Η κρίση στη Μ. Ανατολή και οι κίνδυνοι για την οικονομία μας – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Η επίδραση του πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ στην ελληνική οικονομία θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της διάρκειας, της έντασης και του εύρους του πολέμου, καθώς και των αντιδράσεων της διεθνούς κοινότητας και των οικονομικών αγορών.

Χρήστος Παγώνης
Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Μερικοί τρόποι με τους οποίους ο πόλεμος μπορεί να επηρεάσει την ελληνική οικονομία είναι οι εξής:

  1. Πετρέλαιο και ενέργεια: Ο Ιράν είναι μια μεγάλη παραγωγός πετρελαίου και ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του Σαουδικού Αραβικού Βασιλείου στην περιοχή. Εάν η παραγωγή και η εξαγωγή πετρελαίου από τον Ιράν μειωθεί λόγω του πολέμου, μπορεί να υπάρξει αύξηση των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως, που μπορεί να επηρεάσει την ελληνική οικονομία ως ενεργειακά εξαρτημένη χώρα.
  2. Γεωπολιτική αστάθεια: Ο πόλεμος μπορεί να προκαλέσει γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που μπορεί να επηρεάσει τις εμπορικές σχέσεις και τις επενδύσεις της Ελλάδας στην περιοχή.
  3. Τουρισμός και εμπορικές σχέσεις: Η αύξηση της αστάθειας στην περιοχή μπορεί να επηρεάσει τον τουρισμό και τις εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες.
  4. Διεθνείς αγορές και επενδύσεις: Η αβεβαιότητα που προκαλεί ένας πόλεμος στις διεθνείς αγορές μπορεί να επηρεάσει τις επενδύσεις και τη ροή του κεφαλαίου προς την Ελλάδα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να μην είναι αμεσες ή καθολικές και θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή και την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

Προηγούμενο άρθροΧ. Θεοχάρης: Θα έλθει ξεχωριστά, σε επόμενο στάδιο διάταξη για τα πρόστιμα οφειλών-Ψηφίστηκε στην Επιτροπή το ν/σ για φορολογικό κώδικα
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Άμεση εφαρμογή σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση του μεταχρωματικού έλκους πλατάνου προτείνει το Τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