Η Γεωργία θέλει να καλλιεργήσει αμπέλια στον..Άρη..!! – Της Ειρήνης Αιμονιώτη.

Τι θα λέγατε, για ένα ποτήρι λευκό κρασί μετά από μια μέρα εξερεύνησης στον Άρη; Η Γεωργία, που είναι περήφανη για την παράδοση του κρασιού της, αποφάσισε να επεκτείνει τις καλλιέργειες της, πέρα ​​από την επιφάνεια της γης. Αυτή η χώρα του Καυκάσου θέλει να γίνει η πρώτη που θα καλλιεργεί αμπέλια στο άγονο έδαφος του Άρη.

Ειρήνη Αιμονιώτη
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Εάν η ιδέα φαίνεται να είναι επιστημονικής φαντασίας, σας πληροφορούμε, πως  η Γεωργία σκοπεύει να μελετήσει τη δυνατότητα καλλιέργειας σε αυτόν τον πλανήτη, όπου οι Αμερικανοί έχουν υποσχεθεί να στείλουν άνδρες τις επόμενες δεκαετίες, αλλά και να προσαρμόσουν τη γεωργία στον Άρη, λόγω των συνεπειών  της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Οι Γεωργιανοί ήταν οι πρώτοι οινοποιοί στην ιστορία και τώρα ελπίζουμε να γίνουμε πρωτοπόροι στην αμπελοκαλλιέργεια σε έναν άλλο πλανήτη», λέει ο Νικολάο Ντομπορτζινιντζί, συνιδρυτής αυτού του φιλόδοξου σχεδίου.

Τα πρώτα ίχνη παραγωγής κρασιού χρονολογούνται 8000 χρόνια πριν σε αυτή τη χώρα, που τα αμπέλια είναι σφηνωμένα μεταξύ των βουνών του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας, και απολαμβάνουν ένα εύκρατο κλίμα ιδανικό για την αμπελουργία.

Στηριζόμενη σε αυτή την παράδοση, μια ομάδα Γεωργιανών ερευνητών και επιχειρηματιών συναντήθηκαν για να ανταποκριθούν σε μια έκκληση της NASA να φανταστεί μια “βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία” στον Άρη. Στόχος: η παραγωγή ποικιλιών αμπέλου και σταφυλιών θερμοκηπίου που μπορούν να καλλιεργηθούν στον κόκκινο πλανήτη … και να δοθεί μια διαπλανητική διάσταση στη γεωργιανή βιομηχανία οίνου.

Το έργο, το οποίο ονομάζεται IX Millenium, καθοδηγείται από μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει την Γεωργική Υπηρεσία Διαστήματος και  Έρευνας, το Πανεπιστήμιο Tbilisi του Εμπορίου και της Τεχνολογίας, το Εθνικό Μουσείο και μια εταιρεία που ονομάζεται Space Farms.

Η NASA σκοπεύει να στείλει στα επόμενα 25 χρόνια μια επανδρωμένη αποστολή στον τέταρτο πλανήτη από τον Ήλιο.

“Συμπεράσματα”

Ένας από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στο γεωργιανό έργο, η βιολόγος Maria Tarasachvili, είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη ενός βακτηρίου που θα μπορούσε να μετατρέψει το ξηρό και σκονισμένο χώμα του Άρη σε εύφορη γη, και ισχυρίζεται ότι έχει ήδη επιτύχει αποτελέσματα στην έρευνά της.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν περιοχές της Γεωργίας με βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των θερμών πηγών, και ισχυρίζονται ότι έχουν δημιουργήσει βακτήρια, ικανά στελέχη, να αντέχουν στις σκληρές συνθήκες του Άρη.

Η μακροπρόθεσμη ιδέα είναι να μετατραπεί το άψυχο έδαφος σε «γη στην οποία οι μελλοντικοί άποικοι θα μπορούν να καλλιεργούν φυτά», λέει η Tarasashvili στο εργαστήριο της στην Τιφλίδα.

Οι ερευνητές δοκιμάζουν επίσης, 525 ποικιλίες σταφυλιών που βρίσκονται στη Γεωργία για να προσδιορίσουν ποια θα αντέξουν καλύτερα τα υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας στην επιφάνεια του Άρη. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, θα ήταν το rkatsiteli, μία από τις παλαιότερες γνωστές ποικιλίες σταφυλιών, που χρησιμοποιούν για να κάνουν το λευκό κρασί με πράσινο τόνους.

“Ζωτικής σημασίας πληροφορίες”

«Στο μέλλον, οι άποικοι στον Άρη θα είναι σε θέση να καλλιεργούν φυτά απευθείας στο έδαφος του Άρη. Αλλά θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί ένα εντελώς ελεγχόμενο και βιώσιμο μοντέλο του θερμοκηπίου», λέει ο Toussia Garibachvili, ιδρυτής της εταιρείας Space Farms, που συμμετέχει στο έργο.

Η Space Farms αναπτύσσει ένα γεωργικό εργαστήριο για να γίνει «η ιδανική τεχνολογία για την γεωργία του μέλλοντος». Σε ένα ξενοδοχείο στην Τιφλίδα, τη γεωργιανή πρωτεύουσα, τα φυτά αναπτύσσονται κατακόρυφα σε στρώματα και σε ιδανικό περιβάλλον θερμοκρασίας, φωτισμού και υγρασίας.

Το επόμενο βήμα θα είναι να δοκιμαστούν οι γεωργιανές ποικιλίες σταφυλιών σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης του Άρη, μέσα σε ένα εργαστήριο κατασκευής του Πανεπιστήμιου Εμπορίου και Τεχνολογίας στην Τιφλίδα.

«Τα φυτά θα υποβληθούν σε αρνητικές θερμοκρασίες, υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας και μονοξειδίου του άνθρακα, καθώς και υψηλή ατμοσφαιρική πίεση», λέει ο πρύτανης του πανεπιστημίου Nino Enoukidze.

«Πέρα από το όνειρο του Άρη, οι εμπειρίες, μας παρέχουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες, καθώς η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει πληθώρα περιβαλλοντικών προκλήσεων», λέει ο Enoukidze. «Θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε και να καλλιεργήσουμε καλλιέργειες τροφίμων ανθεκτικές στα προβλήματα που προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος».

Προηγούμενο άρθροΑπεργούν σήμερα, Παρασκευή, οι καθηγητές
Επόμενο άρθροΝησί Ημαθίας: Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά 6χρονο κοριτσάκι