεται ως ο… Μουρίνιο του μπάσκετ.

Από την άλλην πλευρά, εκτός του ασυμβίβαστου προπονητή που προαναφέραμε, ίσως αποτελέσει πρόβλημα η συγκρουσιακή προσωπικότητά του. Ειδικά αν συνυπολογίσουμε την αντίστοιχη του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού! Ας μη ξεχνάμε, ότι ειδικά εφέτος, οι συγκρούσεις στα αποδυτήρια της Εφές έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην παταγώδη αποτυχία της. Αταμάν και Γιαννακόπουλος, ίσως αποτελούν την καλύτερη βόμβα μολότοφ!

Θα είναι ο Αταμάν ο άνθρωπος που θα καθίσει στο αποτύπωμα του Ομπράντοβιτς; Θα μπορέσει να κτίσει έναν κανονικό Παναθηναϊκό και να τον καταστήσει πάλι μια ομάδα που θα τιμά τα έξι αστέρια της φανέλας του;

Ουδείς γνωρίζει.

‘Όπως και νάναι, χρειάζεται υπομονή. Μεγάλη υπομονή. Κι αυτή απαιτείται πρωτίστως από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος με κάποια από τις γνωστές εκρήξεις του, μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα…

Κάτι τελευταίο. Ο χρόνος επιλογής του νέου προπονητή του Παναθηναϊκού είναι ο ενδεδειγμένος. Τώρα υπάρχει άπλετος χρόνος για να κτιστεί η νέα ομάδα. Κι είπαμε ότι ο Αταμάν «είναι μανούλα» στο κτίσιμο ομάδων… Κι όχι μιας χρήσης…

Προηγούμενο άρθροΚόστα Ρίκα: Εξερράγη το ηφαίστειο Ρινκόν ντε λα Βιέχα
Επόμενο άρθροΓΕΠΑΔ Κεντρικής Μακεδονίας: 22-4-2023 Ενημερωτικό Δελτίο του τελευταίου 24ωρου