Η Κυβερνοασφάλεια στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Μια Αναγκαιότητα για τον 21ο Αιώνα – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

H τεχνολογική εξέλιξη και η 4η βιομηχανική επανάσταση , δεν είναι απλά μια ρητορική πολυτελείας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ή τους δημόσιους οργανισμούς. Αφορά πλέον τους πάντες και όλοι θα πρέπει συνεχώς να προσαρμόζονται και να προετοιμάζονται για το κάθε επόμενο βήμα. Και ένα είναι σίγουρο: Το επόμενο βήμα είναι …χθες!

Χρήστος Παγώνης
Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Έτσι λοιπόν στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις και ευκαιρίες. Οι εξελίξεις στον κυβερνοχώρο έχουν επιφέρει αλλαγές στην επιχειρηματική τοποθέτηση, καθιστώντας την κυβερνοασφάλεια κρίσιμη πτυχή για την επιβίωση και την επιτυχία των ΜΜΕ.

Οι κυβερνοαπειλές αυξάνονται σε αριθμό και σοβαρότητα, και καμία επιχείρηση δεν μπορεί να θεωρηθεί ανεπηρέαστη. Οι επιθέσεις ψηφιακού εγκλήματος, οι κλοπές δεδομένων, και οι κακόβουλες επιθέσεις με στόχο τα συστήματα πληροφορικής αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την οικονομική ασφάλεια των ΜΜΕ. Επιπλέον, η ευρεία χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στις επιχειρηματικές δραστηριότητες αυξάνει τον αριθμό των ευαίσθητων πληροφοριών που πρέπει να προστατεύονται.

Η απώλεια δεδομένων μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη φήμη, την εμπιστοσύνη των πελατών, και την οικονομική σταθερότητα των επιχειρήσεων. Επιπλέον, οι νομικές συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές, καθώς η προστασία των προσωπικών δεδομένων γίνεται ολοένα και περισσότερο σημαντική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, οι ΜΜΕ πρέπει να επενδύσουν στην κυβερνοασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει την υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών ασφαλείας, την εκπαίδευση του προσωπικού, και τη χρήση εξειδικευμένων λύσεων ασφαλείας. Η συνεχής ενημέρωση για τις τελευταίες απειλές και τις τεχνολογικές εξελίξεις είναι εξίσου σημαντική, καθώς ο κυβερνοχώρος εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Επιπλέον, οι ΜΜΕ μπορούν να επωφεληθούν από τη συνεργασία με ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια και από τη συμμετοχή σε κοινότητες κυβερνοασφάλειας, κάτι που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Προηγούμενο άρθροΧρ. Σταϊκούρας: Καμία ανοχή σε περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μεταφορών
Επόμενο άρθροΕπιστολή Γενικής Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού Eurobank, κας Ν. Πασχάλη στο προσωπικό