Η Κάμαλα στην Ελλάδα – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε και στα ελληνικά (εκδόσεις Παπαδόπουλος) το βιβλίο του δημοσιογράφου Dan Morain με την πρώτη βιογραφία της  Κάμαλα Χάρις. Της πρώτης μαύρης γυναίκας που έγινε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κι ήδη έχει δημιουργήσει παγκοσμίως ρεύματα συμπάθειας προς το πρόσωπό της. Άλλωστε η ίδια δείχνει καθημερινά στους πάντες τι σημαίνει «σύγχρονη» γυναίκα και δη χωρίς συμβατικά «γυαλιά» ή χαμόγελα. Είτε φορά τα ταγέρ και τις δωδεκάποντες γόβες είτε τα σπορ μπλουζάκια και τα all star της.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Είναι η γυναίκα που οι παιδικές δυσκολίες την έμαθαν να παλεύει ακόμη και για να κρατήσει στη χούφτα της μια -δυο καραμέλες. Είναι η γυναίκα που καταδεικνύει τους λόγους που οι ΗΠΑ αποτελούν τη χώρα των ευκαιριών και των δυνατοτήτων ανέλιξης, όποιος κι αν είναι κάποιος. Παιδί μεταναστών μα και  χωρισμένων γονιών, μεγάλωσε με τη μητέρα της, που την γαλούχησε να είναι ευσυνείδητη στη δουλειά, να σέβεται το «ψωμί που τρώει» και να επιμένει μέχρι να καταφέρει ν’ ανοίξει πόρτες που βρίσκει κλειστές.

Ο Dan Morain αφηγείται τη ζωή της Κάμαλα με γλαφυρότητα. Ιδιαιτέρως τις συνεχείς της προσπάθειες να «σκαρφαλώνει» σε κομβικές θέσεις της Δικαιοσύνης στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Μας συστήνει την Περιφερειακή Εισαγγελέα του Σαν Φραντσίσκο που εισήγαγε καινοτομίες για την καταπολέμηση της αποχής των παιδιών από το σχολείο και την προστασία των «εργατριών» του σεξ και έφτασε να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα Γενική Εισαγγελέας στην ιστορία της Καλιφόρνια. Μας καταθέτει μια έξοχη περιήγηση στον περίπλοκο κόσμο της αμερικανικής πολιτικής, σε δημοτικό και πολιτειακό επίπεδο, όπου δήμαρχοι, κυβερνήτες και εισαγγελείς κονταροχτυπιούνται σε αγώνες ισχύος αναφορικά με το ποιος θα επιβιώσει κι ίσως φτάσει ν’ ανέβει τα σκαλοπάτια του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον.

Γράφει μεταξύ άλλων ο Dan Morain: «Μπορούσε να είναι σκληρή, ενίοτε πολύ σκληρή με αυτούς που ήταν γύρω της. Στην άνοδό της είχε αφήσει πίσω της ανθρώπους που αισθάνθηκαν χρησιμοποιημένοι, όπως είχε αφήσει και δουλειές στη μέση, καθώς προχωρούσε πολύ γρήγορα από το ένα αξίωμα στο άλλο. Έβρισκε όμως χρόνο να δείξει στοργή και αυτή την τόσο σπάνια αρετή, την ενσυναίσθηση».

Στο βιβλίο είναι γραμμένα τα πάντα. Είναι γραμμένο το γεγονός, επί παραδείγματι, ότι η Κάμαλα σε ηλικία 29 ετών δημιούργησε σχέση με τον πρόεδρο της Βουλής στην Καλιφόρνια, που ήταν 30 χρόνια μεγαλύτερός της. Σχέση που όπως η ίδια λέει, της άνοιξε πόρτες αλλά ήταν και  «θηλιά στον λαιμό» της.

Στο βιβλίο είναι κατατεθειμένη η άποψη του βιογράφου ότι η Κάμαλα είναι  ριψοκίνδυνη. Στηρίζει αυτή την άποψη στο γεγονός ότι μόλις πέντε χρόνια μετά την εκλογή της Γενική Εισαγγελέας στην Καλιφόρνια, αποφάσισε να διεκδικήσει μια έδρα στη Γερουσία των ΗΠΑ, αλλά και στήριξε δημόσια τον Μπαράκ Ομπάμα όταν ακόμα η υποψηφιότητά του για την Προεδρία έδειχνε να μην έχει καμία τύχη! Ρισκάρισε και της βγήκε αφού έγινε γνωστή όχι μόνο σε όλες τις ΗΠΑ αλλά και σε όλον τον κόσμο.

Στο βιβλίο βλέπουμε και τον αστραπιαίο τρόπο που κατάφερε να σταθεί στα πόδια της μόλις απέτυχε να λάβει το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές. Όπου εν ριπή οφθαλμού κέρδισε την υποψηφιότητα της Αντιπροέδρου δίπλα στον Τζο Μπάιντεν. Κίνηση που δείχνει ότι μπορεί να ελιχθεί και να βάλει για λίγο στην άκρη τις βασικές επιδιώξεις της, μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες.

Στο βιβλίο υπάρχουν και λεπτομέρειες που αφορούν τη ζωή της Κάμαλα χωρίς ταγέρ και πίσω από τα φώτα των ΜΜΕ και της επικαιρότητας. Αναφέρεται, επί παραδείγματι, ότι συνάντησε αργά τον έρωτα, για τον τρόπο που έγινε μητριά δυο παιδιών  αλλά και την έφεση που έχει να επιλέγει άσημους συνεργάτες που εν συνεχεία πορεύονται μαζί της σε σχέση ζωής.

Είναι ένα βιβλίο που έχει σωστή προσέγγιση του πρωτοτύπου, άριστη μετάφραση και εξαιρετική έκδοση. Διαβάστε το. Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα μάθετε πολλά αναφορικά με το πώς κινείται και κατακτά στόχους η Χάρις. Θα μάθετε τις αξίες και τις προτεραιότητες της γυναίκας που θα γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ…

Κάτι τελευταίο: O Dan Morain είναι δημοσιογράφος που εδώ και σχεδόν 40 χρόνια καλύπτει θέματα Εσωτερικής πολιτικής και Δικαιοσύνης στις εφημερίδες «Los Angeles Times» και «Sacramento Bee». Το 2010 κάλυψε δημοσιογραφικά τη νικηφόρα προεκλογική  εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις για το αξίωμα της Γενικής Εισαγγελέα της πολιτείας, και στη συνέχεια τη θητεία της τόσο στην Εισαγγελία όσο και στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί κατά κύριο λόγο αναπτύχθηκαν οι δεσμοί τους και θεωρείται πλέον έμπιστος άνθρωπός της.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας του Πάσχα 3 Μαΐου 2021
Επόμενο άρθροΜε γρήγορους ρυθμούς οι εμβολιασμοί στη χώρα κατά της Covid – 19
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.