Πριν από λίγες ημέρες στο άρθρο με τίτλο «Κορωνοϊός: Ραν Ταν Πλαν η Λαγκάρντ & η νοσταλγία για Ντράγκι», αναφέραμε ότι επικεφαλής της ΕΚΤ με τους ανόητους χειρισμούς και τις τοποθετήσεις της ότι … δεν είναι δουλειά της να σώσει την οικονομία της Ιταλίας ή άλλων χωρών, συνετέλεσε στην κατακρήμνιση χρηματιστηρίων αλλά διακυβεύοντας ακόμη και τον κατακερματισμό της Ευρωζώνης!
Η στάση της, προκάλεσε τεράστιες πολιτικές αντιδράσεις στην Ευρώπη και έκανε τους πάντες να νοσταλγούν τον Μάριο Ντράγκι και το δόγμα του «whatever it takes», με το οποίο ουσιαστικά διασώθηκε το ευρώ πριν λίγα χρόνια.
Οι αντιδράσεις εναντίον της Λαγκάρντ την ανάγκασαν να εφαρμόσει το δόγμα του σπουδαίου Ιταλού τραπεζίτη. Η ίδια, με στροφή 180 μοιρών ανέφερε ότι «δεν υπάρχει όριο» στη δέσμευση της ΕΚΤ στο κοινό νόμισμα, ταυτοχρόνως με την ανακοίνωση του νέου προγράμματος επαναγοράς δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Είναι ένα υπερόπλο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Τι σημαίνει αυτό; Μέγιστη αντιβίωση στις Οικονομίες των χωρών της Ευρώπης, που θα δημιουργήσει σχετική ρευστότητα. Επιπλέον, μαζί με τα 750 δις ευρώ ανακοινώθηκαν ήδη οι αγορές αξιόγραφων αξίας 120 δις ευρώ το 2020, που ήδη είχε ανακοινωθεί. Ποιος είναι ο τελικός στόχος; Η μείωση του κόστους δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης.
Προσέξτε: Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, ενώ θα βρέχει χρήματα θα μπορεί να λάβει και η Ελλάδα, αφού οι επιδόσεις της κυβέρνησης, οι χειρισμοί της μα και η κρισιμότητα των καιρών, της επιτρέπουν να βρεθεί κοντά σε ευρωπαϊκά «εργαλεία». Μάλιστα στην ανακοίνωση της Λαγκάρντ υπάρχει ειδική μνεία της Ελλάδας στην οποία αναφέρεται ότι μετέχει πια στο νέο πακέτο μέτρων για το δημόσιο χρέος αφού σε προηγούμενες αγορές αξιογράφων από την ΕΚΤ (το περίφημο QE) ήταν εκτός από το 2015.
Να πούμε κι αυτό: Η αλλαγή πορείας της Λαγκάρντ (μάλλον με το έτσι θέλω του Μακρόν και της Μέρκελ) αποτελεί ένα εξαιρετικής σημασίας γεγονός. Αφενός επειδή είναι σχεδόν βέβαιο ότι τον κορωνοϊό θ’ ακολουθήσει παγκόσμια ύφεση κι αφετέρου επειδή οι ασθενέστερες Οικονομίες της Ευρωζώνης θ’ αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα. Συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.
Να πούμε ένα παράδειγμα; Μόλις ξέσπασε η πανδημία αλλά και οι κουταμάρες της Λαγκάρντ που ακολούθησαν, το δεκαετές ελληνικό ομόλογο που είχε σχεδόν αποκλιμακωθεί και βρισκόταν σε ιστορικά χαμηλά, πήρε πάλι την ανηφόρα. Το ίδιο και το ιταλικό . Τώρα, με το υπερόπλο των 750 δισ. ευρώ απαλύνονται οι ανησυχίες και είναι πιο εφικτό να σωθούν Οικονομίες από την καταστροφή.
Ερώτηση: Τι ακριβώς σημαίνει για τη χώρα μας αυτή η απόφαση;
Ακούστε: Μας δίνεται η δυνατότητα να «πουλήσουμε» στην ΕΚΤ περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, ενώ θα μειωθεί το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν λογική πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.
Εν κατακλείδι: Μετά την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για τη μη ισχύ του ορίου του πρωτογενούς πλεονάσματος, μετά την υιοθέτηση από τη Σύνοδο Κορυφής όλων των προτάσεων Μητσοτάκη, έρχεται τώρα η συμμετοχή της χώρας στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΚΤ. Αυτό δείχνει ότι εννέα μήνες μετά την εκλογή της σημερινής κυβέρνησης και σε συνδυασμό με τις επιλογές και τη σοβαρότητά της, η χώρα δεν μπαίνει πια σε εξαιρέσεις και αντιμετωπίζεται ως ισότιμο-κανονικό κράτος-μέλος.
Εξαιρετικά θετική εξέλιξη σε ζοφερούς καιρούς…