Η Λουτροθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Λιθουανικού συστήματος υγείας

Μιλήσαμε πρόσφατα με τον Nijolė Dirgičienė, τον δήμαρχο του δήμου Birštonas στη Λιθουανία.

Είναι επίσης πρόεδρος του Λιθουανικού Συνδέσμου Πόλεων Θέρετρων, μέλος των Τοπικών Αρχών στη Λιθουανία, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ALAL και μέλος του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και μία από τις πιο δραστήριες πολιτικές προσωπικότητες της Λιθουανίας.

Ερ.: Συμμετέχετε στη Λιθουανική Ένωση Θέρετρων από το 2007. Ποια ήταν τα σημαντικότερα ορόσημα για την Ένωση αυτά τα χρόνια;

Με τα χρόνια, χρειάστηκε να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες για να επιτευχθεί η αναγνώριση της μοναδικότητας των λιθουανικών παραθεριστικών πόλεων. Η Ένωση Λιθουανικών Θέρετρων είναι ο πυρήνας, ενώ όλες οι παραθεριστικές πόλεις μας είναι διαφορετικές και έχουν το δικό τους πρόσωπο. Παρόλο που τα θέρετρα της χώρας μας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εικόνας και του τουρισμού της Λιθουανίας, η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητα αυτών των περιοχών εξακολουθούν να μην λαμβάνονται επαρκώς υπόψη.

Τα τελευταία 16 χρόνια, μπορέσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε την αναγνώριση για τα κοινά ζητήματα των πόλεων παραθερισμού. Όλοι μαζί ετοιμάσαμε το «Σχέδιο Νόμου για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Λιθουανικών παραθεριστικών πόλεων», το οποίο καθορίζει μια γενική γραμμή για το πώς τα θέρετρα πρέπει να αναπτύσσονται σε αρμονία με το περιβάλλον, τις κοινωνικές αλλαγές, χρησιμοποιώντας τις υποδομές και τους φυσικούς μας πόρους αποτελεσματικά. Ήδη περιμένουμε την εξέταση του σχεδίου νόμου στο κοινοβούλιο της Λιθουανίας και είμαστε βέβαιοι ότι η έγκρισή του θα ωφελήσει όχι μόνο τα θέρετρα, αλλά και τη Λιθουανία ως κράτος γενικά και τους ίδιους τους κατοίκους της χώρας.

Είμαστε επίσης ιδιαίτερα περήφανοι που σήμερα τα οφέλη των φυσικών πόρων και η ανάγκη για επιστημονική έρευνα δεν αμφισβητούνται πλέον. Υπάρχει πολιτική βούληση και κοινή κατανόηση, αλλά πρέπει όλοι μαζί να βρούμε εργαλεία για να υλοποιήσουμε την έρευνα και να οδηγήσουμε τον λιθουανικό τομέα λουτρών σε νέα ύψη.

Πρόσφατα, λάβαμε την αναγνώριση των γερμανικών ταμείων ασφάλισης υγείας για την αποζημίωση των εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών υγείας σε λιθουανικά ιαματικά λουτρά. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο βήμα για τη χώρα μας, προς την οποία εργαζόμαστε πολλά χρόνια. Ωστόσο, καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι μόνο ένα εργαλείο παρακίνησης και η μεγαλύτερη δουλειά βρίσκεται ακόμα στο μέλλον.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πόλεις-θέρετρα και οι περιοχές παραθερισμού αναγνωρίζονται και σε πολλές περιπτώσεις αναζητούνται λύσεις. Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε τα θέρετρα και οι περιοχές παραθερισμού να έχουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες να αναπτυχθούν, να ανανεωθούν, να αυξήσουν την ελκυστικότητα και ταυτόχρονα να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ε: Πόσο σημαντικές είναι οι οικονομικές επιπτώσεις του ιατρικού και ιαματικού τουρισμού στη Λιθουανία και ποιες είναι οι άλλες πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις για τη χώρα σας;

Η λουτροθεραπεία και ο ιατρικός και ιαματικός τουρισμός αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συστήματος υγείας και της οικονομίας μας, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης του ΑΕΠ της Λιθουανίας.

Επί του παρόντος, ο τουριστικός τομέας στη Λιθουανία παράγει περίπου το 4% του ΑΕΠ. Είμαστε έτοιμοι να αναπτυχθούμε και να συμβάλουμε ακόμη πιο σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο θετικός αντίκτυπος γίνεται αισθητός όχι μόνο από τις ίδιες τις πόλεις του θερέτρου, τα σανατόρια, τα ιατρικά λουτρά μας, αλλά και από ελαστικά συναφείς οικονομικούς τομείς – ιδρύματα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαμονής, της εστίασης, της οργάνωσης υπηρεσιών.

Τα θέρετρα και τα ιατρικά λουτρά μας είναι τα ιδιαίτερα διαμάντια της χώρας – δημιουργούν τις μεγαλύτερες τουριστικές ροές μετά τις μεγάλες πόλεις.

Ας πούμε, το ένα τρίτο των Γερμανών και Λετονών και ακόμη και το 66 τοις εκατό των διανυκτερεύσεων από Ισραηλινούς τουρίστες δόθηκε ειδικά στις πόλεις-θέρετρό μας το 2022. Οι δυνατότητες είναι σημαντικές, αλλά μπορούμε και είμαστε σε θέση να προσφέρουμε και να παρέχουμε αναψυχή και λουτροθεραπεία στο θέρετρο ακόμα περισσότερα ευρέως.

ΕΡ.: Πώς βλέπετε την περαιτέρω ανάπτυξη του συλλόγου σας και πού βλέπετε τις δυνατότητές του στο μέλλον;

Αυτή τη στιγμή, το πλήρες δυναμικό του λιθουανικού τουριστικού τομέα δεν αξιοποιείται, είναι περίπου 4%. ΑΕΠ. Οι πόλεις-θέρετρα γενικά είναι έτοιμες να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη στην οικονομία της χώρας από ό,τι πριν – φυσικά, αυτό απαιτεί τη βοήθεια του ίδιου του κράτους.

Τα θέρετρα της Λιθουανίας είναι έτοιμες να ανταγωνιστούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την ποιότητα των θεραπειών λουτροθεραπείας και των τουριστικών υπηρεσιών τους. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να αυξήσουμε τη ροή του εισερχόμενου τουρισμού και τις επενδύσεις στις ίδιες τις πόλεις-θέρετρα.

Ε: Στο ρόλο σας ως Δήμαρχος του Birštonas, μιας από τις φημισμένες λουτροπόλεις της Λιθουανίας, ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας για την περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση του ιατρικού και ιαματικού τουρισμού;

Ιστορικά και πολιτιστικά, το Birštonas είναι ένα από τα παλαιότερα θέρετρα της χώρας μας. Έχουμε μια όμορφη ιστορία και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό. Πάντα αναδεικνύουμε τη λουτρολογία ως τη σημαντικότερη αξία της πόλης μας και δεν θα τη χάσουμε ποτέ. Στόχος μας είναι να κάνουμε τη λουτρολογία ακόμα πιο ελκυστική και προσιτή, να εκπαιδεύσουμε τους επισκέπτες, να τους δώσουμε μια πραγματική πινελιά φυσικών πόρων, να αφυπνίσουμε

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΑΝΕΣΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ                        ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 7/4/2023

Προηγούμενο άρθροΝ. Παναγιωτόπουλος: Ναι στην προσέγγιση με την Τουρκία, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα Νίκου Ανδρουλάκη για τις 9-4-2023