Το Σάββατο, 12 Φεβ 2022, 11.30, η ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ προσκαλεί στο https://us02web.zoom.us/j/89342880977?pwd=TnRiN0RFMnNJNmEveUExUUZobmlEQT09 σε δημόσια διαδικτυακή διαβούλευση για την σύνθεση κοινής δράσης υπέρ της Κοινωνικής Οικονομίας.
Την δυσαρέσκεια τους για την αρνητική πολιτική του Υπουργείου Εργασίας προς τους φορείς Κοινωνικής Οικονομίας, καθώς και για την απουσία της Κοινωνίας των Πολιτών από το «Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας» εκφράζουν ομοσπονδίες και δίκτυα. Φαίνεται ότι η υποχρηματοδότηση των φορέων Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας καταστρατηγούν οδηγίες του Ευρ. Κοινωνικού Ταμείου.
Η Κοινωνική Οικονομία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ένα αποτελεσματικό και επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο που έχει δημιουργήσει στην Ευρώπη 13,6 εκ θέσεις εργασίας, από 2,8 εκ. κοινωνικές επιχειρήσεις, στις οποίες συμμετέχουν πάνω 232 εκ μέλη συνεργατικών δομών, και όπου δραστηριοποιούνται 80,6 εκατ. εθελοντές και παράγουν συνολικά το 8% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Στην Κοινωνική Οικονομία περιλαμβάνονται οι συνεταιρισμοί κάθε μορφής, οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες κοινωνικού σκοπού, οι σύλλογοι κοινωνικής μέριμνας, οικολογίας και πολιτισμού και τα ιδρύματα κοινωφελούς σκοπού.
Τα τελευταία χρόνια, μόνο ένα μικρό μέρος των πόρων της ΕΕ (ΕΚΤ) κατευθύνεται για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος εκτρέπεται (πρόκειται πράγματι για εκτροπή) για ανάγκες του δημοσίου τομέα και της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ειδικά το Υπουργείο Εργασίας που επισήμως αντιπροσωπεύει και υποτίθεται συντονίζει την Κοινωνική Οικονομία για την απασχόληση στην Ελλάδα και διαχειρίζεται τους περισσότερους πόρους για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις, ελάχιστους πόρους διαθέτει στους Φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας. Ακόμη χειρότερα στερεί τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις από το προνόμιο των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, σε αντίθεση με ότι ισχύει με τους Δήμους και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Η Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας-ΠΕΣΚΟ τονίζει ότι η Κοινωνική Οικονομία είναι ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο κοινωνικό εργαλείο που επιδιώκει κοινωνικούς στόχους, διασφαλίζει την συμμετοχή των εργαζομένων, επηρεάζει το τοπικό επίπεδο δημιουργώντας απασχόληση και για τις ευάλωτες ομάδες, κοινωνική συνοχή και έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η συνεργασία σε τοπικό επίπεδο είναι η βάση για την ωρίμανση πρωτοβουλιών για τη δημιουργία φορέων της Κοινωνικής Οικονομίας.
Όταν η κερδοσκοπική ιδιωτική επιχειρηματικότητα δεν βρίσκει χώρο κερδοσκοπίας και όταν ο δημόσιος τομέας δεν έχει την δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας (χωρίς να υποθηκεύσει επικίνδυνα το μέλλον της οικονομίας της κοινωνίας) μόνο η Κοινωνική Οικονομία δίνει την δυνατότητα να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας από δομές που συνίστανται από τους ίδιους τους εργαζόμενους για να καλύψουν τις υπαρκτές ανάγκες των ανθρώπων της κοινωνίας.
Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα είναι ότι οι πόροι που έπρεπε να πάνε στους φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας, υπεξαιρούνται και πάνε στο Δημόσιο, για 8μηνα Κοινωφελούς Εργασίας, και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να στηρίξουν τις πιθανές εκλογικές επιλογές του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το Δημόσιο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ΔΕΝ είναι Κοινωνική Οικονομία, είναι ΚΡΑΤΟΣ …
Το γεγονός αυτό δεν δυσκολεύει μόνο την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αλλά και την ιδία διαδικασία ανάκαμψης από την υγειονομική και οικονομική κρίση. Την δυσκολεύει καθώς μένουν αναξιοποίητοι και ανενεργοί υλικοί και ανθρώπινοι πόροι οι οποίοι μόνο με τη συμβολή του Κοινωνικού Κεφαλαίου και του ανενεργού εργατικού δυναμικού μπορούν να αξιοποιηθούν .
