Η Google η Mircrosoft η Amazon κι ο Μητσοτάκης – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Πριν τρεις ημέρες το Associated Press,  η Washington Post και εκατοντάδες άλλα ΜΜΕ στη υφήλιο, μετέδωσαν την είδηση ότι η Google επενδύει στην Ελλάδα και θα δημιουργήσει 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Σημαντική, εξαιρετική είδηση. Πνίγηκε στην ελληνική ειδησεογραφική μιζέρια των καναλιών της … Πισπιρίγκου και των πορειών του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Μα η ουσία είναι ότι μετά τις Mircrosoft, Amazon, Cisco, Pfize,r Cisco, Digital Realty, Sparkle (Telecom Italia) και JP Morgan, η συγκεκριμένη επένδυση δημιουργεί νέα δεδομένα στην τάση των τελευταίων 2-3 ετών, όπου η ελληνική οικονομία μετασχηματίζεται προς το μοντέλο της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί προσωπικό έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη αφού είναι ίσως ο μόνος Έλληνας πολιτικός με ανοιχτή επικοινωνία με κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους της υφηλίου, που τον εμπιστεύονται.

Η περίπτωση της Google και της επένδυσής της στη χώρα μας έγινε αντικείμενο μακρών συζητήσεων του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της (για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική), Ματ Μπρίτιν, στο Νταβός, όπου τον Μάιο έλαβε χώρα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Συζητήθηκαν πολλά ενδεχόμενα επενδύσεων της Google στην Ελλάδα. Κυρίως αναφορικά με τα υπόγεια καλώδια που θα συνδέουν Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή (Blue Submarine Cable System)». Μάλιστα, εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωναν έκτοτε ότι με την παρούσα ελληνική κυβέρνηση δημιουργείται εξωστρέφεια στην οικονομία και κυρίως κατανόηση της τεχνολογίας και του μετασχηματιστικού της ρόλου».

Υπενθυμίζω ότι τον Ιανουάριο του 2020, πάλι ο Μητσοτάκης είχε πείσει τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, να επενδύσει στη χώρα μας. Κάτι που συνέβη με τη δημιουργία μεγάλων data centers που βρίσκονται σε φάση τελικής αδειοδότησης. Ήδη η Microsoft αγόρασε έκταση 85 στρεμμάτων κοντά στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου μέχρι το 2025 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις της.

Αυτά και πολλά άλλα που συμβαίνουν αποτελούν ουσιαστικά αφανές κυβερνητικό έργο. Γίνονται μεν γνωστά, αλλά μετά και με δεδομένο ότι αυτοί οι πολυεθνικοί κολοσσοί κινούνται με συγκεκριμένη κουλτούρα που δεν τους έχει στις πρώτες σελίδες των ΜΜΕ και των τηλεοπτικών δελτίων. Όμως, όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι ξένες επενδύσεις ΜΟΝΟ για το 2022 δημιουργούν ρεκόρ 20ετίας. Κι είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος Αυγούστου υπήρχαν ήδη επενδύσεις αξίας σχεδόν 4 δις ευρώ, όταν πέρυσι όλη τη χρονιά έφτασαν τα 5 δις. Κι αυτό πριν ανακοινωθεί η επένδυση της Google.

Τι σημαίνουν αυτά; Σημαίνουν εμπιστοσύνη στον Μητσοτάκη. Σημαίνουν εμπιστοσύνη σε ότι δημιουργεί και δη μέσα σε συνεχές δυσμενές εσωτερικό περιβάλλον μα και εξωτερικά ζητήματα με τις συνεχείς απειλές της Τουρκίας, πανδημία, πόλεμο κλπ.

Σημαίνει και κάτι άλλο:  Την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στα διεθνή φόρα. Από την εικόνα παιδικής χαράς που είχε η χώρα και απειλών προς τους πάντες για … γκρέμισμα του … καπιταλισμού, φτάσαμε στην αποδοχή, στην επούλωση των τραυμάτων της και την αποδοχή. Κι επιπλέον φέρνει την Ελλάδα κοντά στην πολυπόθητη αναβάθμιση στην  «επενδυτική βαθμίδα» από τους οίκους αξιολόγησης.

Τέλος, δείχνε ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει μόνο το υπέροχο τουριστικό της προϊόν, αλλά  συγκεντρώνει τις προτιμήσεις μεγάλων παρόχων τεχνολογίας παγκοσμίως, με τη ματιά στο παρόν και στο μέλλον. Με ότι αυτό σημαίνει στην αγορά εργασίας με τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων και την αναστολή φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Θα τα έκανε κι ο Αλέξης Τσίπρας, μα δεν πρόφτασε…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 2 Οκτωβρίου 2022
Επόμενο άρθροΣεισμός 5 Ρίχτερ 74 χλμ. ΝΑ της πόλης της Χρυσής Λασιθίου
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.