Ι. Κεφαλογιάννης: Η στρατιωτική θητεία να μετατραπεί σε παραγωγική περίοδο με απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων

Επιθυμούμε η στρατιωτική θητεία να μετατραπεί σε μια ιδιαίτερη παραγωγική περίοδο και να γίνει αντιληπτή ως μια «ευκαιρία» απόκτησης γνώσης και δεξιοτήτων από τους στρατευσίμους.

Γι’ αυτό και μαζί με τον υπουργό κ. Δένδια και την στρατιωτική ηγεσία σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα παροχής πιστοποιημένης εκπαίδευσης σε οπλίτες θητείας με στόχο την αξιοποίηση των γνώσεων στην μετέπειτα επαγγελματική τους διαδρομή. Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης.
«Προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιήσουμε τόσο τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και εξωτερικούς πιστοποιημένους φορείς παροχής επιμόρφωσης και μη τυπικής εκπαίδευσης» προσθέτει.
«Έχουμε ήδη αποτυπώσει τις θεσμικές και διοικητικές ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση και στοχεύουμε εντός του 2024 να θέσουμε το πρόγραμμα σε εφαρμογή» σημειώνει ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.
Για την απώλεια τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο εθελοντών πολιτών στη Λιβύη αναφέρει ότι «ήταν αποτέλεσμα ενός τραγικού αυτοκινητιστικού δυστυχήματος» και προσθέτει: «Οι συνθήκες του τροχαίου διερευνώνται ήδη από το ΓΕΕΘΑ και την ελληνική δικαιοσύνη και σας διαβεβαιώ ότι θα φωτιστεί κάθε πτυχή της υπόθεσης. Δεν υφίσταται ζήτημα τρομοκρατικής ενέργειας, καθώς δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο μέχρι στιγμής πως έλαβε χώρα κάποιου είδους επίθεση ή χρήση όπλων και εκρηκτικών».
Για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας υπογραμμίζει ότι «όπως σε κάθε έκτακτη συνθήκη και επείγουσα περίπτωση, έτσι και σε αυτή τη δοκιμασία ο μηχανισμός και το προσωπικό των Ένοπλων Δυνάμεων τέθηκε από τη πρώτη στιγμή σε ετοιμότητα και ανταποκρίθηκε άμεσα στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για τη Διαχείριση Κρίσεων του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας».
«Κάθε διαχείριση κρίσης», τονίζει «προσφέρεται για την άντληση διδαγμάτων, ιδιαίτερα ως προς τον εντοπισμό των όποιων περιθωρίων βελτίωσης. Προφανώς και τα περιθώρια αυτά είναι σημαντικά. Πόσο μάλλον όταν η κλιματική κρίση επιβάλλει μια διαρκή ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και μια συνεχή επαναξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρησιακών σχεδίων για την επίτευξη των στόχων της πολιτικής προστασίας»
Για την αναβάθμιση της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολιτική Προστασία, επισημαίνει ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν βασικό πυλώνα παρέμβασης στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών». Τόσο στο γενικό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας «Ξενοκράτης», όσο και σε επιμέρους ειδικά σχέδια, όπως το «Δάρδανος» για τα πλημμυρικά φαινόμενα, «υπάρχουν συγκεκριμένα επιχειρησιακά πρωτόκολλα και λεπτομερή ανάλυση του τρόπου εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτά». «Στόχος όλων των εμπλεκομένων φορέων, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε στη ΔΕΘ, είναι τα πρωτόκολλα αυτά να επικαιροποιηθούν στη βάση των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές προς την κατεύθυνση μιας περαιτέρω αυτοματοποίησης στη διαδικασία εμπλοκής, χωρίς περιττή γραφειοκρατία» υπογραμμίζει ο κ. Κεφαλογιάννης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΗ εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών
Επόμενο άρθροΥπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 29 Σεπτεμβρίου