Βέβαια, κατά κοινή διαπίστωση, υπάρχει μια εξήγηση της αδράνειας καθώς ο χώρος της Κοινωνικής Οικονομίας είναι θεσμικά κατακερματισμένος και πολιτικοοικονομικά υποβαθμισμένος από το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Χαρακτηριστικό αυτού του κατακερματισμού είναι ότι, οι φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας μοιράζονται σε πολλά υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες και είναι καταγεγραμμένοι σε αντίστοιχα μητρώα τα οποία διέπονται από διαφορετικές νομοθεσίες. Υπάρχουν μητρώα και διαφορετικοί νόμοι σε διαφορετικά Υπουργεία, όπως στο υπουργείο Εργασίας, υπουργείο Εσωτερικών, υπουργείο Υγείας, υπουργείο Πολιτισμού, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπουργείο Παιδείας, υπουργείο Περιβάλλοντος, υπουργείο Οικονομικών, υπουργείο Εσωτερικών, υπουργείο Ναυτιλίας, υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής και σε ξεχωριστά μητρώα σε όλες τις περιφέρειες.
Ειδικά εντοπίζεται η απαράδεκτη κατάσταση να υπάρχουν για τους συνεταιρισμούς δέκα (10) συνεταιριστικοί νόμοι και Προεδρικά Διατάγματα για διάφορες μορφές συνεταιρισμών (περί αγροτικών, αναγκαστικών αγροτικών, δασικών, αστικών, προμηθευτικών, οικοδομικών, θαλάσσιας αλληλασφάλισης, κοινωνικών συνεταιρισμών ψυχικής υγείας, κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών εργαζομένων, ενεργειακών κοινοτήτων), όπου πολλές φορές αυτοί οι νόμοι είναι αλληλοσυγκρουόμενοι ή ακόμα εντοπίζονται και ελληνικά νομοθετήματα που δεν συμφωνούν με τις αρχές και αξίες της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (ICA- International Cooperatives Alliances).
Ο κ Βασίλης Τακτικός, δημοσιογράφος, εκτιμά ότι όλα αυτά τα αρνητικά συμβαίνουν γιατί δεν υπάρχει ισχυρή αντίδραση και δεν υπάρχει υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Κοινωνικής Οικονομίας σε θεσμικό επίπεδό των κοινωνικών επιχειρήσεων. Και δεν υπάρχει αντίδραση γιατί ο χώρος είναι κατακερματισμένος σε πολλά μικρά δίκτυα και μεμονωμένες οργανώσεις. Υπάρχουν ομοσπονδίες ΚΟΙΝΣΕΠ και ΚΟΙΣΠΕ, ομοσπονδίες συλλόγων περιφερειακού χαρακτήρα, δίκτυα συνεταιρισμών, ομοσπονδίες αναπήρων και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, που δεν έχουν καμιά θεσμική επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ τους.
Ο διαχωρισμός των μητρώων πιστοποίησης διαχωρίζει στην πράξη και κατακερματίζει θεσμικά το συλλογικό υποκείμενο και τις δυνάμεις της Κοινωνικής Οικονομίας με αποτέλεσμα να μη λαμβάνονται υπόψη στο κυβερνητικό σχεδιασμό.
Αυτές οι συνθήκες τώρα αλλάζουν, καθώς τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να εκφραστούν από μια ενιαία πλατφόρμα, όπως είναι η ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ και μπορούν να θέσουν το πρόβλημα που αποτελεί ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το Σάββατο, 12 Φεβ 2022, στις 11.30, η ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ προσκαλεί στο https://us02web.zoom.us/j/89342880977?pwd=TnRiN0RFMnNJNmEveUExUUZobmlEQT09 σε δημόσια διαδικτυακή διαβούλευση για την σύνθεση κοινής δράσης υπέρ της Κοινωνικής Οικονομίας.
Η Διαβούλευση για κοινή δράση μπορεί να περιλαμβάνει:
- Ανοιχτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς για την υστέρηση (εκτροπή) των πόρων από τους φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας &
- Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση της Κοινωνικής Οικονομίας, σε συνεργασία με τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και της Κοινωνικής Οικονομίας.
Για την Καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝεα, AgroBus